Urednica: Bojana Piškur
Vezava: mehka
Jezik: slovenski, angleški
Število strani: 64
Velikost: 165 x 235 x 4 mm
Teža: 194 g
Leto izida: 2023
ISBN: 9789612061548

5,00 

Vaje v zbirki / Exercises in a Collection (28. 2. – 4. 6. 2023)

PREVOD:

VAŠA CENA

5.00 €

5,00 

DOBAVNI ROK:
1 - 3 DNI
Urednica: Bojana Piškur
Vezava: mehka
Jezik: slovenski, angleški
Število strani: 64
Velikost: 165 x 235 x 4 mm
Teža: 194 g
Leto izida: 2023
ISBN: 9789612061548

Katalog razstave Vaje v zbirki (Muzej sodobne umetnosti Metelkova), ki izhaja iz razmišljanja o zbirkah in njihovih postavitvah.

Napeljuje na idejo, da umetniška dela in posledično njihove postavitve niso nekaj statičnega ali trajnega, nekaj, kar bi dajalo zgolj enostranske pomene in načine gledanja, temveč je treba o delih razmišljati vedno na novo, v različnih postavitvah, odnosih in konceptih. Z drugimi besedami: z zbirko je treba vaditi.

V zadnjem desetletju so razprave o zbirkah in njihovih postavitvah postale pomemben del sodobnih muzeoloških praks. Pri tem seveda ni dovolj govoriti samo o spremembah njihovih formalnih in konceptualnih zasnov, temveč je treba pogledati tudi nazaj, natančneje v njihovo zgodovino: kakšni mehanizmi so privedli do formiranja neke zbirke, katere metodologije so se pri tem uporabljale, kakšno vlogo so igrale finančne spodbude? Zbiranje namreč ni nevtralen proces, temveč je vezan na različne kulturne politike, ki so povečini odraz ideologij nekega časa.

Razstavna postavitev je sestavljena iz treh delov oziroma treh »vaj« v zbirkah s poudarkom na mednarodni zbirki Moderne galerije:

  • V prvem delu razstave se osredotočajo na kulturno diplomacijo nekdanje Jugoslavije, na medrepubliške prevzeme in izmenjave ter na darila oziroma donacije umetniških del.
  • Drugi del razstave predstavlja zbirka Arteast 2000+ oziroma kiparska dela iz devetdesetih let takrat najvidnejših avtorjev in avtoric iz mednarodnega prostora, ki predstavljajo začetek te zbirke in se navezujejo na idejo vzhodnoevropske zbirke v dialogu z zahodnimi deli.
  • Tretji del razstave predstavljajo dela, ki so bila odkupljena za mednarodno zbirko Arteast 2000+ v zadnjih letih, in dela, ki na neki način nakazujejo linijo, po kateri bi se ta zbirka lahko oblikovala v prihodnje.

Umetniki:

Maja Bajević, Guido Chire Balderrama*, Ana Bešlić, Jean-Marc Bustamante, Dante Buu, Jasmina Cibic, Dušan Džamonja, Róza El-Hassan, Cho Geumsoo*, Cristina Iglesias, Hristina Ivanoska, Mamdouh Kachlan*, Anish Kapoor, Liliane Karnouk*, Ivan Kožarić, Petar Lubarda, Jelena Micić, Rafikun Nabi*, S. Nandagopal*, Rabab Nemr*, neznani avtor iz Indonezije*, neznani avtor iz Palestine*, neznani avtor iz Zambije*, Agnes Clara Ovando-Sanz de Franck*, Saleh Reda*, Naima El Shishiny*, Erzen Shkololli, Shukriya*, Gazbia Sirry*, Maja Smrekar, Ilija Šoškić, Marino Tartaglia, Ivor Thom*, Hambis Tsangaris*, Urad za dokumentarno vezenje, Lazar Vujaklija.

* V sodelovanju z Laboratorijem zbirke umetnosti neuvrščenih držav Centra sodobne umetnosti Črne gore (Marina Čelebić, Anita Ćulafić, Nađa Baković, Natalija Vujošević).

Kustosinja:

Bojana Piškur

Dostava in osebni prevzem

Blago naročeno v naši spletni knjigarni, bomo po pošti poslali na navedeni naslov. Blago je navadno dostavljeno v 1. do 3. delovnih dneh po oddanem naročilu (na zalogi) oz. 2. do 5. delovnih dneh (na zalogi pri dobavitelju). Pri naročilih katerih skupni znesek ne presega 40,00 EUR, se obračuna pavšalni strošek soudeležbe pri dostavi v višini 4,50 EUR in velja za pošiljke dostavljene na območju Slovenije. Stroškom dostave se lahko izognete tudi z osebnim prevzemom  na sedežu podjetja Buča d.o.o. (Kolarjeva ulica 47, Ljubljana). Plačilo na sedežu podjetja je možno tudi s plačilnimi karticami.

PRIPOROČA
ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

DOSTAVA

Hitra dostava.