Spremna beseda: Tomaž Mastnak
Strokovni pregled prevoda: Klemen Jelinčič Boeta
Vezava: mehka
Jezik: slovenski
Število strani: 517
Velikost: 135 x 200 x 27 mm
Leto izida: 2010
Založba:
ISBN: 9789612570279

27,00 

Kako so izumili judovsko ljudstvo

ZALOŽBA:

ZBIRKA:

REDNA CENA:

30.00 €

VAŠ PRIHRANEK: 3,00 

VAŠA CENA

27.00 €

27,00 

95 na zalogi

DOBAVNI ROK:
1 - 3 DNI
Spremna beseda: Tomaž Mastnak
Strokovni pregled prevoda: Klemen Jelinčič Boeta
Vezava: mehka
Jezik: slovenski
Število strani: 517
Velikost: 135 x 200 x 27 mm
Leto izida: 2010
Založba:
ISBN: 9789612570279

Shlomo Sand v knjigi Kako so izumili judovsko ljudstvo dokazuje, da judovsko ljudstvo nikoli ni bilo “narod” s skupnim izvorom, pač pa pisana mešanica skupin, ki so v različnih zgodovinskih obdobjih sprejele judovsko religijo.

Večine Judov Rimljani sploh niso izgnali (mit okoli izgona Judov so razširili zgodnji kristjani, ker so hoteli, da se spreobrnejo v novo vero) in večina jih je ostala v Palestini (izgnancev da je bilo največ 10.000). Trdi tudi, da se je po arabskem zavzetju veliko Judov spreobrnilo v islam in asimiliralo. Skratka, njegova teza je, da so predniki palestinskih Arabcev Judje.

Glede koncepta judovskega ljudstva Sand pravi, da so v 19. stoletju intelektualci judovskega rodu, na katere je vplival nemški nacionalizem, prevzeli nase nalogo, da “retrospektivno izumijo judovsko ljudstvo”. Z zgodovinarjem Heinrichom Graetzom (1817–1891) se je začela zgodovina judaizma kot nacije, ki je nekoč bila kraljestvo, potem postala “popotno/izvoljeno ljudstvo (Večni Jud) in se na koncu vrnila k svoji “zibelki”. Če imata obe skupini (Arabci in Judje) potemtakem iste “korenine”, potem se odpira vprašanje, zakaj je entiteta, ki je bila nekoč britanska Palestina, zdaj zatočišče ljudstva ene same religije, namesto da bi bila država, v kateri imata obe skupini državljanstvo in s tem zajamčeno enako pravno varstvo zakonov države, katere legitimnost ne bi več nihče spodkopaval.

“Pričujoča knjiga je izvorno napisana v hebrejščini. Moja materinščina je jidiš, vendar je hebrejščina jezik mojega ustvarjalnega duha, jezik mojih sanj in nedvomno jezik, v katerem pišem. Odločil sem se, da bom knjigo izdal v Izraelu, saj sem jo prvotno namenil izraelskim bralcem – tistim, ki se imajo za jude, in onim, ki se opredeljujejo za Arabce. Razlog za to je čisto preprost: živim v Tel Avivu in tam poučujem zgodovino. Ko je knjiga leta 2008 prvič izšla, je doživela nekoliko nenavaden sprejem. Elektronski mediji so bili izjemno radovedni in povabili so me v številne televizijske in radijske oddaje. Tudi časopisni novinarji so študiji namenili pozornost, večinoma z naklonjenostjo. Nasprotno so se je predstavniki “uradnih” zgodovinarskih krogov lotili s pikolovskim besom, razdražljivi blogerji pa so me opisovali kot sovražnika naroda. Prav to popolno nasprotje je nemara spodbudilo bralce, da so se mi prepustili – knjiga je bila kar devetnajst tednov na seznamu prodajnih uspešnic.”

Dostava in osebni prevzem

Blago naročeno v naši spletni knjigarni, bomo po pošti poslali na navedeni naslov. Blago je navadno dostavljeno v 1. do 3. delovnih dneh po oddanem naročilu (na zalogi) oz. 2. do 5. delovnih dneh (na zalogi pri dobavitelju). Pri naročilih katerih skupni znesek ne presega 40,00 EUR, se obračuna pavšalni strošek soudeležbe pri dostavi v višini 4,50 EUR in velja za pošiljke dostavljene na območju Slovenije. Stroškom dostave se lahko izognete tudi z osebnim prevzemom  na sedežu podjetja Buča d.o.o. (Kolarjeva ulica 47, Ljubljana). Plačilo na sedežu podjetja je možno tudi s plačilnimi karticami.

PRIPOROČA

REDNA CENA:

39.00 €

VAŠ PRIHRANEK: 3,90 

VAŠA CENA

35.10 €

35,10 

96 na zalogi

ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

DOSTAVA

Hitra dostava.