Mehka vezava
353 strani
Slovenski jezik
Velikost: 135 x 200 mm
Leto izida: 2003
Založba:
ISBN: 9789616271578

17,53 

Država in nacija v evropski zgodovini

PREVOD:

ZALOŽBA:

ZBIRKA:

VAŠA CENA

17.53 €

17,53 

DOBAVNI ROK:
1 - 3 DNI
Mehka vezava
353 strani
Slovenski jezik
Velikost: 135 x 200 mm
Leto izida: 2003
Založba:
ISBN: 9789616271578

Čeprav je bilo ideje o močni in združeni Evropi, ki naj bi se enakovredno merila z ZDA, večkrat slišati, pa je zaton socializma spremljal izbruh nacionalnih čustev, ki je pripeljal celo do zelo krvavih vojn (nekdanja Jugoslavija, Čečenija). Zdi se, da je odnos do združene Evrope vsaj dvoumen: po eni strani si zlasti nekdanje vzhodno- in srednjeevropske države prizadevajo v EU, po drugi pa so spet aktualne nacionalne države in njihovi partikularni interesi.

Hagen Schulze si je tako zastavil nalogo, podrobneje ogledati moteči element nacionalizma in njegove državne manifestacije. Vprašanja, ki si jih postavlja, so: Zakaj so Evropejci organizirani v države? Kako in zakaj se je razvil evropski nacionalni koncept? Zakaj je tako uspešen? Kako se razvije nacionalna zavest? Kako sta se združila država in nacija in v svoji sporni enotnosti oblikovala Evropo in svet? So nacije in nacionalne države nujno zlo?

Avtor hoče podati zgodovinski pregled tem, povezanih z njegovim predmetom, osvetliti povezave in pokazati na evropske kontinuitete in prelome. Predpostavlja, da so koncepti držav in nacij kulturni osnutki, ki so nastali v evropski zgodovini in se nenehno spreminjali. Začenja s časom okoli leta 1000 po n. š., ker je bilo v tem času konec tradicije antičnih držav, hkrati pa še ni mogoče govoriti o nacijah. Definicija državnopravne doktrine, po kateri državo določajo državna oblast, državno ozemlje in ljudstvo, se mu zdi prav tako pomanjkljiva kakor podmena, da je nacija suvereno ljudstvo ali pa jezikovnokulturna enota.

Dostava in osebni prevzem

Blago naročeno v naši spletni knjigarni, bomo po pošti poslali na navedeni naslov. Blago je navadno dostavljeno v 1. do 3. delovnih dneh po oddanem naročilu (na zalogi) oz. 2. do 5. delovnih dneh (na zalogi pri dobavitelju). Pri naročilih katerih skupni znesek ne presega 40,00 EUR, se obračuna pavšalni strošek soudeležbe pri dostavi v višini 4,50 EUR in velja za pošiljke dostavljene na območju Slovenije. Stroškom dostave se lahko izognete tudi z osebnim prevzemom  na sedežu podjetja Buča d.o.o. (Kolarjeva ulica 47, Ljubljana). Plačilo na sedežu podjetja je možno tudi s plačilnimi karticami.

PRIPOROČA
VAŠA CENA

10.00 €

10,00 

99 na zalogi

ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

DOSTAVA

Hitra dostava.