Vezava: mehka
Jezik: slovenski
Število strani: 101
Velikost: 146 x 210 x 10 mm
Teža: 160 g
Leto izida: 2023
ISBN: 9789617186031

21,00 

Ugrabljeni čas

KATEGORIJA:

ZBIRKA:

VAŠA CENA

21.00 €

21,00 

DOBAVNI ROK:
1 - 3 DNI
Vezava: mehka
Jezik: slovenski
Število strani: 101
Velikost: 146 x 210 x 10 mm
Teža: 160 g
Leto izida: 2023
ISBN: 9789617186031

Zbirko Ugrabljeni čas avtorice Jasne Reščič sestavljajo kratke zgodbe, ki se deloma nanašajo na čas pandemije, deloma pa nagovarjajo splošne in od epidemije neodvisne družbene probleme. Prevladuje perspektiva mladega človeka, pogosto študenta, ki v svojem življenju presega meje Slovenije, pogosto čuti razočaranje in nezadovoljstvo v družbi, oporo pa najde v popularni kulturi, večkrat glasbi.

Zbirka je razdeljena na tri dele. V prvem, pod naslovom Izgubljena generacija, so zbrane zgodbe, ki jih druži motiv spremembe, ki je radikalno posegla v življenje subjekta – pa naj bo ta sprememba izguba bližnje osebe, lastnega zdravja ali preprosto življenja, kakršno je subjekt poznal. Drugi del, naslovljen Pogled skozi okno, napolnjujeta dve skupini zgodb. Začenja se s tematiko medosebnih odnosov. Čeprav so zgodbe večinoma postavljene v čas pandemije, ta v njih ni osrednja tema. Nadaljuje se z zgodbami v katerih prevladujejo družbenokritične teme, predstavljene skozi oči različnih subjektov (npr. študentke, podjetnice in otroka, čigar mama je med dopustom poklicana v službo). Zadnji razdelek, imenovan Bajke z Okcidenta in Orienta je nekoliko drugačen od prvih dveh. Zgodbe vsebujejo pravljične motive, a posredno še vedno nagovarjajo družbene probleme.

Odlomek:

Brbotalo je v prsnem koši in nekje med rebri. Vsakič ko sem nagnila glavo na desno in skozi vrata zagledala obrise obale, je skrivnostna tekočina zavrela in iskre so se prasketaje razpršile navzgor po pljučnih krilih, udarile iz njih, pri svojem drvenju skozenj ožgale sapnik in se ustavile nekje pod vekami, kjer so nabrekle solzne žleze. Nekdo je zame končno stisnil play in moje življenje se je končno prišelo vrteti naprej z mesta, kjer se je ustavilo marca 2020.

O avtorici:

Jasna Reščič je absolventka dodiplomskega študija slovenistike in primerjalne književnosti ter v tekočem letu prek študentske izmenjave študira polonistiko na Jagelonski univerzi v Krakovu. Za sabo ima nekaj prevodov iz poljščine v slovenščino, enega je leta 2020 objavila revija Mentor, drugi pa je bil objavljen v reviji študentov slavistike Perun (Študentska sekcija Slavističnega društva Slovenije, 2021).

Leta 2019 je založba Goriška Mohorjeva družba izdala njen fantazijski mladinski roman Mrzlica. Še pred tem, v letu 2018, so bile štiri njene zgodbe pod skupnim naslovom cikla Sredozemske zgodbe objavljene v novogoriški reviji Navdih. V zadnjih letih je sodelovala na več literarnih natečajih – njena poezija je bila leta 2021 objavljena v zborniku natečaja Koronaekspresija (Občina Miren-Kostanjevica), v začetku letošnjega leta pa v fanzinu Literarna krpanka (Kulturni center Maribor).

Dostava in osebni prevzem

Blago naročeno v naši spletni knjigarni, bomo po pošti poslali na navedeni naslov. Blago je navadno dostavljeno v 1. do 3. delovnih dneh po oddanem naročilu (na zalogi) oz. 2. do 5. delovnih dneh (na zalogi pri dobavitelju). Pri naročilih katerih skupni znesek ne presega 40,00 EUR, se obračuna pavšalni strošek soudeležbe pri dostavi v višini 4,50 EUR in velja za pošiljke dostavljene na območju Slovenije. Stroškom dostave se lahko izognete tudi z osebnim prevzemom  na sedežu podjetja Buča d.o.o. (Kolarjeva ulica 47, Ljubljana). Plačilo na sedežu podjetja je možno tudi s plačilnimi karticami.

PRIPOROČA
ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

DOSTAVA

Hitra dostava.