Prelistaj nekaj strani iz knjige
Spremna beseda: Tomaž Mastnak
Mehka vezava
97 strani
Slovenski jezik
135 x 200 x 6 mm
Leto izida: 2014
Založba:
ISBN: 9789612570583

10,00 

Izvoz svobode: Spodleteli mit

KATEGORIJA: ,

PREVOD:

ZALOŽBA:

ZBIRKA:

VAŠA CENA

10.00 €

10,00 

DOBAVNI ROK:
1 - 3 DNI
Spremna beseda: Tomaž Mastnak
Mehka vezava
97 strani
Slovenski jezik
135 x 200 x 6 mm
Leto izida: 2014
Založba:
ISBN: 9789612570583

Luciano Canfora je klasični filolog, ki ga je širše bralstvo spoznalo po knjigi Demokracija: zgodovina neke ideologije (Založba /*cf., Zbirka Delajmo Evropo). Canfora v zdaj predlagani poznejši knjigi prikazuje, kako so skoz zgodovino legitimirali osvajalne vojne pohode z utemeljitvijo, da ljudstvom, ki jih napadajo, v resnici »prinašajo svobodo«.

Že stari Atenci so utemeljevali svoj imperializem z argumentom, da »zavezniškim« mestnim državam prinašajo »svobodo in demokracijo«. Pozneje so Lakedemonci v peloponeški vojni vodili protiatensko koalicijo, katere namen je bil, da prinese Helenom »svobodo«. Potem ko je Canfora obdelal klasične vzporednice, se loti modernih »osvoboditvenih« vojn. Prikaže Napoleonove vojne, sovjetsko zatrtje madžarske revolucije leta 1956, sovjetski poseg v Afganistan in naposled okupacijo Afganistana in Iraka pod ameriškim vodstvom.

Knjiga je napisana duhovito in z veliko erudicijo ter s smislom za paradokse zgodovine. Ker je Evropska unija v zadnjem času obudila ideologijo »izvoza svobode«, bo prevod prišel v pravem času (knjiga je izšla leta 2014) . Glede na to, da država Slovenija sodeluje pri dveh akcijah, ki ljudstvom menda prinašata »svobodo«, je vsekakor koristno, da se tudi tukajšnje občinstvo seznani z zgodovino dobrodelnosti te vrste.

Luciano Canfora (1942) je klasični filolog, zgodovinar in oster polemik. Če se nismo zmotili v štetju, je doslej napisal 78 knjig s svojega širšega področja.

Preberite članek Janeza Markeša v časniku DELO. (10. 03. 2015)

Rastko Močnik: “Vse je bilo že rečeno”, Dnevnik. (18. 08. 2021)

Dostava in osebni prevzem

Blago naročeno v naši spletni knjigarni, bomo po pošti poslali na navedeni naslov. Blago je navadno dostavljeno v 1. do 3. delovnih dneh po oddanem naročilu (na zalogi) oz. 2. do 5. delovnih dneh (na zalogi pri dobavitelju). Pri naročilih katerih skupni znesek ne presega 40,00 EUR, se obračuna pavšalni strošek soudeležbe pri dostavi v višini 4,50 EUR in velja za pošiljke dostavljene na območju Slovenije. Stroškom dostave se lahko izognete tudi z osebnim prevzemom  na sedežu podjetja Buča d.o.o. (Kolarjeva ulica 47, Ljubljana). Plačilo na sedežu podjetja je možno tudi s plačilnimi karticami.

PRIPOROČA
ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

DOSTAVA

Hitra dostava.