Mehka vezava
149 strani
slovenski jezik

Leto izida: 2019
ISBN: 9789616192804

17,00 

Zlato runo

REDNA CENA:

18.90 €

VAŠ PRIHRANEK: 1,90 

VAŠA CENA

17.00 €

17,00 

95 na zalogi

DOBAVNI ROK:
1 - 3 DNI
Mehka vezava
149 strani
slovenski jezik

Leto izida: 2019
ISBN: 9789616192804

Široko razvejeni starogrški mit o zlatem runu je stalnica v evropskem imaginariju. Že sámo ime zlatega runa je našlo pot med vojaška odlikovanja, pohod grškega junaka Jazona in njegovih argonavtov v Kolhido (današnjo zahodno Gruzijo) je navdihnil množico vzporednih in stranskih zapletov, zgodba o ljubezni in poznejšem sovraštvu med Jazonom in kolhiško princeso, čarovnico Medejo, ki jo Jazon izkoristi za dosego cilja – runa – in potem zapusti, pa je navdihnila nekaj najodmevnejših umetnin vseh časov.

Zato ni presenetljivo, da se je temu mitu posvetil tudi slavni francoski klasicistični dramatik Pierre Corneille, sodobnik Ludvika XIV., »Sončnega kralja«, in ga vtkal v kontekst sočasnih dogodkov v Franciji: Ludvikovega prevzema absolutne oblasti in poroke z Marijo Terezijo Avstrijsko. Toda medtem ko je Corneille namigoval na božansko poreklo svojega kralja, je kraljevsko oblast med vrsticami tudi postavljal pod vprašaj. Že v okviru grškega mita in v poznejši recepciji torej zlato runo podeljuje moč in avtoriteto, a ju obenem tudi prevprašuje. Podobno vlogo opolnomočenja ima v samopodobi Slovencev, saj so si krepili samozavest z mitom, da naj bi Jazon na poti čez slovensko ozemlje ustanovil Emono – Ljubljano, starejšo od Rima samega. Ali kot je zapisal Prešeren: »V sedem gričih je prebival / volk in jastreb tankovid, / ko je že Navport umival / več sto let Emone zid.«

Dostava in osebni prevzem

Blago naročeno v naši spletni knjigarni, bomo po pošti poslali na navedeni naslov. Blago je navadno dostavljeno v 1. do 3. delovnih dneh po oddanem naročilu (na zalogi) oz. 2. do 5. delovnih dneh (na zalogi pri dobavitelju). Pri naročilih katerih skupni znesek ne presega 40,00 EUR, se obračuna pavšalni strošek soudeležbe pri dostavi v višini 4,50 EUR in velja za pošiljke dostavljene na območju Slovenije. Stroškom dostave se lahko izognete tudi z osebnim prevzemom  na sedežu podjetja Buča d.o.o. (Kolarjeva ulica 47, Ljubljana). Plačilo na sedežu podjetja je možno tudi s plačilnimi karticami.

PRIPOROČA
ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

DOSTAVA

Hitra dostava.