Prelistaj nekaj strani iz knjige
Uredil: Sebastjan Vörös
Spremna beseda: Sebastjan Vörös in Filip Draženović
Vezava: mehka
Jezik: slovenski
Število strani: 261
Velikost: 140 x 200 mm
Teža: 260 g
Leto izida: 2022
Založba:
ISBN: 9789612601461

20,00 

Nastanek in razvoj znanstvenega dejstva: Uvod v nauk o mišljenjskem slogu in mišljenjskem kolektivu

KATEGORIJA:

PREVOD:

ZALOŽBA:

ZBIRKA:

VAŠA CENA

20.00 €

20,00 

DOBAVNI ROK:
2 - 5 DNI
Uredil: Sebastjan Vörös
Spremna beseda: Sebastjan Vörös in Filip Draženović
Vezava: mehka
Jezik: slovenski
Število strani: 261
Velikost: 140 x 200 mm
Teža: 260 g
Leto izida: 2022
Založba:
ISBN: 9789612601461

Nastanek in razvoj znanstvenega dejstva je Fleckova edina znanstvena monografija. Njena poglavitna teza je, da na nastanek in razvoj znanstvenega dejstva bistveno vplivajo družbeno-historične okoliščine, v katerih je bilo to dejstvo »odkrito«.

Fleck na različnih primerih iz znanstvene zgodovine »zlasti na primeru odkritja sifilisa« dokazuje, da znanstvene raziskave in teorije ne nastajajo v idejnem vakuumu, temveč so vpete v dolgi niz predhodnih idej, pojmov in hipotez, od katerih so številni nastali izven znanstvene domene in so prepreženi z mitološkimi, religioznimi in podobnimi vsebinami. Znanstveniki tako niso izolirani racionalni agensi, temveč so del širših miselnih kolektivov, ki so skozi čas razvili vrsto implicitnih kriterijev, na podlagi katerih pojave, ki jih proučujejo, označujejo za (ne)smiselne in (ne)resnične. Ti kriteriji pa niso izključno znanstveno-teoretskega značaja, ampak so pogojeni s prostorom, časom in kulturo, v katerih so nastali. Fleck na ta način odpira zanimiva vprašanja o naravi resnice in znanstvene vednosti, o odnosu med družbo in znanostjo itd.

O avtorju:

Ludwik Fleck je bil poljsko-judovski mikrobiolog, zdravnik in filozof, ki se je v zgodovino misli zapisal zlasti po zaslugi svojih del s področja historične epistemologije ter zgodovine in sociologije znanosti. Fleck, ki ga je odmevni francoski filozof in antropolog Bruno Latour proglasil za »ustanovitelja sociologije znanosti«, je bil izjemno pronicljiv mislec, čigar ideje pa so zaradi vrste zunanjih (politično-gospodarskih) dejavnikov ostale dalj časa domala povsem neznane. Fleck je namreč večino svojih del objavil v izredno napetih časih (med vzponom in prevlado nacizma), ki njegovim razmislekom o družbeni pogojenosti znanstvene vednosti niso bili pretirano naklonjeni. Kot Jud je po izbruhu druge svetovne vojne pristal najprej v lvovskem getu ter nato v Auschwitzu in Buchenwaldu. Čeprav je vse te grozljive preizkušnje uspešno prestal, so v njegovo ustvarjalno pot vendarle vstavile pomembno zarezo, saj je v zadnjih letih svojega življenja objavil zelo malo. Fleckovo delo je pričelo prepoznavnost zlagoma pridobivati šele, ko ga je v svoji Teoriji znanstvenih revolucij (1962), ki še danes velja za najpogosteje citirano delo s področja filozofije znanosti, omenil Thomas Kuhn, ki je Flecka oklical za svojega idejnega predhodnika.

Dostava in osebni prevzem

Blago naročeno v naši spletni knjigarni, bomo po pošti poslali na navedeni naslov. Blago je navadno dostavljeno v 1. do 3. delovnih dneh po oddanem naročilu (na zalogi) oz. 2. do 5. delovnih dneh (na zalogi pri dobavitelju). Pri naročilih katerih skupni znesek ne presega 40,00 EUR, se obračuna pavšalni strošek soudeležbe pri dostavi v višini 4,50 EUR in velja za pošiljke dostavljene na območju Slovenije. Stroškom dostave se lahko izognete tudi z osebnim prevzemom  na sedežu podjetja Buča d.o.o. (Kolarjeva ulica 47, Ljubljana). Plačilo na sedežu podjetja je možno tudi s plačilnimi karticami.

PRIPOROČA
ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

DOSTAVA

Hitra dostava.