Na različnost in raznovstnost jedi in pijač so zelo ponosni, saj je kulturna različnost najbolj žlahtna oblika sodobno razumljenega bogastva.
Ta različnost se odraža tudi v vsakdanjih in prazničnih jedilnih obrokih, ki sestavljajo različne madžarske prehranske kulture. Vse to in spoštovanje prehranske dediščine je utrdilo madžarsko kuhinjo kot eno izmed zelo okusnih v Evropi in svetu. Nekatere jedi in pijače (npr. paprikás, gulyás, tj. slovensko golaževa juha in pörkölt, tj. slovensko golaž, nekatere sladice, vini tokaj in bikova kri idr.) so danes svetovno znane odličnosti madžarske kuhinje. Tudi drugo prehransko dediščino ne le spoštujejo in cenijo, ampak gradijo iz nje izvirajoče sodobne jedi in jedilnike. Madžarska kuhinja je kombinacija tradicije in sodobne inovativnosti, rustikalnosti in elegance.
Ne opredeljujeta je le parika in golaž! Poleg značilnih lokalnih in regionalnih jedi ponuja različne juhe, sire, perutnino, sladkovodne ribe, sezonsko sadje in zelenjavo, papriko, čebulo, poper, svinjsko mast, klobase, salame ter vina in druge alkoholne ter nealkoholne pijače.
Različnosti in bogastva madžarske kuhinje so posledica naravnih danosti in pestrega zgodovinskega razvoja.