Trda vezava
324 strani
slovenski jezik

Leto izida: 2020
Založba:
ISBN: 9789610504658

21,60 

Pošten bodi in delaj : folklorne in spominske pripovedi iz župnij Šentjošt in Lučine

KATEGORIJA:

ZALOŽBA:

REDNA CENA:

24.00 €

VAŠ PRIHRANEK: 2,40 

VAŠA CENA

21.60 €

21,60 

98 na zalogi

DOBAVNI ROK:
1 - 3 DNI
Trda vezava
324 strani
slovenski jezik

Leto izida: 2020
Založba:
ISBN: 9789610504658

V 53. knjigi iz knjižne zbirke Glasovi je objavljenih 434 pripovedi iz sosednjih župnij Lučine in Šentjošt nad Horjulom. Družijo ju podobne geografske značilnosti terena in preživljanje s kmetijstvom. Na stičišču obeh župnij je zaselek Suhi Dol, od koder je nad 300 pripovedi, katerih vsebina se nanaša na obe župniji. Šentjošt je vso znano zgodovino spadal na vrhniško oziroma polhograjsko, Lučine pa na poljansko oziroma škofjeloško stran.

Povedke in druge pripovedi se nanašajo na trdo življenje in delo prebivalcev iz vseh slojev in starosti, kiniso zapirali vrat siromakom in beračem, za katere se je vselej našel kos kruha, čeprav ga nikoli niso imeli v preobilju. Stiki s posebneži, siromaki in kramarji so vsebina številnih anekdotičnih in šaljivih povedk.
Druga svetovna vojna z okupacijo in komunistično revolucijo je zelo prizadela obe župniji. Po koncu omenjene vojne so ljudi v teh krajih tlačile številne prepovedi in obvezna oddaja in take razmere so našle odziv v povedkah, ki so zbrane v zgodovinskem poglavju te knjige.
preživetje jim je lajšala močna vera, povezovalo jih je druženje ob šegah in praznikih, o čemer pričajo legendne povedke in etnološke pripovedi.
Večina tukajšnjih pripovedi je zapisana v narečju, le slaba desetina v knjižnem jeziku. Prvi zapisi so nastali že pred letom 1955, zadnja leta smo jih veliko tudi posneli.

Dostava in osebni prevzem

Blago naročeno v naši spletni knjigarni, bomo po pošti poslali na navedeni naslov. Blago je navadno dostavljeno v 1. do 3. delovnih dneh po oddanem naročilu (na zalogi) oz. 2. do 5. delovnih dneh (na zalogi pri dobavitelju). Pri naročilih katerih skupni znesek ne presega 40,00 EUR, se obračuna pavšalni strošek soudeležbe pri dostavi v višini 4,50 EUR in velja za pošiljke dostavljene na območju Slovenije. Stroškom dostave se lahko izognete tudi z osebnim prevzemom  na sedežu podjetja Buča d.o.o. (Kolarjeva ulica 47, Ljubljana). Plačilo na sedežu podjetja je možno tudi s plačilnimi karticami.

PRIPOROČA
ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

DOSTAVA

Hitra dostava.