Jezik: slovenski
Št. strani: 392
Vezava: broširana
Leto izida: 2010
ISBN: 9789616844017

5,00 

Človek, morala in umetnost

REDNA CENA:

22 €

VAŠ PRIHRANEK: 17,00 

VAŠA CENA

5.00 €

5,00 

1 na zalogi

DOBAVNI ROK:
1 - 3 DNI
Jezik: slovenski
Št. strani: 392
Vezava: broširana
Leto izida: 2010
ISBN: 9789616844017

Knjiga Človek, morala in umetnost predstavlja svojevrstno popotovanje skozi filozofske spoznavanje človeka, njegove narave in njegovih moralnih (z)možnosti. Začenja se z opredelitvijo filozofskega človekoslovja. Po Žalcu je antropologija temeljna veda za vse vede o človeku in človeški družbi. Vse te znanosti izrecno ali implicitno predpostavljajo nek pogled na človeka, isto pa velja pravzaprav za vse človekovo mišljenje in ravnanje.

Človek ne more bivati drugače, kot v takem ali drugačnem odnosu do samega sebe. V nadaljevanju ponudi oris glavnih postaj v razvoju filozofske antropologije, od Sokrata pa vse do sodobnikov kot sta Žižek in Girard. Nato se posveti nekaterim temeljnim filozofskim antropološkim temam: duši, osebi in duhu, s katerimi se konča prvi, antropološki del. V drugem delu knjiga pojasnjuje pomene izrazov morala in etika ter oriše prostor etiških pojmov in stališč. Etiko pogosto razumemo kot teorijo morale.

Morala je po Žalcu sestav, ki ima tri podsestave: vrednote, načela in kreposti. Avtor precej prostora nameni obravnavi kreposti (razumnost, pravičnost, vera, ljubezen …), saj brez krepostnih oseb ni dejanskega uresničevanje moralnih načel in vrednot. Krona celotne krepostnosti predstavljajo svobodne osebe, ki so temelj dobrega.

Žalec oriše tudi prostor etiških stališč in pojmov. Med temi stališči so tri, ki so najpomembnejša in so pravzaprav osrednja tema knjige: nihilizem in instrumentalizem na eni strani ter personalizem na drugi. Instrumentalizem obravnava osebe zgolj kot sredstva, v nasprotju s personalizemom, po katerem so osebe presežna bitja in za katerega je vsak konkreten človek najvišja vrednota, ki nikoli ne sme biti zgolj sredstvo. Med tema tečajema poteka temeljni boj med dobrim in zlim.

Avtor umetniška dela pojmuje kot kulturne vzore, ki imajo empatično razsežnost. Sklep, vrhunec in najizvirnejši del knjige predstavlja zadnje poglavje o dejavnikih personalizma, med katerimi avtor še posebej poudari pomen resnicoljubnosti in apofatične antropologije, vključi pa tudi problematiko erotike in ljubezni. Knjiga je obsežno, sintetično in celostno zasnovano delo, ki se ne izogne niti Heideggerjevi obravnavi človekove biti niti »feminizmu« Luce Irigaray in ki obenem ponuja strani, ki bodo malo bralcev pustile hladne.

Dostava in osebni prevzem

Blago naročeno v naši spletni knjigarni, bomo po pošti poslali na navedeni naslov. Blago je navadno dostavljeno v 1. do 3. delovnih dneh po oddanem naročilu (na zalogi) oz. 2. do 5. delovnih dneh (na zalogi pri dobavitelju). Pri naročilih katerih skupni znesek ne presega 40,00 EUR, se obračuna pavšalni strošek soudeležbe pri dostavi v višini 4,50 EUR in velja za pošiljke dostavljene na območju Slovenije. Stroškom dostave se lahko izognete tudi z osebnim prevzemom  na sedežu podjetja Buča d.o.o. (Kolarjeva ulica 47, Ljubljana). Plačilo na sedežu podjetja je možno tudi s plačilnimi karticami.

PRIPOROČA

REDNA CENA:

8.00 €

VAŠ PRIHRANEK: 4,00 

VAŠA CENA

4.00 €

4,00 

99 na zalogi

ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

DOSTAVA

Hitra dostava.