Spremna beseda: Rok Benčin
Vezava: mehka
Jezik: slovenski
Število strani: 300
Velikost: 135 x 195 x 17 mm
Teža: 343 g
Leto izida: 2024
Založba:
ISBN: 9789617145151

28,00 

Marksistična filozofija govorice

PREVOD:

ZALOŽBA:

ZBIRKA:

VAŠA CENA

28.00 €

28,00 

DOBAVNI ROK:
1 - 3 DNI
Spremna beseda: Rok Benčin
Vezava: mehka
Jezik: slovenski
Število strani: 300
Velikost: 135 x 195 x 17 mm
Teža: 343 g
Leto izida: 2024
Založba:
ISBN: 9789617145151

Marksistična filozofija govorice Jean-Jacquesa Lecercleja je delo, ki mu uspe troje v enem.

Prvič, je kritični pregled problematik in konceptov, ki jih v zvezi z jezikom in govorico srečamo v marksistični miselni tradiciji. Ta pregled mu uspe podati na jasen in dostopen način, z uporabo vsakdanjih primerov.

Drugič, je izvirno delo, ki na podlagi odprtih problemov marksistične teorije govorice predlaga svoje rešitve. Na govorico gleda kot na historični, družbeni, materialni in politični pojav, predvsem pa kot na prizorišče (althusserjansko razumljene) subjektivacije skozi interpelacijo.

Tretjič, delo se ne omejuje na marksistično tradicijo, ampak to vseskozi kritično sooča in/ali dopolnjuje z drugimi teorijami in filozofijami govorice, in sicer s strukturalizmom, lingvistiko Chomskega, Deleuzovo in Habermasovo filozofijo jezika, teorijo govornih dejanj od Austina do Butler itn.

Knjiga ima tako kljub zelo jasno določeni problemski in konceptualni rdeči niti zelo širok domet. V slovenski prostor prinaša prevetritev pogleda na marksistično miselno tradicijo, hkrati pa s svojimi prodornimi polemikami vzbuja pozornost na področjih lingvistike, filozofije, sociologije kulture, primerjalne književnosti itn.

O avtorju:

Jean-Jacques Lecercle je francoski anglist, lingvist in filozof, zaslužni (émérite) profesor na Univerzi Pariz 10 Nanterre. V svojem bogatem delu, ki je v našem prostoru še premalo poznano, se ukvarja predvsem z razmerjem med govorico, literaturo, filozofijo in družbo. V zvezi z literaturo se posveča predvsem viktorijanski literaturi nesmisla. V zvezi z govorico je razvil svojevrstno teorijo jezikovne interpelacije, v kateri združuje (post-)strukturalistične in marksistične uvide, hkrati pa vseskozi polemizira z drugimi lingvističnimi teorijami (npr. Chomskim). Filozofsko sta nanj vplivala predvsem Althusser in Deleuze, ta dva vpliva pa je združil v prodoren in unikaten konceptualni pristop. Odlikuje ga za francoske filozofe morda manj značilna jasnost izraza in izhajanje iz vsakdanjih jezikovnih situacij. Je avtor množice odmevnih knjig v francoskem in angleškem jeziku, med njimi: Frankenstein: Mythe et Philosophie (PUF, 1988), Philosophy Through the Looking Glass (Hutchinson, 1985), The Violence of Language (1990), Philosophy of Nonsense: The Intuitions of Victorian Nonsense Literature (Routledge, 1994), Interpretation as Pragmatics (Saint Martin’s, 1999), Deleuze and Language (Palgrave, 2002), Badiou and Deleuze Read Literature (Edinburgh UP, 2010), De l’interpellation: sujet, langue, idéologie (Amsterdam, 2019).

Dostava in osebni prevzem

Blago naročeno v naši spletni knjigarni, bomo po pošti poslali na navedeni naslov. Blago je navadno dostavljeno v 1. do 3. delovnih dneh po oddanem naročilu (na zalogi) oz. 2. do 5. delovnih dneh (na zalogi pri dobavitelju). Pri naročilih katerih skupni znesek ne presega 40,00 EUR, se obračuna pavšalni strošek soudeležbe pri dostavi v višini 4,50 EUR in velja za pošiljke dostavljene na območju Slovenije. Stroškom dostave se lahko izognete tudi z osebnim prevzemom  na sedežu podjetja Buča d.o.o. (Kolarjeva ulica 47, Ljubljana). Plačilo na sedežu podjetja je možno tudi s plačilnimi karticami.

PRIPOROČA
VAŠA CENA

25.00 €

25,00 

ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

DOSTAVA

Hitra dostava.