Vezava: mehka
Jezik: slovenski, nemški
Število strani: 71
Velikost: 200 x 200 mm
Leto izida: 2006
Založba:
ISBN: 9789616519168

10,00 

Marijino življenje

KATEGORIJA: ,

ILUSTRACIJE:

ZALOŽBA:

REDNA CENA:

19.50 €

VAŠ PRIHRANEK: 9,50 

VAŠA CENA

10.00 €

10,00 

DOBAVNI ROK:
1 - 3 DNI
Vezava: mehka
Jezik: slovenski, nemški
Število strani: 71
Velikost: 200 x 200 mm
Leto izida: 2006
Založba:
ISBN: 9789616519168

Ciklus »Marijino življenje« je sestavljen iz trinajstih pesmi; razen zaključnih verzov pesmi Pietà (ki je nastala že konec leta 1911) je bil napisan med 15. in 22. januarjem 1912, se pravi v istem času kot »Devinske elegije«. Pesmi ciklusa so po Rilkejevih besedah nastale »v gibanju stranskih ur, ki so predhodile in sledile nastanku prvih velikih elegij« (pismo grofici Taxis, 25. 2. 1922).

Nemški pesnik — ali pa bi bilo pravilneje reči pesnik češkega oziroma avstroogrskega nemštva? — Rainer Maria Rilke je s svojim pesniškim delom po zaslugi izvrstnih prepesnitev Kajetana Koviča postal že del slovenskega pesniškega kanona. Ob poslovenjenem Rilkeju bralci poezije in pesniki merijo to, kaj sploh je pesniško.

In to po pravici. Ne le zaradi kongenialnega prevoda. Za malokatero drugo moderno poezijo se namreč zdi, da bo tudi po koncu sleherne kanonskosti, po trenutku — morda bolj oddaljenem, kot je videti, a neizogibnem —, ko se bomo splošno ovedeli slučajnosti, neobveznosti in celo iracionalnosti našega uvrščanja v »kanon«, še vedno sama v sebi utemeljevala svojo merodajnost; za redko katerega drugega evropskega pesnika se zdi, da bo tudi po trenutku — morda še bolj oddaljenem in ne tako gotovem —, ko bodo zbledeli novoveški miti o pesniškosti, ohranil čar stvaritve totalnega, le iz sebe in v sebi doumljivega poetskega sveta.

V Rilkejevih pesmih — tako kot v ikonah — po mojem ne gre za abstraktne teološke ideje, ki jih radi v njih odkrivajo sodobni razlagalci, npr. za razvijanje neke demitizirane teologije oz. mariologije in njene paradigmatične povezave z novo poetologijo, za detronizacijo Kristusa in njegovo konfrontacijo z Marijo ipd., za erotiziranje Marije, za imanentiziranje transcendence v imenu lastne metafizike — ampak predvsem za unavzočevanje same(ga) nevidne(ga). Za priklicevanje Prisotnosti, njeno (z)gostitev in pogostitev v čutnem. Rilkejevo marijansko poezijo ravno zato tako težko razumemo v nesporni časovni bližini teološko skoraj povsem raz–vezanih Devinskih elegij. Ta bližina je bila — in bo verjetno ostala — eden od križev pesnikovih interpretov.

Bralec ima ob branju Marijinega življenja zato nedvomno vtis, da gre za »heterodoksno« pesnitev, za odmik ob običajnega krščanskega verovanja. Vendar je Rilkejev zastavek globlji od preproste zoperstavitve pravoverne, tradicionalne mariološke himnodije in lastnega, »drugačnega« razumevanja Božje matere.

Iz spremne besede Gorazda Kocijančiča.

Dostava in osebni prevzem

Blago naročeno v naši spletni knjigarni, bomo po pošti poslali na navedeni naslov. Blago je navadno dostavljeno v 1. do 3. delovnih dneh po naročilu. Pri naročilih katerih skupni znesek ne presega 40,00 EUR, se obračuna pavšalni strošek soudeležbe pri dostavi v višini 4,50 EUR in velja za pošiljke dostavljene na območju Slovenije. Stroškom dostave se lahko izognete tudi z osebnim prevzemom  na sedežu podjetja Buča d.o.o. (Kolarjeva ulica 47, Ljubljana). Plačilo na sedežu podjetja je možno tudi s plačilnimi karticami. Hvala za razumevanje!

PRIPOROČA

REDNA CENA:

25.00 €

VAŠ PRIHRANEK: 2,50 

VAŠA CENA

22.50 €

22,50 

99 na zalogi

ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

DOSTAVA

Hitra dostava.