Vezava: mehka
Jezik: slovenski
Število strani: 30
Velikost: 210 x 298 x 7 mm
Leto izida: 2023
Distribucija: Primus
Založba:
ISBN: 9789610714675

15,99 

Spominobarvanka

ILUSTRACIJE:

ZALOŽBA:

VAŠA CENA

15.99 €

15,99 

DOBAVNI ROK:
2 - 5 DNI
Vezava: mehka
Jezik: slovenski
Število strani: 30
Velikost: 210 x 298 x 7 mm
Leto izida: 2023
Distribucija: Primus
Založba:
ISBN: 9789610714675

Spominobarvanka je popolno gradivo za kvalitetno in sproščujoče preživljanje časa s starejšimi ter osebami v začetni ali vmesni fazi demence. Prva pobarvanka na slovenskem tržišču, ki je ustvarjena izključno za starejše. Stare šege, navade in običaji.

Spominobarvanka je oblikovana z veliko premišljenosti in željo, da bi kar najboljše služila starejši osebi, ne glede na njene fizične omejitve (slabši vid, slabša fina motorika zapestja/prstov ali upad kognitivnih sposobnosti).

S Spominobarvanko se lahko ob pomirjajočem barvanju hitro zatopite v prijeten pogovor o preteklosti, s staršem, babico, dedkom ali oskrbovancem. V trenutku, ko oseba prime za barvico in z njo drsi po papirju, se njen um osredotoča na ilustracijo, misli se umirijo, vznemirjenost popusti, izginejo negativne misli in tesnoba. Oseba se pomiri, telo pa sprosti.

Poleg tega z risanjem in barvanjem vplivamo na fino motorično sposobnost in koordinacijo rok in možganov. Oseba ob barvanju uri možgansko zaznavanje barv, prostora, oblik ter razmerij. Z rednim barvanjem se lahko pri starejših izboljša tudi gibljivost rok, dlani in zapestij, saj barvanje učinkuje kot fizična vaja.

Enostransko tiskane ilustracije so perforirane, da se z lahkoto iztrgajo iz knjige za lažje barvanje in kasneje podarijo ali obesijo na steno. Poskrbljeno je tudi za debelejši papir, ki se težje zmečka in prenese tako barvice, voščenke kot tudi flomastre.

Čudovitim ilustracijam, ki kar kličejo k pripovedovanju zgodb, je priložen priročnik z navodili za uporabo za svojce, skrbnike ali strokovne delavce, ki vas bo vodil k aktivnemu odkrivanju preteklosti starejših generacij.

“Marsikdo si le s težavo predstavlja spomine brez barv, ki jih izkusimo skupaj z izkušnjo. Spomnite se svojega najljubšega sončnega zahoda, cvetličnega vrta, prvega kolesa, dedkovega čebelnjaka … Barve imajo za človeka in njegovo doživljanje sveta izreden pomen.” – Petra Boh, univ. dipl. soc. del.

Mnenja o knjigi:

»V Sloveniji je, tako kot v svetu, čedalje več oseb z demenco, ki pa imajo vsak svojo življenjsko zgodbo in zato tudi potreba po individualnem pristopu do vsakega od njih. Med uvajanjem metode montessori za starejše in osebe z demenco sem se tako znašla pred izzivom, kaj jim ponuditi, da bo ustrezalo njihovi življenjski zgodbi, izkušnjam, ohranjenim spretnostim, sposobnostim in veščinam. Pobarvanke so medij, dobro znan v slovenskih domovih, vendar se pogosto zgodi, do so ponujeni motivi otroški in brez povezave z dejanskim stanjem in življenjem stanovalca. Motivi so tako težava, ker je težko najti takšne, ki so težavnostno in vsebinsko ustrezni. Spominobarvanka Petre Boh in Andreje Karba nam tukaj v vseh pogledih prihaja naproti. Tiskana na trši papir je odlična podlaga, da barvica lepo ‘teče’. Prijetno me je presenetil tudi priložen priročnik, ki nadgradi pobarvanke v nekaj več in lepo zaokroži zgodbo. Avtoricama čestitam za pogumen korak in ju prosim, da nadaljujeta.« – Sara Črepinšek, dipl. delovna terapevtka, “Montessori Inspired Lifestyle” inštruktorica

»Likovna terapija je vsekakor vključujoča in ustvarjalna, vzbuja mirujoče spomine, občutek miru, užitka in zadovoljstva, spodbuja izmenjavo čustev, izkušenj in potreb. Še posebej pomembna je likovna terapija pri osebah z demenco, pri katerih se z napredovanjem bolezni verbalne zmožnosti za izražanje čustev zelo spremenijo ali celo izgubijo. Ob primerni podpori in spodbudi lahko preko barvanja prikličemo spomine iz življenja posameznika pred demenco. Spominobarvanka je primerna za vse generacije, mlajše in starejše ob sodelovanju obeh, pa nastaja čarobno vzdušje, ki prepleta ‘tukaj in zdaj’ s preteklostjo.« – Apolonija Rajh, dipl. soc. geront.

O avtorici:

Petra Boh, univ. dipl. soc. del., je leta 2013 diplomirala na Fakulteti za socialno delo z diplomskim delom: “Pomoč svojcem oseb z demenco v domovih za stare”. Svoje strokovne izkušnje je pridobila na centru za socialno delo, kjer se je srečevala predvsem z osebami z demenco in njihovimi svojci. Leta 2020 je izdala svojo prvo knjigo z naslovom “Babica Marica razmišlja drugače“, s katero je želela na lahkoten način približati demenco tako otroku kot staršem. Istočasno pa opozoriti na otroški svet, ki je večkrat prezrt in spregledan, ko se soočamo z boleznijo v družini.

Dostava in osebni prevzem

Blago naročeno v naši spletni knjigarni, bomo po pošti poslali na navedeni naslov. Blago je navadno dostavljeno v 1. do 3. delovnih dneh po oddanem naročilu (na zalogi) oz. 2. do 5. delovnih dneh (na zalogi pri dobavitelju). Pri naročilih katerih skupni znesek ne presega 40,00 EUR, se obračuna pavšalni strošek soudeležbe pri dostavi v višini 4,50 EUR in velja za pošiljke dostavljene na območju Slovenije. Stroškom dostave se lahko izognete tudi z osebnim prevzemom  na sedežu podjetja Buča d.o.o. (Kolarjeva ulica 47, Ljubljana). Plačilo na sedežu podjetja je možno tudi s plačilnimi karticami.

PRIPOROČA
VAŠA CENA

19.90 €

19,90 

98 na zalogi

ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

DOSTAVA

Hitra dostava.