NOVO
Vezava: mehka
Jezik: slovenski
Število strani: 516
Velikost: 130 x 200 x 40 mm
Leto izida: 2019
Distribucija: Primus
Založba:
ISBN: 9789616627863

29,50 

Smrtonosna zdravila in organizirani kriminal

PREVOD:

ZALOŽBA:

VAŠA CENA

29.50 €

29,50 

DOBAVNI ROK:
2 - 5 DNI
Vezava: mehka
Jezik: slovenski
Število strani: 516
Velikost: 130 x 200 x 40 mm
Leto izida: 2019
Distribucija: Primus
Založba:
ISBN: 9789616627863

Knjiga Smrtonosna zdravila in organizirani kriminal Petra C. Gøtzscheja se loteva vsemogočih farmacevtskih korporacij in njihovega spodkopavanja javnega zdravstva. Razkriva kako podkupujejo ali izsiljujejo zdravnike, politike in priče, nezakonito preprodajajo mamila, poneverjajo, načrtno spodkopavajo zakonodajo in tržno regulativo … Vse to pa so značilnosti poslovnega modela organiziranega kriminala.

Gøtzschejeva kritika farmacevtske industrije je brutalna. Njen poslovni model brez dlake na jeziku primerja s poslovnim modelom mafijskih združb – z eno samo razliko: farmacevtska industrija v imenu svojih kapitalskih interesov ubije veliko več ljudi. Težava farmacevtskih gigantov, ki so vajeni kritike tako ali drugače utišati s pomočjo denarja, v zvezi z Gøtzschejem ni preprosta: ne samo, da imajo pred seboj trmastega nasprotnika, soočeni so s pikolovsko natančnim znanstvenikom, ki govori in piše na temelju dejstev. Resda gre za petelina, ki pogosto zapoje prezgodaj, toda doslej so se njegove kritike izkazale kot preroške. Znamenito je bilo nasprotovanje mamografiji, o čemer je leta 2012 napisal knjigo Mamografija: resnice, laži in dileme. Takrat zelo popularne presejalne teste je kritiziral, češ da vodijo v pretirano diagnosticiranje in nepotrebno invazivno zdravljenje nenevarnih oblik raka. Pri zagovornikih mamografije se je dvignil vihar ogorčenja … danes pa so njegova stališča splošno sprejeta.

Podobno je s kritiko industrije zdravil, ki s profitnim modelom poslovanja in z mafijskimi prijemi spodkopava temeljne cilje javnega zdravstva. Seznam grehov je neskončen: nestrokovne in ponarejene klinične raziskave učinkovitosti in varnosti zdravil, podkupovanje javnih agencij, ki odločajo o prihodu zdravil na trg, podkupovanje zdravnikov, spodbujanje nedovoljene oziroma neodobrene rabe zdravil, podkupovanje ali izsiljevanje politikov in urednikov strokovnih revij, izmišljanje novih bolezni, uničevanje konkurence, kartelno dvigovanje cen, prikrivanje škodljivih, tudi usodnih stranskih učinkov zdravil.

Posebej oster je Gøtzsche do psihiatrije in psihoaktivnih zdravil, o čemer je napisal posebno knjigo, ki je leta 2020 izšla tudi v slovenskem prevodu. Po dolgi in pikolovsko natančni analizi je njegov sklepni komentar zelo jedrnat: teh zdravil sploh ne potrebujemo!

O avtorju:

Professor Peter C. Gøtzsche je specialist interne medicine, raziskovalec in predavatelj ter eden od soustanoviteljev globalne raziskovalne organizacije The Cochrane Collaboration, ki je leta 1993 na pobudo sira Iaina Chalmersa nastala zaradi zavedanja odgovornih znanstvenikov o globoki krizi farmacevtskih raziskav in preizkušanja učinkovitosti in varnosti novih zdravil. Gøtzsche je dolga leta vodil nordijsko podružnico Cochrana. Do jeseni 2018 je bil tudi član upravnega odbora Cochranove organizacije, potem pa so ga po dolgotrajnih lobističnih pritiskih farmacevtskih gigantov izključili zaradi ‘nenehnega motečega in neprimernega vedenja.

Od leta 2013, ko je knjiga izšla, so dobile številne Gøtzschejeve obtožbe potrditev v javnosti in v sodnih dvoranah. Kaže, da se slonokoščeni stolp farmacevtske industrije počasi vendarle krha, toda njeni kapitalski interesi so velikanski. Strašljivo veliki!

Mnenja o knjigi: 

Srhljivo je, koliko podobnosti najdemo med to industrijo in mafijo. Mafija pobira nespodobne dobičke, prav tako farmacija. Stranski učinki delovanja mafije so uboji in smrti, enaki so stranski učinki industrije zdravil. – Peter Rost, nekdanji globalni podpredsednik Pfizerja za marketing

… šokantna je ta knjiga: razgalja nam medicinsko znanost, ki se pusti maličiti in v zameno za denar, dobičke, službe in ugled služi kapitalskim interesom namesto javnosti. – Dr. Richard Smith, nekdanji urednik revije British Medical Journal

V čem je torej ta knjiga posebna in vredna pozornosti? Odgovor je preprost: zaradi izjemnih znanstvenih in raziskovalnih sposobnosti, integritete, moralne drže in poguma avtorja. – Dr. Drummond Rennie, nekdanji urednik revije JAMA (The Journal of the AmericanMedical Association)

Dostava in osebni prevzem

Blago naročeno v naši spletni knjigarni, bomo po pošti poslali na navedeni naslov. Blago je navadno dostavljeno v 1. do 3. delovnih dneh po oddanem naročilu (na zalogi) oz. 2. do 5. delovnih dneh (na zalogi pri dobavitelju). Pri naročilih katerih skupni znesek ne presega 40,00 EUR, se obračuna pavšalni strošek soudeležbe pri dostavi v višini 4,50 EUR in velja za pošiljke dostavljene na območju Slovenije. Stroškom dostave se lahko izognete tudi z osebnim prevzemom  na sedežu podjetja Buča d.o.o. (Kolarjeva ulica 47, Ljubljana). Plačilo na sedežu podjetja je možno tudi s plačilnimi karticami.

PRIPOROČA

REDNA CENA:

27.16 €

VAŠ PRIHRANEK: 12,16 

VAŠA CENA

15.00 €

15,00 

4 na zalogi

ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

DOSTAVA

Hitra dostava.