Jezik: slovenski jezik
Število strani: 256
Vezava: broširano
ISBN: 9788871740850

10,80 

Afera TKB

REDNA CENA:

12.00 €

VAŠ PRIHRANEK: 1,20 

VAŠA CENA

10.80 €

10,80 

1 na zalogi

DOBAVNI ROK:
1 - 3 DNI
Jezik: slovenski jezik
Število strani: 256
Vezava: broširano
ISBN: 9788871740850

Knjiga, ki jo berete, je kronika najavljene smrti. V tržaških vodilnih ustanovah so imeli Tržaško kreditno banko, ustanovljeno v Trstu leta 1957 v okviru novega upravnopolitičnega stanja, nastalega z Londonskim memorandumom iz leta 1954, za tujek, ki ga je bilo treba trpeti, ker je na državni ravni, predvsem po letu 1954, dozorelo vsiljeno spoznanje, da je potrebno rešiti problem obstoja slovenske manjšine v Trstu in deželi, ta pa je potrebovala »globalno« zaščito, to je priznanje pravic celotni »etnični« skupnosti, če si izposodimo terminologijo Memoranduma in poznejše Osimske pogodbe.

V knjigi nepozabnega Marka Waltritscha, ki jo je leta 1982 posvetil zgodovini slovenskih kreditnih zavodov na Goriškem, berem, da je Kmečka banka, ki je nastala leta 1909 in preživela fašistični raznarodovalni pritisk, leta 1946 zaman prosila zavezniško vojaško upravo za STO, da bi odprla podružnico v Trstu. Prošnjo so utemeljevali s koristjo slovenske manjšine in pa z dejstvom, da bi odprtje slovenske banke pomenilo uresničiti načela »gospodarske svobode«, ki so jo zavezniki obljubljali po vojni.

Žal so ob postopnem razvoju političnega vzdušja v evropskem duhu, ki je zadevalo tudi odnose s sosednjo Jugoslavijo, bili le redki tržaški predstavniki bolj dalekovidni, drugi pa niso skrivali svojega nasprotovanja do sredstev, ki bi slovenski manjšini omogočila širši manevrski prostor, ali pa so krivično podcenjevali nujnost rastoče mednarodne blagovne menjave in specifičnih pobud, tudi bančnega značaja, ki bi bile zasidrane v Trstu in deželi.

Dostava in osebni prevzem

Blago naročeno v naši spletni knjigarni, bomo po pošti poslali na navedeni naslov. Blago je navadno dostavljeno v 1. do 3. delovnih dneh po oddanem naročilu (na zalogi) oz. 2. do 5. delovnih dneh (na zalogi pri dobavitelju). Pri naročilih katerih skupni znesek ne presega 40,00 EUR, se obračuna pavšalni strošek soudeležbe pri dostavi v višini 4,50 EUR in velja za pošiljke dostavljene na območju Slovenije. Stroškom dostave se lahko izognete tudi z osebnim prevzemom  na sedežu podjetja Buča d.o.o. (Kolarjeva ulica 47, Ljubljana). Plačilo na sedežu podjetja je možno tudi s plačilnimi karticami.

PRIPOROČA
ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

DOSTAVA

Hitra dostava.