Prelistaj nekaj strani iz knjige
Urednici: Urška Jurman in Polonca Lovšin
Kolaži: Polonca Lovšin
Oblikovanje: Irena Woelle
Vezava: mehka
Število strani: 127
Mere: 19 x 25 x 1 cm
Jezik: slovenski
Leto izida: 2021
Založba:
ISBN: 9789619554500

15,00 

Onkraj vrtičkov: skupnostni vrt Onkraj gradbišča

ZALOŽBA:

VAŠA CENA

15.00 €

15,00 

DOBAVNI ROK:
1 - 3 DNI
Urednici: Urška Jurman in Polonca Lovšin
Kolaži: Polonca Lovšin
Oblikovanje: Irena Woelle
Vezava: mehka
Število strani: 127
Mere: 19 x 25 x 1 cm
Jezik: slovenski
Leto izida: 2021
Založba:
ISBN: 9789619554500

Knjiga predstavlja edinstven prostorski, ekološki in skupnostni eksperiment ‘Onkraj gradbišča’ (2010–22), s katerim so pobudniki, KUD Obrat, v sodelovanju s prebivalci in drugimi zainteresiranimi dolgo mirujoče gradbišče v centru Ljubljane spremenili v skupnostni prostor namenjen vrtičkanju, vsakdanjemu stiku z naravo v mestu, druženju, izobraževanju in kulturi.

Sodelujoči avtorji premišljajo delovanje ‘Onkraj gradbišča’ v luči aktualnih razvojnih izzivov, potrebe po krepitvi družbene povezanosti in biotske pestrosti ter omilitve podnebnih sprememb in prilagajanja nanje. Ob tem avtorji poudarjajo pomen soudeležbe prebivalcev in širše lokalne skupnosti pri načrtovanju in upravljanju mesta, začasne rabe prostora kot oblike hitrega odzivanja na potrebe prebivalcev in njenih dolgotrajnih učinkov. Opozarjajo pa tudi na nujnost zagotavljanja tipološko raznolikih in zadostnih zelenih površin v mestu ter sistemske podpore skupnostnim pobudam.

Prispevki sodelujočih piscev:

  • Krajinska arhitektka in urbanistka Maja Simoneti povzame ljubljansko mestno politiko urejanja vrtičkarstva zadnjih 10 let ter izpostavi pomen te dejavnosti in zlasti skupnostnih vrtov za povezovanje prebivalcev, krepitev odgovornosti do prostora in razvoj aktivnosti, ki niso nujno vezane le na samooskrbo.
  • Sociologa Blaž Križnik in Aidan Cerar Onkraj gradbišča in skupnostne vrtove z različnih celin obravnavata kot primer povezovanja skupnosti, izpostavljata pomen njihove sistemske podpore, sodelovanje med prebivalci, lokalnimi skupnostmi, civilnodružbenimi organizacijami in mestno upravo pa pojmujeta kot temelj vključujočega in demokratičnega upravljanja mesta, s tem pa tudi kot enega glavnih dejavnikov krepitve družbene povezanosti in trajnostnega razvoja mest.
  • Arhitekt Marko Peterlin in pravnica Senka Šifkovič Vrbica v intervjuju razmišljata o začasni rabi prostora kot načinu prožne gospodarne rabe prostora v službi prebivalcev, pasteh njene zakonske ureditve in se zavzameta za proaktiven iztek začasne rabe, tj. ohranjanje čim večje vrednost z začasno rabo pridobljenega tudi v kasnejši, trajni, ureditvi.
  • Sopobudnica projekta Urška Jurman govori o vrtu kot prostoru sobivanja, v primeru skupnostnega vrta Onkraj gradbišča ne le med ljudmi, temveč tudi z drugimi vrstami, zlasti samozaraslimi drevesi.
  • Teoretičarka in kustosinja Elke Krasny razmišlja o vrtnarjenju kot praksi skrbi ter poudari nujnost feministične redefinicije bližine vrta in kuhinje, ki omogoča drugačno politiko ekonomij in ekologij skrbi v obdobju planetarnega uničenja.
  • Umetnica in arhitektka Apolonija Šušteršič v svojem zamišljanju prihodnosti izpostavi urbane skupnosti ter eksperimentalne in alternativne platforme v mestnem prostoru, ki so namenjene ljudem in javni razpravi o našem življenjskem okolju, ter se zavzame za ohranitev prvin Onkraj gradbišča na lokaciji, kjer se obeta gradnja.
Dostava in osebni prevzem

Blago naročeno v naši spletni knjigarni, bomo po pošti poslali na navedeni naslov. Blago je navadno dostavljeno v 1. do 3. delovnih dneh po oddanem naročilu (na zalogi) oz. 2. do 5. delovnih dneh (na zalogi pri dobavitelju). Pri naročilih katerih skupni znesek ne presega 40,00 EUR, se obračuna pavšalni strošek soudeležbe pri dostavi v višini 4,50 EUR in velja za pošiljke dostavljene na območju Slovenije. Stroškom dostave se lahko izognete tudi z osebnim prevzemom  na sedežu podjetja Buča d.o.o. (Kolarjeva ulica 47, Ljubljana). Plačilo na sedežu podjetja je možno tudi s plačilnimi karticami.

PRIPOROČA
ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

DOSTAVA

Hitra dostava.