NOVO
Prelistaj nekaj strani iz knjige
Vezava: trda
Jezik: slovenski
Število strani: 173
Velikost: 170 x 240 mm
Leto izida: 2019
Založba:
ISBN: 9789616704892

20,00 

Anton Janša, prvi učitelj čebelarstva

ZALOŽBA:

REDNA CENA:

29.00 €

VAŠ PRIHRANEK: 9,00 

VAŠA CENA

20.00 €

20,00 

94 na zalogi

DOBAVNI ROK:
1 - 3 DNI
Vezava: trda
Jezik: slovenski
Število strani: 173
Velikost: 170 x 240 mm
Leto izida: 2019
Založba:
ISBN: 9789616704892

❗️Ob 20. maju, svetovnem dnevu čebel, smo knjigi za 30% znižali ceno. Pri nakupu od 17. do 21. maja pa vam tudi ne bomo obračunali stroška dostave (4,5 EUR). V košarici ali na blagajni v okence ‘koda kupona’ vtipkajte ČEBELE in vnos potrdite s klikom na ‘unovči kupon’. ❗️

Septembra 2023 je minilo 250 let od smrti Antona Janše, začetnika modernega čebelarstva in enega najboljših poznavalcev čebel. Knjiga Anton Janša, prvi učitelj čebelarstva, ki jo je napisal zasl. prof. in čebelar Andrej Šalehar, je razdeljena na 11 poglavij, ki kronološko povzemajo pomembna dejstva iz življenja in dela Antona Janše.

Prvi dve poglavji opisujeta Janševo otroštvo in mladost ter prve stike s čebelarstvom. Posebna pozornost je posvečena obdobju pred Janševim odhodom na Dunaj (1766), kjer se je vpisal na bakrorezno-risarsko šolo.

Tretje, četrto, peto in šesto poglavje obravnavajo Janševo učiteljsko dejavnost na Dunaju. Leta 1769 se je Janša namreč javil in bil sprejet na razpisano mesto čebelarja in učitelja na novoustanovljeni čebelarski šoli, ki je bila prva avstrijska kmetijska šola in prva čebelarska šola na svetu. Za učitelja čebelarstva ga je Marija Terezija imenovala 6. aprila 1770. Janša je delo učitelja na čebelarski šoli in delo potujočega učitelja za čebelarstvo opravljal do svoje prerane smrti, septembra leta 1773. Med njegovimi učenci so bili številni kasneje znani čebelarji, pisci čebelarskih knjig in učitelji na novih čebelarskih šolah, kjer so poučevali po Janševem čebelarskem nauku. Le-ta je v veliki meri temeljil na njegovih praktičnih izkušnjah in na izročilu gorenjskih čebelarjev, ki ga je Janša vključeval v svoje učiteljsko delo.

Sledita poglavji o dveh najpomembnejših Janševih knjižnih delih, “Razprava o rojenju”, izdana leta 1771 in “Popolni nauk o čebelarstvu“, ki jo je dve leti po Janševi smrti (1775) izdal njegov učenec in naslednik v čebelarski šoli na Dunaju, Josef Münzberg.

Zadnji dve poglavji knjige sta namenjeni presoji vpliva, ki ga je imelo Janševo delo na razvoj čebelerstva in mestu, ki ga njegovi knjigi zavzemata v svetovni čebelarski literaturi. Posebna pozornost je namenjena izdaji Čebelarskega patenta (1775) in Navodila za čebelarske mojstre (1775), ki temeljita na Janševih predlogih, ki jih je predložil Mariji Tereziji v načrtu za ustanovitev čebelarske družbe v Avstriji.

Anton Janša je bil rojen 20. maja 1734 v Breznici na Gorenjskem. Bil je akademsko izobražen slikar, začetnik modernega čebelarstva in eden najboljših poznavalcev čebel. Bil je tudi prvi učitelj čebelarstva na cesarskem dvoru. Cesarica Marija Terezija je po njegovi smrti celo izdala odlok, po katerem so morali vsi čebelarski učitelji učiti po njegovih knjigah. Umrl je 13. septembra 1773 na Dunaju. Monografijo o njegov življenju in delu je napisal zasl. prof. in čebelar Andrej Šalehar (1939)

Knjiga je posvečena  Oddelku za zootehniko, Biotehniška fakulteta, Univerza v Ljubljani.

Dostava in osebni prevzem

Blago naročeno v naši spletni knjigarni, bomo po pošti poslali na navedeni naslov. Blago je navadno dostavljeno v 1. do 3. delovnih dneh po oddanem naročilu (na zalogi) oz. 2. do 5. delovnih dneh (na zalogi pri dobavitelju). Pri naročilih katerih skupni znesek ne presega 40,00 EUR, se obračuna pavšalni strošek soudeležbe pri dostavi v višini 4,50 EUR in velja za pošiljke dostavljene na območju Slovenije. Stroškom dostave se lahko izognete tudi z osebnim prevzemom  na sedežu podjetja Buča d.o.o. (Kolarjeva ulica 47, Ljubljana). Plačilo na sedežu podjetja je možno tudi s plačilnimi karticami.

PRIPOROČA
ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

DOSTAVA

Hitra dostava.