Prevod: Anja Naglič
Spremna beseda: Marko Jenko
Vezava: mehka
Število strani: 378
Mere: 13,5 x 20 x 2 cm
Jezik: slovenski
Leto izida: 2021
Založba:
ISBN: 9789612571504

24,00 

Ornament množice : eseji

ZALOŽBA:

ZBIRKA:

REDNA CENA:

26.00 €

VAŠ PRIHRANEK: 2,00 

VAŠA CENA

24.00 €

24,00 

DOBAVNI ROK:
1 - 3 DNI
Prevod: Anja Naglič
Spremna beseda: Marko Jenko
Vezava: mehka
Število strani: 378
Mere: 13,5 x 20 x 2 cm
Jezik: slovenski
Leto izida: 2021
Založba:
ISBN: 9789612571504

Siegfried Kracauer (1889–1966) sodi – z Walterjem Benjaminom, Ernstom Blochom, Theodorjem W. Adornom in Maxom Horkheimerjem – med najpomembnejše, najplodovitejše in najbolj kritične nemške intelektualce svojega časa. Bil je arhitekt, sociolog, filozof, novinar, esejist, urednik, pisatelj, predvsem pa filmski kritik, eden prvih filmskih teoretikov in začetnik sociologije kina.

Knjiga ‘Ornament množice’, ki je izšla leta 1963, prinaša Kracauerjev izbor lastnih zgodnjih esejev o moderni družbi; gre za 24 besedil, ki so nastala med letoma 1920 in 1931 v weimarski republiki. Kracauer se v njih loteva vodilnih tem modernosti, kot so osamljenost in odtujenost, množična/popularna kultura in izkušnja urbanosti ter odnos med skupino in posameznikom. Pri tem raziskuje kino in popularne filme, knjižne uspešnice in njihove bralce, življenjepise, fotografijo, ples, hotelsko preddverje, nakupovalne pasaže, dolgčas, prevod Biblije, filozofijo Georga Simmla, prozo Franza Kafke in še marsikaj.

Ti interdisciplinarni eseji – mešanica sociološke analize, zgodovinsko-filozofske razprave in literarne miniature – nam ne samo pomagajo razumeti Kracauerjevo zgodnje in poznejše delo, ampak tudi ideje frankfurtske šole, genealogijo filmske teorije in sociologije kulture ter weimarsko kulturno politiko. Ornament množice je eno od Kracauerjevih najvplivnejših del, v njem pa se pokažejo vse odlike tega izjemno vsestranskega in pronicljivega interpreta modernega življenja, sijajnega kulturnega kritika 20. stoletja in analitika množične kulture. Ne nazadnje je ta knjiga eden zgodnejših prispevkov s področja sociologije kulture, v katerem najdemo impresivno kritiko popularne kulture, ki ni danes nič manj relevantna, kakor je bila ob nastanku avtorjevih esejev pred skoraj stotimi leti.

Iz obsežnega Kracauerjevega opusa so v slovenščini dostopne štiri knjige. Tri od njih je prevedla in (so)uredila Anja Naglič: ob Ornamentu množice (2021) še sociološko študijo ‘Uslužbenci’. ‘Poročilo iz najnovejše Nemčije’ (2013), ki je prav tako izšla pri Založbi /*cf., in izbor Kracauerjevih besedil o filmu ‘Filmska čitanka’ (2017).

Anja Naglič je za prevod knjige prejela Jermanovo nagrado za najboljši prevod leta 2021. Gre za nagrado, ki jo Društvo slovenskih književnih prevajalcev podeljuje za posebno uspele prevode družboslovnih in humanističnih besedil.

Dostava in osebni prevzem

Blago naročeno v naši spletni knjigarni, bomo po pošti poslali na navedeni naslov. Blago je navadno dostavljeno v 1. do 3. delovnih dneh po oddanem naročilu (na zalogi) oz. 2. do 5. delovnih dneh (na zalogi pri dobavitelju). Pri naročilih katerih skupni znesek ne presega 40,00 EUR, se obračuna pavšalni strošek soudeležbe pri dostavi v višini 4,50 EUR in velja za pošiljke dostavljene na območju Slovenije. Stroškom dostave se lahko izognete tudi z osebnim prevzemom  na sedežu podjetja Buča d.o.o. (Kolarjeva ulica 47, Ljubljana). Plačilo na sedežu podjetja je možno tudi s plačilnimi karticami.

PRIPOROČA
ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

DOSTAVA

Hitra dostava.