Prelistaj nekaj strani iz knjige
Vezava: mehka
Jezik: slovenski
Število strani: 223
Velikost: 150 x 210
Teža: 430 g
Leto izida: 2023
Založba:
ISBN: 9789617136661

24,90 

Vojni dnevnik

KATEGORIJA:

ZALOŽBA:

ZBIRKA:

VAŠA CENA

24.90 €

24,90 

1 na zalogi

DOBAVNI ROK:
1 - 3 DNI
Vezava: mehka
Jezik: slovenski
Število strani: 223
Velikost: 150 x 210
Teža: 430 g
Leto izida: 2023
Založba:
ISBN: 9789617136661

Vojni dnevnik je protivojni roman o sprejemanju odločitev, etiki, stranpoteh digitalne dobe in medijev, strahotah vojne, temeljnih odnosih, ljubezni, prioritetah, prisotnosti ali odsotnosti svobodne volje, determinantah, militarizmu – duhu časa. Ali kot pravi avtor – ne na Zahodu ne na Vzhodu nič novega.

Vojni dnevnik, ki se dogaja na (ne)znani lokaciji v današnjem času, je prvi vstop Boštjana Videmška v polje (avto)fikcije. V njem skozi prvoosebno pripoved predstavi uspešnega vzhodnoevropskega pisatelja v zgodnjih srednjih letih, ki se po pretresih v zasebnem življenju čez noč znajde sredi vojne vihre. Kot zapriseženi humanist, zavezan pacifizmu in ostrim etičnim načelom, se znajde na prepihu. Vojna, za katero je bil do zadnjega prepričan, da je ne bo, njegova teoretična prepričanja preizkuša v brutalni praksi.

Junak Val se v tem romanu, ki se spretno giblje po meji med fikcijo in resničnostjo, znajde v silovitem precepu: partnerka Dalija ga je zapustila, ker ni hotel zapustiti ostarelih staršev. Zdaj ga, humanitarka, poskuša rešiti, medtem ko on s pomočjo svojega najboljšega prijatelja Vika, brata dvojčka, poskuša rešiti svoja starša in sestro, ki so se znašli za sovražnimi bojnimi črtami.

Mnenja o knjigi:

»Oster kot britev, mehek kot svila.« Samo Rugelj, Bukla

»Upala sem, da se bo Boštjan nekoč lotil proze. Razumela sem, da kot vojni reporter s seboj nosi nekak­šen preostanek, ki ga bo moral uveljaviti v fikciji. Ta preostanek se je, nisem presenečena, izkazal za težkega kot svinec in lomljivega kot steklo, in čudim se, kako mu ga je samemu uspelo pred nas pripeljati v enem kosu. V kosu, ki je postal velika in jasna pripoved o tem, kako ostati človek takrat, ko udari prečloveško.« – Ana Schnabl, pisateljica

»Strelski jarki so resnični, zemlja je mokra, v nosu zaščemi oster vojn po strnjeni krvi – tudi v udobnem domačem fotelju. Ker si je Boštjan že večkrat umazal škornje v takšnih jarkih. Od Konga do … morda je to Sjumi na severu Ukrajine, lahko je tudi Kobani v Siriji. Vojna je univerzalna. Kot ljubezen. Je hoja po robu. Boštjan nas popelje v drobovje vojnega poročevalstva. Ne gre za adrenalin, gre za občutek preživetja. V likih je mogoče razpoznati tudi avtorja, ujetega v vojni, tuji in lastni. Človeka, ki se je osvobodil spon objektivnosti in lahko končno da besedo zgolj žrtvam. Tudi tisti prvi žrtvi vojne, resnici. Mi bralci jo moramo znati poslušati in slišati.« – Karmen W. Švegl, dopisnica in vojna poročevalka

Iz spremne besede Gorana Vojnovića:

Že kot novinar je Boštjan bralce želel vpeti v zgodbe, za katere je verjel, da so naše, čeravno so se dogajale nam tujim ljudem na oddaljenih koncih sveta. A verjel je, da bi vsaka vojna morala biti naša vojna in vsak begunec naš begunec. Vsaj tako bi morali razumeti svet, je verjel, če bi resnično verjeli v konvencije o človekovih pravicah. V romanu Vojni dnevnik zanj vse skupaj postane še bolj osebno. Še manj je distance, še manj prostora za ravnodušnost, za umik pogleda. Vojna v romanu z razlogom ni postavljena v Ukrajino, temveč se odvija v neimenovanem prostoru, ki je na videz enak našemu. Ker ga namreč pisatelj dojema in obravnava kot našega, ga je kot našega prisiljen dojemati tudi bralec. Pa četudi mu je ves čas jasno, za katero zgodbo gre. Zato Vojni dnevnik beremo kot roman o vojni, ki se dogaja nam.

O avtorju:

Boštjan Videmšek (1975), novinar in vojni poročevalec, je dolgolet­ni sodelavec številnih največjih svetovnih časopisov in revij ter avtor sedmih knjig. Vse (Vojna terorja, Upor, Na begu, Dispatches from the Frontlines of Humanity, Plan B, Zadnji dve – skupaj z Majo Prijatelj Videmšek) razen samoizpovednega Ultrabluesa (v soavtorstvu s Samom Rugljem in Žigo X. Gombačem) sodijo v žanr žurnalistične, stvarne literature. Vojni dnevnik je njegov romaneskni prvenec.

Dostava in osebni prevzem

Blago naročeno v naši spletni knjigarni, bomo po pošti poslali na navedeni naslov. Blago je navadno dostavljeno v 1. do 3. delovnih dneh po oddanem naročilu (na zalogi) oz. 2. do 5. delovnih dneh (na zalogi pri dobavitelju). Pri naročilih katerih skupni znesek ne presega 40,00 EUR, se obračuna pavšalni strošek soudeležbe pri dostavi v višini 4,50 EUR in velja za pošiljke dostavljene na območju Slovenije. Stroškom dostave se lahko izognete tudi z osebnim prevzemom  na sedežu podjetja Buča d.o.o. (Kolarjeva ulica 47, Ljubljana). Plačilo na sedežu podjetja je možno tudi s plačilnimi karticami.

PRIPOROČA

REDNA CENA:

20.00 €

VAŠ PRIHRANEK: 2,00 

VAŠA CENA

18.00 €

18,00 

99 na zalogi

ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

DOSTAVA

Hitra dostava.