Trda vezava
100 strani
slovenski jezik

Leto izida: 2016
ISBN: 9789612812676

Pametna sol in druge istrske pravljice

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on reddit

KATEGORIJA:

REDNA CENA:

20.00 €

VAŠ PRIHRANEK: 2,00 

VAŠA CENA

18.00 €

99 na zalogi

DOBAVNI ROK:
1 - 3 DNI
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on reddit
Trda vezava
100 strani
slovenski jezik

Leto izida: 2016
ISBN: 9789612812676

Se kdo spomni neizmernega veselja, s katerim so otroci pričakali svojo mamo, ko je ta na otovorjenem osličku pripeljala dobrote, kakšen vrč sladke marmelade ali sladkorja, s tržaške tržnice? Kdaj pa ste nazadnje videli otroke, ki radoživo plezajo po stari figi in se igrajo, da je drevo ogromna ladja, polna zakladov, ki jo lovijo gusarji?

Eno in drugo so danes le še spomini današnjih mam inočetov, non in noničev, pranon in pranonotov. današnji prizori iz otroškega življenja so videti precej drugače, v njih ni več prostora za posedanje na sosedovi murvi ali čakanje na dobrote iz mamine kuhinje, npr. na kruhovki ali panado. A pravljičarka Nelda nam vseeno pripoveduje: "Že drugi dan se je na bseh mizah po Istri kadila dišeča kruhovka ali po istrsko panada. Koliko veselja! Otroci, ki so jo pridno zajemali, so se ojkrepili, in tudi dekleta, fantje in žene so se že kmalu prav lepo zaoblili". O nekdanji Istri nam pripoveduje tako nevsiljivo, da se zavemo, da je hočeš nočeš to tudi del današnje Istre. Pripoveduje nam tako, da ne občutimo nostalgije po starem, tradicionalnem, niti ne obsojamo novega, modernega. Nekdanji in sedanji svet slovenske Istre tako pomirljivo poveže, kakor to stori njena mati Trta s svojima radoživima sinovoma Refoškom in Teranom: Vsak ima svojo vlogo in svoj " teren" in oba sta pomembna za človekovo zdravje. Seveda, če ju uživamo v zmernih količinah.
Tako tudi pisateljica napetih istrskih pravljic Nelda Štok Vojska uspeva mladim pa tudi manj mladim bralcem predstaviti tradicijo, navade, običaje, živali in rastline slovenske Istre, a to ne počne pretirano didaktično. Otroci tako v slikovitih pravljicah spoznavajo poosebljeno oljko, figo in celo "nenehno grajani in zatirani plevel" pa Burjo, Juga in Tramontano, tu so osliček Sivko, kozica Belka in riba Zvedavka pa voda, sol in les ter še številni drugi, ki s pomočjo pisateljičinega izjemnga jezikovnega čuta v njenih opisih v verzih in prozi ter v nazornih ilustracijah Nejke Selišnik zaživijo kot radoživi vrstniki ali vzorniki današnje mladine. Pred nami je cela Zemlaj, ki kliče po novem, drugačnem pogledu kot zahtevi sodobnega časa. Pogledu, ki vključuje zavedanje o nujnosti spoštljivega ravnanja z okoljem in ozaveščenega vračanja k naravi, zato pisateljica mladim bralcem v pravljicah rešiteljica voda in les čarodej tako igrivo odstirapomen vode in lesa. In pogledu, ki je dovzeten za izkušnje naših prednikov, za štorije o štrigah in vorkotih, kajti samo tako bomo zmožni prepoznati privoščljivost, spletkarstvo, lakomnost pa tudi radodarnost, hudomušnost in poštenje ljudi, v sočloveku bomo prepoznaličloveka, ki si želi naše pozornosti, prav tako kot si mi želimo njegove. Samo ljubezen nas rešuje,tako kot so ponovna naklonjenost nagajivega pkrata Miha, družba otrok in obiski gospodarja in gospodinje rešili potrto in shirano oljko.
Glavni junak pravljic je tako istrski prostor, ne domačijsko ujet in zazrt v preteklost, pač pa kot samoumevni izraz odnosa do današnjega sveta. Tako kot se stara parna lokomotiva prelevi v čarobni božični vlak, bo tudi nam omogočeno stopati dalje po skupni poti z našo materjo Zemljo le, če bodo mladi in vsi drugi z njimi razumeli, kako se vsi napajamo iz modrosti nam najbližjega okolja. Bog ti daj dve zrni soli! pravi istrski rek in za njim modro ponovi pravljičarka Nelda.

Dostava in osebni prevzem

Blago naročeno v naši spletni knjigarni, bomo po pošti poslali na navedeni naslov. Blago je navadno dostavljeno v 2. do 5. delovnih dneh po naročilu. Pri naročilih katerih skupni znesek ne presega 30,00 EUR, se obračuna pavšalni strošek soudeležbe pri dostavi v višini 3,50 EUR in velja za pošiljke dostavljene na območju Slovenije. Stroškom dostave se lahko izognete tudi z osebnim prevzemom  na sedežu podjetja Buča d.o.o. (Kolarjeva ulica 47, Ljubljana). Plačilo na sedežu podjetja je možno samo z gotovino.

PRIPOROČA

REDNA CENA:

20.99 €

VAŠ PRIHRANEK: 2,10 

VAŠA CENA

18.89 €

VAŠA CENA

21.90 €

REDNA CENA:

19.90 €

VAŠ PRIHRANEK: 1,99 

VAŠA CENA

17.91 €

ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

DOSTAVA

Hitra dostava.