Trda vezava
436 starni
Slovenski jezik

Leto izida: 2013
ISBN: 9789612546663

21,60 

SLOVENSKI KNJIŽNI JEZIK 16. STOLETJA

REDNA CENA:

24.00 €

VAŠ PRIHRANEK: 2,40 

VAŠA CENA

21.60 €

21,60 

99 na zalogi

DOBAVNI ROK:
1 - 3 DNI
Trda vezava
436 starni
Slovenski jezik

Leto izida: 2013
ISBN: 9789612546663

Monografija Slovenski knjižni jezik 16. stoletja-Razprave o jezikovnem sistemu, besedju in prevodni problematiki je zasnovana kot nadaljevanje enako naslovljenega dela iz leta 2009, ki je glede na drugačno vsebino podanslovljeno kot Razprave o oblikoslovju, besedotvorju, glasoslovju in pravopisu.

Monografija dopolnjuje in zaokroža sistemski oris slovenskega knjižnega jezika v njegovem začetnem razvojnem obdobju zlasti s prikazom besedne uzbire, značilne za različne pisce in različne tipe besedil (predvsem za biblijske prevode in postile), ter s prikazom primerjalno zajete prevodne problematike. Vsebinsko je razdeljena na tri dele. V najobsežnejšem prvem delu je predstavljen jezik Trubarja, Dalmatina, Krelja in Jurčiča ter slovensko besedje v Megiserjevih slovarjih. Večje število analiziranih Trubarjevih in DAlmatinovih del je omogočilo zasledovanje razvojnuih sprememb v njunem jeziku. Prikaz izbire besedila je dopolnjen z omembami glasoslovnih, oblikoslovnih, skladenjskih, pomenskih in stilnih značilnosti jezika. V drugem delu so predstavljene tri obsežnejše besedotovorno in pomensko osamosojene skupine poimenovanj: ženski pari moških poimenovanj, samostalniške manjšalnice ter poimenovanja poklicnih dejavnosti. V zadnjem delu monografije je slovenski knjižni jezik 16. stoletja predstavljen predvsem z vidika obstojnosti leksike. NA razvojno spreminjanje kažejoprimerjave z besedjem iz mlajših obdobij, zajetim s primerljivimi verskimi besedili (pridige JAneza Svetokriškega iz let 1691-1707), s slovarji iz 18. stoletja ter s Pregljem zgodovinskim romanom Bogovec Jernej (1923).

Dostava in osebni prevzem

Blago naročeno v naši spletni knjigarni, bomo po pošti poslali na navedeni naslov. Blago je navadno dostavljeno v 1. do 3. delovnih dneh po oddanem naročilu (na zalogi) oz. 2. do 5. delovnih dneh (na zalogi pri dobavitelju). Pri naročilih katerih skupni znesek ne presega 40,00 EUR, se obračuna pavšalni strošek soudeležbe pri dostavi v višini 4,50 EUR in velja za pošiljke dostavljene na območju Slovenije. Stroškom dostave se lahko izognete tudi z osebnim prevzemom  na sedežu podjetja Buča d.o.o. (Kolarjeva ulica 47, Ljubljana). Plačilo na sedežu podjetja je možno tudi s plačilnimi karticami.

PRIPOROČA
ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

DOSTAVA

Hitra dostava.