NOVO
Urednica: Tjaša Bertoncelj
Vezava: mehka
Število strani: 199
Format: 22,4 x 29 x 1,5 cm
Jezik: slovenski
Leto izida: 2022
ISBN: 0350-9303-61

8,50 

LUTKA št. 61 (jesen 2022) – Na robu

VAŠA CENA

8.50 €

8,50 

DOBAVNI ROK:
1 - 3 DNI
Urednica: Tjaša Bertoncelj
Vezava: mehka
Število strani: 199
Format: 22,4 x 29 x 1,5 cm
Jezik: slovenski
Leto izida: 2022
ISBN: 0350-9303-61

Nova številka revije Lutka prinaša zgodovinski in aktualni pregled lutkovnih praks, ki zajemajo družbeno angažirano gledališče in v širokem smislu udejanjajo svojo politično naravo.

Lutkovna umetnost lahko deluje na ravni neposredne uprizoritvene akcije in upora, lahko pa tudi na ravni teorije razgrajuje ustaljene konvencije, kako mislimo družbene vidike stvarnosti. Teoretski prispevki v novi številki prevprašujejo tudi osnovni princip obravnave. Na teatrološki ravni in tudi na ravni družbenih sfer ponudijo v razmislek novo izhodišče obravnave. Njihovo razumevanje presega binarni konstrukt (živo : neživo, človek : nečlovek, animirani : animator), ki je bil pogosto namenjen opredelitvi lutkovne umetnosti. Obrača se v razkrajanje binarizma – v možnost drugačnega, horizontalnega in bolj fluidnega pristopa do lutkovnega. Tovrstno izhodiščno mesto pa se lahko aplicira tudi na družbene sfere, na primer na prevetritev samega koncepta spola in na specifično odmaknjeno razumevanje človeka, družbe in zgodovine.

Večjezična revija je nastala s podporo evropskega projekta Kritiška platforma sodobnega lutkarstva EU, ki združuje štiri znane evropske ustanove z bogato lutkovno dediščino. V njem poleg Lutkovnega gledališča Ljubljana sodelujejo tudi Akademija za umetnost in kulturo iz Hrvaške, Vilensko gledališče “Lėlė” iz Litve in Puppet Animation Scotland iz Združenega kraljestva. Glavni cilj projekta je ponovno vzpostaviti teorijo in kritiko lutkovnega gledališča kot element javnega diskurza. S projektom sta se vzpostavili sodobna lutkovna mreža in spletna platforma ECPCP, na kateri so dostopne mednarodne refleksije in teatrološke analize s področja sodobne lutkovne umetnosti.

Urednica revije je Tjaša Bertoncelj. Uredniški odbor sestavljajo Ajda Rooss in Benjamin Zajc, mednarodno uredništvo Ramunė Balevičiūtė, Gareth K. Vile, Igor Tretinjak. Oblikovala jo je Ajda Schmidt (ki je tudi avtorica fotografij v galeriji – razen kazala). Slovensko lekturo je prispevala Irena Androjna Mencinger, lekturo in prevode besedil pa Jezikovna zadruga Soglasnik, Agencija Sinonim d.o.o., Laima Bezginaitė, Gareth K. Vile, Heidi Gordon in Benjamin Zajc.

Revija LUTKA je strokovna revija za lutkovno umetnost in gledališče animiranih form. V strokovnih razpravah obravnava slovensko lutkovno umetnost z vidika teorije, zgodovine in razvoja sodobnega lutkarstva. Ker je slovenska lutkovna stroka v zadnjih desetletjih zaznavala veliko pomanjkanje teoretične, znanstvene in zgodovinske obravnave lutkarstva v slovenskem jeziku, je Lutkovno gledališče Ljubljana leta 2013 v sodelovanju s slovenskima združenjema UNIMA in Ustanovo lutkovnih ustvarjalcev (ULU) Slovenije in ob podpori JAK po 13-letnem premoru zopet začelo izdajati revijo LUTKA. Ta je sicer pod različnimi uredniškimi imeni in v različnih časovnih razmikih izhajala vse od leta 1966 do 2000.

Dostava in osebni prevzem

Blago naročeno v naši spletni knjigarni, bomo po pošti poslali na navedeni naslov. Blago je navadno dostavljeno v 1. do 3. delovnih dneh po naročilu. Pri naročilih katerih skupni znesek ne presega 30,00 EUR, se obračuna pavšalni strošek soudeležbe pri dostavi v višini 3,50 EUR in velja za pošiljke dostavljene na območju Slovenije. Stroškom dostave se lahko izognete tudi z osebnim prevzemom  na sedežu podjetja Buča d.o.o. (Kolarjeva ulica 47, Ljubljana). Plačilo na sedežu podjetja je možno samo z gotovino.

PRIPOROČA
NOVO
VAŠA CENA

12.00 €

12,00 

ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

DOSTAVA

Hitra dostava.