Jezik: slovenski jezik
Število strani: 270
Vezava: broširano
ISBN: VARSP39-41P

13,50 

Varstvo spomenikov 39-41/00-04 - Poročila

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on reddit

KATEGORIJA:

REDNA CENA:

15.00 €

VAŠ PRIHRANEK: 1,50 

VAŠA CENA

13.50 €

13,50 

1 na zalogi

DOBAVNI ROK:
1 - 3 DNI
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on reddit
Jezik: slovenski jezik
Število strani: 270
Vezava: broširano
ISBN: VARSP39-41P

Po nekajletnem premoru so končno pred vami v tiskani obliki poročila o spomeniškovarstvenih posegih na kulturnih spomenikih oziroma na objektih kulturne dediščine, opravljenih v letih od 2000 do 2004. Gre za tretjo šrevilko Poročil kot posebnega zvezka osrednje strokovne revije za konservatorstvo, Varstva spomenikov, ki jo Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije (ZVKDS), sprva kot Zavod za spomeniško varstvo LRS, izdaja skorajda šestdeset let. Razlogov za nekajlerni premor ali zamudo je več, v prvi vrsri pa velja omeniri predvsem poskus, da bi poročila izhajala ločeno po enotah Zavoda in pa zamisel o elektronski obliki na spletnih straneh, s čimer pa se seveda uredniški odbor Varstva spomenikov ni strinjal. Elektronska oblika poročil bi bila le kratkoročne narave, nekaj predvidenih tiskanih izvodov pa ne bi zadostovalo za izpolnitev ene od osnovnih dejavnosti Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije in drugih pravnih in fizičnih oseb s področja varstva kulturne dediščine, to je obveščanje širše javnosti o svojem delovanju. Obravnavana poročila so sestavni del posegov, ki lahko posledično povzročijo večje spremembe na spomenikih in so zaradi tega lahko tudi pomemben del bodisi stavbne zgodovine bodisi pričevanje o vpetosti sodobnih resravratorsko-konservatorskih doktrin, metod in pristopov pri ohranjanju kulturne dediščine, zato je seveda tiskana oblika poročil edina primerna.

Ker je bilo v obravnavanem času opravljenih veliko posegov na spomenikih, je uredniški odbor zaradi finančnih in drugih omejitev uvrstil v objavo predvsem poročila o ristih posegih, ki so pomembneje zaznamovali spomenike in ki so prinesli pomembnejše najdbe in odkritja, pomembna za stavbno zgodovino, historiat obnove, prvotno podobo objektov, navedbe resravratorskih postopkov, uporabljenih materialov, imena izvajalcev del, skratka rista poročila, ki naj bi bila vidnejši prispevek tako k vedenju o samih spomenikih kot tudi h konservatorski stroki in matičnim znanstvenim zvrstem. Čeprav so bila piscem posredovana dokaj natančna navodila o vsebini in strukruri besedil, pa je uredniški odbor ugotovil, da jih veliko piscev ni upoštevalo, saj so bila pogosto celo imena enot dediščine, ki so povzeta iz Registra nepremične kulturne dediščine, napačna. Da v prihodnje zaradi tega v redakciji besedil ne bi prihajalo do neporrebnih zamud, znova objavljamo navodila za oblikovanje poročil in prosimo, da jih pisci v prihodnosti kar se da zvesto upoštevajo. Uredniški odbor in drugi odgovorni za našo publikacijo pa se s rem zavezujemo, da bomo storili vse, kar je v naši moči, da bodo poročila tudi redno izhajala.

Dr. Robert Peskar, direktor ZVKDS

Dostava in osebni prevzem

Blago naročeno v naši spletni knjigarni, bomo po pošti poslali na navedeni naslov. Blago je navadno dostavljeno v 2. do 5. delovnih dneh po naročilu. Pri naročilih katerih skupni znesek ne presega 30,00 EUR, se obračuna pavšalni strošek soudeležbe pri dostavi v višini 3,50 EUR in velja za pošiljke dostavljene na območju Slovenije. Stroškom dostave se lahko izognete tudi z osebnim prevzemom  na sedežu podjetja Buča d.o.o. (Kolarjeva ulica 47, Ljubljana). Plačilo na sedežu podjetja je možno samo z gotovino.

PRIPOROČA
VAŠA CENA

15.00 €

15,00 

VAŠA CENA

25.00 €

25,00 

VAŠA CENA

30.00 €

30,00 

ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

DOSTAVA

Hitra dostava.