Za svojo drugo knjigo si je Katja Rebolj izbrala zdravilne plevele, ker je njihov potencial tako velikanski, ker se kljub svoji dokazani zdravilnosti tako redko pojavljajo v medijih in ker jih ljudje ne poznajo dovolj. Njihov pomen in naše zavedanje o edinstvenosti plevelov se bosta kmalu spremenila.
Nadvse vesela bo, če boste ob prebiranju knjige svojim domačim rekli: »Poglej, celo kraljica Elizabeta je uporabljala ta plevel, potem ga bomo tudi mi!« ali »Juhu, danes bomo imeli za kosilo tisto rastlino iz Harryja Potterja!« Pa tudi o Lucy, upam, boste pripovedovali svojim otrokom. Naj vas rastline, ena za drugo, spodbudijo, da na svojem vrtu pustite rasti prave plevele in jih nato tudi uporabite v svoji kuhinji.
O avtorici:
Katja Rebolj je po izobrazbi biologinja, doktorirala je na področju biokemije. V knjigi Zdravilni pleveli se to še posebej pozna po tem, da je opisala kar nekaj hranil in antihranil, ki se pogosto pojavljajo v naši hrani. Meni, da jih boste sedaj laže razumeli in vedeli, kako postopati z rastlinami, ki jih vsebujejo. Pa tudi znanstvenih člankov se je lotila z vso vnemo, kot je navajena. Na njeni poklicni poti nabiralke so med najljubšimi referencami različne tuje ugledne medijske hiše in revije, v katerih se je znašla zaradi svojega preprostega poklica. V njih vedno izrazi svoje trdno prepričanje, da je Slovenija najboljša različica sebe, ko njeni ljudje zaživimo z vsem naravnim bogastvom, ki nas obkroža. Zato je njena najljubša referenca še vedno sodelovanje s chefi najboljših slovenskih restavracij in s posamezniki, ki plevele uporabljajo v svoji kuhinji.
V knjigi najdete:
- podrobne opise 30 zdravilnih plevelov, s fotografijo in ilustracijo rastline,
- pri vsakem plevelu je poseben razdelek namenjen podobnim rastlinam, z namenom, da namesto zdravilnih plevelov ne boste nabrali kakšne strupene rastline,
- podobne rastline so tudi slikovno predstavljene v več kot 90 fotografijah, s katerimi so pomagali mnogi slovenski botaniki,
- avtorica je posebej obdelala 18 strupenih rastlin, ki se lahko znajdejo med pleveli,
- avtorica je vsako rastlino predstavila skozi svoje oči, v svojem slogu pisanja in s personaliziranim zaznavanjem vsake rastline okoli nas,
- pri vsakem plevelu je posebej opisala, kako ga uporablja v kuhinji in v zdravilne namene, zato da ga boste enostavno lahko uporabili tudi sami,
- pri pisanju knjige je pregledala ogromno znanstvene literature in to zapisala v poglavje Znanost o …, nekatere rastline so jo s svojo raziskanostjo res presenetile.
S knjigo Zdravilni pleveli: rastline prihodnosti avtorica tlakuje pot zdravilnim rastlinam, ki so po moči in ugledu močno zapostavljene. A njihove prednosti so izjemne:
- to so najpogostejše rastline okoli nas, lahko jih nabiramo kjerkoli,
- veliko bolj so hranilne kot mnogo tistega, kar vidimo v reklamah in kupimo na trgovskih policah,
- te rastline znamo pripraviti na okusen način, zato so naša hrana in zdravilo hkrati,
- zdravilna vrednost teh rastlin zajema širok spekter bolezni, pri katerih lahko pomagajo,
- to so rastline prihodnosti, ki bodo na naših vrtovih zrastle tudi v ekstremni suši in od poplavah ter nam bodo po neurju prve zagotavljale vir hrane,
- z njihovim poznavanjem krepimo vez v zavedanju duhovnega sebe in našo naravo varujemo globlje kot kadarkoli prej.