NOVO
Spremna beseda: Oto Luthar
Vezava: mehka
Jezik: slovenski
Število strani: 482
Velikost: 135 x 195 x 27 mm
Teža: 543 g
Leto izida: 2024
Založba:
ISBN: 9789617145175

35,00 

Uničenje evropskih Judov: izbrana poglavja

PREVOD:

ZALOŽBA:

VAŠA CENA

35.00 €

35,00 

DOBAVNI ROK:
1 - 3 DNI
Spremna beseda: Oto Luthar
Vezava: mehka
Jezik: slovenski
Število strani: 482
Velikost: 135 x 195 x 27 mm
Teža: 543 g
Leto izida: 2024
Založba:
ISBN: 9789617145175

Raul Hilberg (1926–2007) je bil v Avstriji rojen judovsko-ameriški politolog in zgodovinar. Je avtor temeljnega zgodovinskega dela Uničenje evropskih Judov, monumentalnega besedila, ki je izšlo v treh zvezkih in obsega več kot 1200 strani.

Pri založbi Studia Humanitatis so prevedli skrajšano izdaje tega dela, ki sistematično in celovito osvetljuje proces uničenja evropskih Judov.

V njej usmeri fokus tako na krvnike kot na žrtve in bystanderse. Zelo podrobno preuči posamezne faze preganjanja in izločitve judovskega prebivalstva iz nemške družbe, proces razlaščanja njegove lastnine, deportacijo Judov v nemška taborišča, oblikovanje in upravljanje getov v rajhu in na območju vzhodnega Protektorata, operacije množičnih usmrtitev, pripravo in organizacijo deportacije ter nastanek in delovanje uničevalnih taborišč.

Njegova obravnava nemške in širše zgodovine se je najprej oprla najprej na sodno gradivo, ki je bilo zbrano na Nürnberškem procesu, v nadaljevanju pa ga je dopolnil z dokumentacijo shranjeno v številnih evropskih arhivih. Izjemen pomen študije je tudi v mapiranju razpoložljivega dokumentarnega gradiva in v metodološkem prijemu, ki ostaja vseskozi v mejah razlage in se ne spušča na raven moralnega obsojanja zločinov.

Pri iskanju odgovora na vprašanje, kako je bil mogoče uničenje nemških in širše evropskih Judov, Hilberg usmeri zgodovinopisni soj na različna institucionalna telesa, na naciste, elito in članstvo kot tudi na nemško civilno družbo in inteligence, ki so se uprli antisemitizmu, a so ostali povsem neslišni.

Pri obravnavi Judov izpostavi njihovo pasivnost in nesposobnost primernega razumevanja začetnega nacističnega nasilja in poznejšega preganjanja. Njegova osvetlitev nemškega antisemitizma prepričljivo pokaže, kakšno vlogo sta odigrala pri uresničitvi nacistične genocidne politike tako evropski kolaboracionizem kot evropski antisemitizem.

Dostava in osebni prevzem

Blago naročeno v naši spletni knjigarni, bomo po pošti poslali na navedeni naslov. Blago je navadno dostavljeno v 1. do 3. delovnih dneh po oddanem naročilu (na zalogi) oz. 2. do 5. delovnih dneh (na zalogi pri dobavitelju). Pri naročilih katerih skupni znesek ne presega 40,00 EUR, se obračuna pavšalni strošek soudeležbe pri dostavi v višini 4,50 EUR in velja za pošiljke dostavljene na območju Slovenije. Stroškom dostave se lahko izognete tudi z osebnim prevzemom  na sedežu podjetja Buča d.o.o. (Kolarjeva ulica 47, Ljubljana). Plačilo na sedežu podjetja je možno tudi s plačilnimi karticami.

PRIPOROČA
ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

DOSTAVA

Hitra dostava.