Mehka vezava
537 strani
Slovenski jezik
Leto izida: 2021
Založba:
ISBN: 9789619552018

16,20 

Uvod v teorijo prava

KATEGORIJA:

ZALOŽBA:

REDNA CENA:

18.00 €

VAŠ PRIHRANEK: 1,80 

VAŠA CENA

16.20 €

16,20 

DOBAVNI ROK:
1 - 3 DNI
Mehka vezava
537 strani
Slovenski jezik
Leto izida: 2021
Založba:
ISBN: 9789619552018

Novak, podobno kot nekateri že pred njim (npr. Pavčnik v delu Teorija prava), prekinja z nekoliko že arhaičnim nazivom področja »pravoznanstvo« in uvaja besedno zvezo »teorija prava«. V glavnem delu znanstvene monografije gre tako za teorijo (gr. theoria gledanje, opazovanje) kot refleksijo, ki ugotavlja bistvene značilnosti ter zakonitosti in predstavlja temeljne pojme, ki so značilni za moderen pravni sistem. V ta sklop spada večina besedila s poglavji, kot so pravna norma, pravni viri, pravno razmerje, pravni akti, uporabljanje prava, tudi razlaga pravnih aktov in pravne praznine. Za razliko od sorodnih del v Sloveniji in širše Novak dodaja tudi poglavje Ustvarjanje splošnih pravnih aktov, saj sodobnega pravnega sistema ni moč razumeti brez te vsebine. V tem najpomembnejšem delu bi lahko rekli, da gre za teorijo pozitivnega prava, saj izhaja iz (delujočega) pravnega sistema (najpogosteje slovenskega), ki je veljaven. Ta sistem pa je del evropske kontinentalne tradicije (natančneje srednjeevropske pravne skupine), ki pa se dandanes ne razlikuje bistveno niti od sodobnih sistemov common law.«

Iz recenzije dr. Roka Svetliča: »Pričujoče delo avtorja prof. dr. Marka Novaka, rednega profesorja habilitiranega za filozofijo, teorijo prava in ustavno pravo na Evropski pravni fakulteti Nove univerze, prinaša uvodna razmišljanja o pravu, državi in pravnemu sistemu. Sicer pri tem sledi tradiciji pravne teorije na Slovenskem (najpomembnejšim predhodnikom v sodobnem času, kot so Kušej, Perenič in Pavčnik), ki se je deloma navdihovala tudi v bivši jugoslovanski pravni teoriji (npr. Lukić, Visković), slednja pa seveda v vplivni kelsijanski tradiciji pravne teorije, ki je tako značilna za srednjeevropski prostor. Tej so pripadali nekateri najstarejši slovenski pravni akademiki (npr. Pitamic). Temu dodaja izsledke tudi nekaterih drugih avtorjev, ki so v sodobnejšem času vplivali na področje, kjer Novak znanstveno deluje (npr. Dworkin, Alexy, MacCormick, Guastini).

Dostava in osebni prevzem

Blago naročeno v naši spletni knjigarni, bomo po pošti poslali na navedeni naslov. Blago je navadno dostavljeno v 1. do 3. delovnih dneh po oddanem naročilu (na zalogi) oz. 2. do 5. delovnih dneh (na zalogi pri dobavitelju). Pri naročilih katerih skupni znesek ne presega 40,00 EUR, se obračuna pavšalni strošek soudeležbe pri dostavi v višini 4,50 EUR in velja za pošiljke dostavljene na območju Slovenije. Stroškom dostave se lahko izognete tudi z osebnim prevzemom  na sedežu podjetja Buča d.o.o. (Kolarjeva ulica 47, Ljubljana). Plačilo na sedežu podjetja je možno tudi s plačilnimi karticami.

PRIPOROČA
ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

DOSTAVA

Hitra dostava.