Mehka vezava
320 strani
slovenski jezik

Leto izida: 2001
Založba:
ISBN: 9789616262330

18,78 

Pošast in lepotica

ZALOŽBA:

REDNA CENA:

20.86 €

VAŠ PRIHRANEK: 2,08 

VAŠA CENA

18.78 €

18,78 

97 na zalogi

DOBAVNI ROK:
1 - 3 DNI
Mehka vezava
320 strani
slovenski jezik

Leto izida: 2001
Založba:
ISBN: 9789616262330

Knjiga, ki preučuje vpliv nekaterih simbolov na realnost, se začne s poročnim obredom, ki ga Accatijeva obravnava kot gledališki prizor, in se razvije v razpravo o preobrazbi materinske podobe in preobrazbo ideje spočetja, ki od odnosa med očetom in materjo kot predstavnikoma dveh družbenih skupin preide na zasebni odnos med sinom in materjo, ki je zunaj okvira družbene pripadnosti matere ali sina.

Avtorica izhaja pri tem iz vprašanj: kako je mogoče, da tako močna institucija, kot je katoliška cerkev, ki jo praviloma sestavljajo samo moški, privzame za svoj simbol ženski lik Marije kot prototip materinskosti; ali na to izbiro vpliva biološko-kulturni odnos med materjo in sinom; kakšen vpliv ima marijanska pobožnost na odnos med materjo in sinom v konkretnem socialnem življenju; čemu in komu koristi, da ženski simbol opredeljujejo moški? Hipoteza Accatijeve je, da je odvisnost žensk od moških družbena funkcija, ki jim je dodeljena. Pri tem ne gre le za izključevanje žensk, temveč je njen pravi namen – sicer skrit – zagotavljanje stabilnosti. Ženska odvisnost je temeljno načelo in pomirjujoča možnost, da se na ženske lahko zanesemo.

Ta knjiga je poskus in eden od možnih predlogov interpretacije nekaterih religioznih simbolov, ki zadevajo materinstvo. Vpliv marijanskega simbolizma v vzgoji je usmerilo pozornost Accatijeve v globino psihičnih procesov, v odkrivanje tistih miselnih vzorcev, ki lahko nedotaknjeni v svoji moči preživijo mnoge mejnike politične zgodovine, in simbolov, ki so pogosto temeljne prvine teh vzorcev, brez katerih ni mogoče razumeti zasebnih in javnih vedenj žensk in moških v preteklosti.

Kot ugotavlja v svoji spremni besedi dr. Marta Verginella, se v pričujočem delu pokaže dovzetnost Luise Accati za zgodovinopisno eksperimentalna pota, pri čemer se opira na terensko delo, ki ga je opravila v Vidmu.

Dostava in osebni prevzem

Blago naročeno v naši spletni knjigarni, bomo po pošti poslali na navedeni naslov. Blago je navadno dostavljeno v 1. do 3. delovnih dneh po oddanem naročilu (na zalogi) oz. 2. do 5. delovnih dneh (na zalogi pri dobavitelju). Pri naročilih katerih skupni znesek ne presega 40,00 EUR, se obračuna pavšalni strošek soudeležbe pri dostavi v višini 4,50 EUR in velja za pošiljke dostavljene na območju Slovenije. Stroškom dostave se lahko izognete tudi z osebnim prevzemom  na sedežu podjetja Buča d.o.o. (Kolarjeva ulica 47, Ljubljana). Plačilo na sedežu podjetja je možno tudi s plačilnimi karticami.

PRIPOROČA

REDNA CENA:

14.70 €

VAŠ PRIHRANEK: 1,47 

VAŠA CENA

13.23 €

13,23 

92 na zalogi

ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

DOSTAVA

Hitra dostava.