Jezik: slovenski jezik
Število strani: 195
Vezava: broširano
Založba:
ISBN: 97896190629295

51,30 

Batane Istre

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on reddit

KATEGORIJA:

ZALOŽBA:

REDNA CENA:

57.00 €

VAŠ PRIHRANEK: 5,70 

VAŠA CENA

51.30 €

51,30 

Ni na zalogi

DOBAVNI ROK:
1 - 3 DNI
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on reddit
Jezik: slovenski jezik
Število strani: 195
Vezava: broširano
Založba:
ISBN: 97896190629295

Knjiga o batanah je nastala z namenom, da iztrga pozabi in minljivosti to zgodovinsko leseno plovilo, ki je na istrski obali stoletja pomenilo življenje in da jo vrne nazaj v istrske portiče. »Brez batane nisi mogel preživeti, zato so jo imeli skoraj vsi Istrani …« To majhno, preprosto leseno plovilo je nekoč krojilo utrip vsakdana. Bila je nepogrešljiva spremljevalka Istrana pri opravilih, ki so zanj, ob krpi zemlje nekje za hišo, pomenila preživetje.

Ali veste, da so izdelovali v Istri vsaj deset različnih tipov batan in da se je prav vsaka razvila na samosvoj način in da je prav vsaka neprecenljiv dragulj ladjarske dediščine Istre? Zgodovinska dogajanja in splet sprememb so povzročili, da o batanah ni nihče razmišljal, dokler ni poniknilo skoraj vse znanje potrebno za gradnjo in vzdrževanje teh izjemno domišljenih in žilavih plovil. Danes se le še kakšna stotnija ali dve krčevito borijo za življenje. Kakšne so? Kako jih ohraniti? Kako narediti avtentično leseno istrsko batano? Odgovore na ta vprašanja boste našli v tej knjigi in pomenijo njeno rešitev. Upajmo upati, da ne bomo za vedno izgubili enega najpomembnejših simbolov Istre in njene identitete? Po desetih letih raziskovanja je naš vodilni strokovnjak na področju tradicionalnega istrskega ladjarstva zaključil delo, ki mu na področju batan v svetu ni para. Ne le, da je do podrobnosti raziskal in opisal vsak tip istrske batane, ter za vsakega tudi objavil natančen načrt izdelave, kar je edini tovrsten primer v svetu, temveč je tudi raziskal in opisal tradicionalne načine gradnje batan. In da bo mera polna, je opisal tudi vse potrebno, da lahko sami izdelamo svojo tradicionalno leseno istrsko batano. Istra je tako dobila neprecenljivo monografijo o batani – enem najpomembnejših gradnikov kulture in življenja istrske obale. Publikacija je torej pravi presedan, saj avtor z njo ne želi zgolj seznaniti bralce o neki dediščini, temveč želi z njo izginjajočo dediščino vrniti nazaj v življenje. Tovrstnih publikacij s takšnimi ambicijami je tudi v svetovnem merilu zelo malo. Knjiga sestoji iz naslednjih poglavij: – Pomen batan za celotno obalo Istre in njeno zaledje – Definicija batane in kriteriji za razlikovanje istrskih batan – Tipi batan na istrski obali – Tradicionalni načini izdelave batan – Kako danes izdelati tradicionalno batano – Vzdrževanje batane – Različni načini veslanja batan – Jadra batan – Zanimivosti Avtor Slobodan Simič Sime je ustvarjalec in raziskovalec, ki je že vrsto let uveljavljen na večih področjih. Je naš vodilni poznavalec tradicionalnih plovil severnega Jadrana in Istre. Spisek njegovih projektov in publikacij je dolg. Že leta tudi objavlja v navtičnih revijah in sodeluje s svojim znanjem o ladjarski dediščini tudi s tujimi raziskovalci. Slobodan Simič Sime je avtor preko ducata velikih monografij, vsaj desetih manjših publikacij in mnogih drobnih, a odmevnih brošur, člankov in drugega. Imel je tudi številna predavanja. Njegove reference so prepričljiva garancija za še eno izjemno delo najvišje kakovosti.

Dostava in osebni prevzem

Blago naročeno v naši spletni knjigarni, bomo po pošti poslali na navedeni naslov. Blago je navadno dostavljeno v 2. do 5. delovnih dneh po naročilu. Pri naročilih katerih skupni znesek ne presega 30,00 EUR, se obračuna pavšalni strošek soudeležbe pri dostavi v višini 3,50 EUR in velja za pošiljke dostavljene na območju Slovenije. Stroškom dostave se lahko izognete tudi z osebnim prevzemom  na sedežu podjetja Buča d.o.o. (Kolarjeva ulica 47, Ljubljana). Plačilo na sedežu podjetja je možno samo z gotovino.

PRIPOROČA

REDNA CENA:

23.00 €

VAŠ PRIHRANEK: 2,30 

NOVO
VAŠA CENA

20.70 €

20,70 

NOVO
VAŠA CENA

29.00 €

29,00 

VAŠA CENA

7.00 €

7,00 

ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

DOSTAVA

Hitra dostava.