Vezava: mehka
Jezik: slovenski
Število strani: 219
Velikost: 145 x 210 x 20 mm
Leto izida: 2005
ISBN: 9789616036719

17,94 

Moderna arabska poezija

ZBIRKA:

REDNA CENA:

19.93 €

VAŠ PRIHRANEK: 1,99 

VAŠA CENA

17.94 €

17,94 

3 na zalogi

DOBAVNI ROK:
1 - 3 DNI
Vezava: mehka
Jezik: slovenski
Število strani: 219
Velikost: 145 x 210 x 20 mm
Leto izida: 2005
ISBN: 9789616036719

Moderna arabska poezija se je razmeroma pozno in mukoma izvila iz primeža klasične arabske poezije, ki je polnih petnajst stoletij skoraj nedotaknjena gospodovala v arabski književnosti. Šele v prvih desetletjih 20. stoletja so arabski pesniki in literarni kritiki zbrali pogum in javno izrazili zahteve po razvojnih spremembah v poeziji.

Klasična arabska poezija, ki se je povsem razvila že v 5. stoletju, novodobnemu času seveda ni več ustrezala, vendar so imeli pesniki zaradi njenega izjemnega in dolgotrajnega vpliva na arabsko književnost velike težave pri razvoju in uveljavljanju moderne arabske poezije. Staro klasično arabsko poezijo so najprej začeli spreminjati arabski pesniki, ki so živeli v tujini (vodil jih je libanonski pisatelj in pesnik Kahlil Gibran), libanonski literarni kritik Mihail Nuajma pa je prvi spodbudno ovrednotil nove pesniške poskuse in zamajal slepo zaverovanost v arabsko klasično poezijo.

Moderna arabska poezija je morala v prvi polovici dvajsetega stoletja na hitro prehoditi različne literarne smeri, da je ujela korak s sodobno svetovno poezijo. V nekaj desetletjih je razvila in preizkusila toliko literarnih smeri in načinov pesnjenja, kot jih je zahodna poezija v več stoletjih. Odprla se je tudi sodobnim zahodnim literarnim tokovom, ki jim je sledila preko izvirnikov in prevodov, ter samosvojim pesniškim eksperimentom.

Toda v bistvu je bila arabska poezija v prvi polovici 20. stoletja še vedno klasična, monorimna in dvostišna, še vedno jo je vodila magična enačba klasične arabske poezije, ki je skozi simetrično, čvrsto in uravnoteženo strukturo dajala Arabcem nezamenljiv občutek jezikovne lepote in čustvenega zanosa. Dolga stoletja je bila arabska poezija po definiciji edinstvena, uravnotežena, strogo monorimna in ritmizirana besedna umetnost. Vse, kar je kakorkoli in v čemerkoli odstopalo od tega, preprosto ni sodilo k poeziji. Pesniki so lahko razmišljali, se izražali in eksperimentirali le znotraj strogega, stoletja ustaljenega in utrjenega okvirja. Ker je bil klasičen način pesnjenja še v 20. stoletju močno ukoreninjen po vsem arabskem svetu, je bila vsaka, še tako neznatna sprememba grda in zmotna.

Pesniki si stare pesniške oblike niso upali spreminjati vse do konca štiridesetih let prejšnjega stoletja. Takrat sta mlada iraška pesnica Nazik Almalajka in iraški pesnik Badr Šaker Asajab prva objavila svoje pesmi, ki so zrušile klasično obliko kaside, kar je bilo tedaj naravnost šokantno. Pesniška zbirka pesnice Nazik Almalajke Pepel in črepinje (1949) uradno velja za začetek razvoja prostega verza v arabski poeziji in za mejnik v arabski literarni zgodovini.

Na literarno-teoretični in kritični ravni se je vnel krčevit in srdit boj med pesniki in kritiki, med tistimi, ki so kazali zanimanje in razumevanje za nove pesniške poskuse in so te spremembe podpirali, ter pesniki in kritiki, ki so prisegali na popolnost klasične arabske poezije in na nedotakljivost dvostišnega, monorimnega verza. Pesnica Nazik Almalajka je svojo zbirko pospremila s kratko uvodno besedo, s katero je želela opravičiti in pojasniti svoj literarni poskus, ne da bi predstavila koncept o novi poeziji, ki jo je pisala.

Dostava in osebni prevzem

Blago naročeno v naši spletni knjigarni, bomo po pošti poslali na navedeni naslov. Blago je navadno dostavljeno v 1. do 3. delovnih dneh po oddanem naročilu (na zalogi) oz. 2. do 5. delovnih dneh (na zalogi pri dobavitelju). Pri naročilih katerih skupni znesek ne presega 40,00 EUR, se obračuna pavšalni strošek soudeležbe pri dostavi v višini 4,50 EUR in velja za pošiljke dostavljene na območju Slovenije. Stroškom dostave se lahko izognete tudi z osebnim prevzemom  na sedežu podjetja Buča d.o.o. (Kolarjeva ulica 47, Ljubljana). Plačilo na sedežu podjetja je možno tudi s plačilnimi karticami.

PRIPOROČA

REDNA CENA:

18.00 €

VAŠ PRIHRANEK: 1,80 

VAŠA CENA

16.20 €

16,20 

99 na zalogi

ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

DOSTAVA

Hitra dostava.