Mehka vezava
304 strani
Slovenski jezik
Leto izida: 2022
Založba:
ISBN: 9789616572651

22,50 

Partizanski protiarhiv: o umetniških in spominskih prelomih jugoslovanskega NOB

ZALOŽBA:

ZBIRKA:

REDNA CENA:

25.00 €

VAŠ PRIHRANEK: 2,50 

VAŠA CENA

22.50 €

22,50 

DOBAVNI ROK:
1 - 3 DNI
Mehka vezava
304 strani
Slovenski jezik
Leto izida: 2022
Založba:
ISBN: 9789616572651

V času, v katerem si je boljšo, drugačno, novo prihodnost tako rekoč nemogoče zamisliti, se zdijo vrnitev k arhivom, njihova dekonstrukcija in ponovna konstrukcija povsem razumna poteza, ki jo lahko (in jo tudi moramo) izvesti, saj »tisto, kar je bilo institucionalizirano kot red stvari, ni zgolj nekaj vznemirjajočega, temveč tudi reverzibilnega«.

Gal Kirn stori prav to – in pričujočo knjigo imamo lahko za zavestno »zbiranje« materiala, povezanega z dogodki, epizodami in postopki iz preteklosti, v katerih avtor prepoznava potencial izgubljene (pozabljene) prihodnosti – t. i. partizanski presežek. Metoda, ki jo ob tem predlaga, namreč ustvarjanje protiarhivov, je fleksibilna in je primerna za uporabo ne samo v primeru »izgubljenih« arhivov Jugoslavije, temveč pri vseh arhivih, ki danes zahtevajo prevrednotenje in rekonstrukcijo.

(Lana Lovrenčić, iz spremne besede)

 

Odlomek iz knjige

Mesto akumulacije spomina je v nedrju državnih aparatov, ki jih nova država uporablja z zvrhano mero simbolnega nasilja glede preteklosti in povezave s fizičnim uničenjem partizanskih spomenikov ter izbrisom knjig in idej, ki so obujale spomin na neuvrščene, modernistične, partizanske in socialistične čase. Akumulacija nacionalnega spomina krepi dejanske etnične in pravne politike »čiščenja« ljudi, ki niso ustrezali idejam in novo zamišljenim mejam novih nacionalnih držav. V tej novi pripovedi je bila partizanska zapuščina videna kot najbolj moteč element, ki vznemirja spomine na preteklost in vizije
prihodnosti. Tisto najbolj univerzalno, transnacionalno in utopično.
–Gal Kirn, Partizanski protiarhiv

O avtorju

Gal Kirn je politični in kulturni teoretik. Doktoriral je leta 2012 na Univerzi v Novi Gorici, smer Interkulturni študij idej in kultur. Bil je raziskovalec na Akademiji Jana van Eycka v Maastrichtu od leta 2008 do leta 2010, raziskovalec na ICI v Berlinu od leta 2010 do 2012 in podoktorski sodelavec Fundacije Alexandra von Humboldta med leti 2013 in 2016 ter znanstveni sodelavec na TU Dresden (2017-2020). Poučeval je tudi na Freie Universität Berlin in Justus-Liebig-Universität Gießen, in sicer na področjih filma, filozofije in sodobne politične teorije. Pred kratkim je pridobil sredstva ARRS za vodenje projekta »Protesti, umetniške prakse in kultura spomina v post-jugoslovanskem kontekstu« na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Objavil je knjigo Partizanski Prelomi (Sophia, 2015), je urednik zbornika Postfordism and its discontents (JvE Academy 2012) ter sourednik zbornikov Encountering Althusser (Bloomsbury 2013), Beyond Neoliberalism (Palgrave 2017), Nights of the Dispossessed. Riots Unbound (Columbia Press 2021).

Dostava in osebni prevzem

Blago naročeno v naši spletni knjigarni, bomo po pošti poslali na navedeni naslov. Blago je navadno dostavljeno v 1. do 3. delovnih dneh po oddanem naročilu (na zalogi) oz. 2. do 5. delovnih dneh (na zalogi pri dobavitelju). Pri naročilih katerih skupni znesek ne presega 40,00 EUR, se obračuna pavšalni strošek soudeležbe pri dostavi v višini 4,50 EUR in velja za pošiljke dostavljene na območju Slovenije. Stroškom dostave se lahko izognete tudi z osebnim prevzemom  na sedežu podjetja Buča d.o.o. (Kolarjeva ulica 47, Ljubljana). Plačilo na sedežu podjetja je možno tudi s plačilnimi karticami.

PRIPOROČA
ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

DOSTAVA

Hitra dostava.