Prelistaj nekaj strani iz knjige
Uredila & spremna beseda: Bojana Jovićević
Vezava: mehka
Jezik: slovenski
Število strani: 242
Velikost: 140 x 200 mm
Teža: 290 g
Leto izida: 2021
Založba:
ISBN: 9789612601348

20,00 

O Spinozovem nauku v pismih gospodu Mosesu Mendelssohnu

KATEGORIJA:

ZALOŽBA:

ZBIRKA:

VAŠA CENA

20.00 €

20,00 

DOBAVNI ROK:
2 - 5 DNI
Uredila & spremna beseda: Bojana Jovićević
Vezava: mehka
Jezik: slovenski
Število strani: 242
Velikost: 140 x 200 mm
Teža: 290 g
Leto izida: 2021
Založba:
ISBN: 9789612601348

Friedrich Heinrich Jacobi je bil ena pomembnejših intelektualnih figur svojega časa. Kljub temu, da je živel v obdobju, ko je bila evropska pisemska kultura na vrhuncu, skorajda ni imel sodobnika, katerega pisemski opus bi bil bogatejši od njegovega: med drugim so ohranjene njegove obsežne korespondence z Goethejem, Lessingom, Lavaterjem, Mendelssohnom, Kantom, Fichtejem, Reinholdom, Schellingom in Heglom.

Jacobijeva misel je bila zelo intimno prepletena s pisemskim medijem. Napisal je dva filozofska romana v pismih, Allwill in Woldemar, in tudi večina njegovih del je v formi dokumentarnih ali fiktivnih pisem.

Kot salonski lev je igral pomembno vlogo pri oblikovanju javnega mnenja. Tako je na primer leta 1785 povzročil odmeven škandal, ko je pod naslovom »O Spinozovem nauku« objavil komentirano različico svoje korespondence z Mosesom Mendelssohnom, v kateri je nedavno preminulega dramatika Gottholda Ephraima Lessinga, velikega razsvetljenca, označil za spinozista in ateista. Ne bi pretiravali, če bi rekli, da natanko to delo označuje trenutek, v katerem se je razsvetljenstvo prevesilo v romantiko.

Cilj razsvetljenstva je seveda bil, da bi se kot družba otresli spon cerkvenjaškega moralizma in da bi nravstvene institucije, kot na primer pravno državo, religijo in moralo, utemeljevali na podlagi razumskih načel. Jacobi pa si v svojem delu prizadeva pokazati (v splošnem se že vse od njegovega izida privzema, da uspešno), da prav vsak razumski argument in vsaka sistematična filozofija nujno pelje v brezboštvo. Še več: pokazal je, da je mišljenje paradoksalno obravnavati instrumentalno, kot golo serijo sklepov, saj vsak sklep predpostavlja nekaj, česar ni mogoče dokazati, in da si vera in razum torej sploh nista v nasprotju, temveč se vzajemno pogojujeta.

Paradoksalno je bila posledica Jacobijevega poziva k verovanju ta, da se je v Nemčiji obudilo zanimanje za spinozizem. Čeprav Jacobijev fideizem v splošnem ni bil obravnavan kot resna filozofska alternativa (mnogi so ga oklicali za nasprotnika razuma ali celo jezuita pod krinko), pa se je vzpostavil konsenz, da je uveljavljeno razumevanje racionalnosti potrebno korenito spremeniti, kar med drugim močno rezonira v Heglovi filozofiji. Jacobi je bil prav tako prvi, ki je v filozofski diskurz, četudi kritično, vpeljal pojem nihilizma, s katerim je v kasnejših delih označil Fichtejevo in Schellingovo idealistično filozofijo.

Dostava in osebni prevzem

Blago naročeno v naši spletni knjigarni, bomo po pošti poslali na navedeni naslov. Blago je navadno dostavljeno v 1. do 3. delovnih dneh po oddanem naročilu (na zalogi) oz. 2. do 5. delovnih dneh (na zalogi pri dobavitelju). Pri naročilih katerih skupni znesek ne presega 40,00 EUR, se obračuna pavšalni strošek soudeležbe pri dostavi v višini 4,50 EUR in velja za pošiljke dostavljene na območju Slovenije. Stroškom dostave se lahko izognete tudi z osebnim prevzemom  na sedežu podjetja Buča d.o.o. (Kolarjeva ulica 47, Ljubljana). Plačilo na sedežu podjetja je možno tudi s plačilnimi karticami.

PRIPOROČA

REDNA CENA:

44.96 €

VAŠ PRIHRANEK: 19,96 

VAŠA CENA

25.00 €

25,00 

REDNA CENA:

29 €

VAŠ PRIHRANEK: 2,00 

VAŠA CENA

27.00 €

27,00 

ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

DOSTAVA

Hitra dostava.