Prelistaj nekaj strani iz knjige
Uredil: Marjan Šimenc
Vezava: mehka
Jezik: slovenski
Število strani: 253
Velikost: 140 x 200 mm
Teža: 300 g
Leto izida: 2022
Založba:
ISBN: 9789612601539

25,00 

Vzgoja kot čudovito tveganje

PREVOD:

ZALOŽBA:

ZBIRKA:

VAŠA CENA

25.00 €

25,00 

DOBAVNI ROK:
1 - 3 DNI
Uredil: Marjan Šimenc
Vezava: mehka
Jezik: slovenski
Število strani: 253
Velikost: 140 x 200 mm
Teža: 300 g
Leto izida: 2022
Založba:
ISBN: 9789612601539

Družbo singularnosti lahko beremo kot nadaljevanje Družbe tveganja Ulricha Becka. Skozi podrobno obravnavo prelomov na različnih področjih »pozne moderne« – od ekonomije, sveta dela, tehničnih inovacij do življenjskih stilov in politike – skuša Reckwitz razviti pojmovno mrežo za kritično analizo sodobnega sveta.

Gert J.J. Biesta je verjetno najpomembnejši sodobni teoretik vzgoje in izobraževanja. Njegovo delo temelji na dialogu s kontinentalno filozofijo, zlasti z deli Hannah Arendt, Emmanuela Levinasa, Michela Foucaulta, Zigmunta Baumana in Jacquesa Rancierja.

Pri tem se Biesta ne opira toliko na dane odgovore kot na vprašanje, ki si ga vsi zastavljajo, namreč na vprašanje, kaj pomeni biti človek in živeti človeško življenje. Vzgoja in izobraževanje sta okolje, v katerega med odraščanjem pridejo otroci, in s tem neizogibno prevzema odgovornost za človeškost sveta, pa tudi za radikalno odprtost do tega, kaj pomeni biti človek. Če se je tradicionalna edukacija ukvarjala z vprašanjem, kako proizvesti človeka, ki bi ustrezal vnaprej opredeljenemu idealu človeka, mora sodobna edukacija prevzeti odgovornost za enkratno subjektivnost vsakega učenca.

Cilja vzgoje in izobraževanja zato nista samo socializacija in kvalifikacija, se pravi vključevanje otroka v družbo in njegova priprava za bodočo vlogo v svetu dela, temveč tudi subjektifikacija oziroma emancipacija. S te perspektive se šolanje ne kaže samo kot prenašanje znanja ter norm in vrednot, temveč poseben pomen dobijo koncepti, kot so subjekt, prekinitev, srečanje in dogodek.

Gert Biesta je vodilni kritik »učenjenja« šole, ki koncept poučevanja izrinja iz šolskega prostora in v ospredje postavlja koncept učenja, pa tudi prepričljiv vodnik po terenu edukacije v obdobju, ko zahteve ekonomije in mednarodne primerjalne raziskave znanja ponujajo dominantne odgovore na vprašanje, kaj je dobra edukacija.

O avtorju:

Gert Biesta je avtor vrste monografskih publikacij, med njimi World-centred education (2021), Obstinate education: Reconnecting school and society (2019), The rediscovery of teaching (2017), Good Education in an Age of Measurement (2011), Beyond Learning (2006).

Dostava in osebni prevzem

Blago naročeno v naši spletni knjigarni, bomo po pošti poslali na navedeni naslov. Blago je navadno dostavljeno v 1. do 3. delovnih dneh po naročilu. Pri naročilih katerih skupni znesek ne presega 40,00 EUR, se obračuna pavšalni strošek soudeležbe pri dostavi v višini 4,50 EUR in velja za pošiljke dostavljene na območju Slovenije. Stroškom dostave se lahko izognete tudi z osebnim prevzemom  na sedežu podjetja Buča d.o.o. (Kolarjeva ulica 47, Ljubljana). Plačilo na sedežu podjetja je možno tudi s plačilnimi karticami.

PRIPOROČA
ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

DOSTAVA

Hitra dostava.