Verjetno ni boljše knjige o vplivu sladkorja na razcvet kapitalizma v prvih fazah akumulacije kapitala v Evropi. Avtor se ukvarja s proizvodnjo in porabo sladkorja znotraj imperialnega gospodarstva in britanske kulture in hkrati daje drugačen pogled na evropski kolonializem in tržne ekonomije, ki so v tem času nastajale. Četudi je besedilo znanstveno zgodovinsko, pa je Mintz ne more skriti, da je tudi antropolog, zato kombinira historični materializem in kulturno antropologijo. Knjiga je provokativna »case study« razmerij med blagom, njegovimi proizvajalci in porabniki.
Antropolog Marshall Sahlins (Ekonomika kamene dobe) je zapisal, da »si je Sladkost in moč upala obravnavati kapitalizem kot kulturno ekonomijo«. Mintz jo je označil kot poskus odpiranja predmeta antropologije hrane in prehranjevanja kot dela antropologije modernega življenja. Zgodovina, ki jo odstira, je socialna zgodovina rab novih vrst hrane v zahodni, angleški naciji.
Iz medijev:
Irena Štaudohar, Kako sladka je moč ali zgodovina trpljenja za užitek drugih, Sobotna priloga, 21. 5. 2011.