Recenziji: dr. Vlado Dimovski in dr. Marko Hočevar
Vezava: mehka
Jezik: slovenski
Število strani: 370
Velikost: 146 x 210 x 28 mm
Leto izida: 2022
ISBN: 9789619611500

34,00 

Zakodirani kapital : kako pravo ustvarja bogastvo in neenakost

PREVOD:

VAŠA CENA

34.00 €

34,00 

DOBAVNI ROK:
1 - 3 DNI
Recenziji: dr. Vlado Dimovski in dr. Marko Hočevar
Vezava: mehka
Jezik: slovenski
Število strani: 370
Velikost: 146 x 210 x 28 mm
Leto izida: 2022
ISBN: 9789619611500

Pričujoča monografija predstavlja izjemno zanimivo analizo vloge prava, pravnega kodiranja in zakonov v reprodukciji neenakosti, pri čemer pravo ni zvedeno na privesek ali nepotreben element razrednega boja, temveč je postavljeno v samo središče analize reprodukcije razrednih neenakosti.

Monografija je razdeljena na devet poglavij. Po uvodnem poglavju avtorica naslavlja različne oblike in načine pravnega zakodiranja temeljnih elementov sodobnega kapitalističnega produkcijskega načina – zemlja, podjetja, dolg in znanje – v podobi kapitala. Avtorica ponuja teoretsko in historično refleksijo kodiranja različnih dobrin v obliki kapitala v navezavi na širitev in poglabljanje kapitalizma. V šestem poglavju avtorica analizira vzpostavljanje globalnega kapitalizma prek oblikovanja globalne pravne ureditve. V sedmem in osmem poglavju analizira pomen digitalizacije za reprodukcijo kapitalizma in specifičnih pravnih form, ki se uporabljajo za pravno kodiranje digitalnih tehnologij zaradi zagotavljanja zasebnih profitov. Posebej zanimivo pa je zadnje, deveto poglavje v katerem avtorica poudarja, da za kapital ni pomembna ne država, še manj pa razredni boj. Ključno za zagotavljanje profitov in reprodukcijo kapitalizma naj bi imeli predvsem pravniki, ki so v službi pravnega kodiranja premoženja bogatih. In ker imajo bogati več denarja za zaposlitev boljših in spretnejših pravnikov se to stanje povečevanje neenakosti, iz zgodovinske perspektive gledano, le še zaostruje.

Pravna koda kapitala, pravi avtorica, naj bi nadomestila Smithovo »nevidno roko trga« in je temelj reprodukcije kapitalizma. Bogastvo v specifični obliki kapitala obstaja samo skozi pravno kodiranje, zato tudi premoženjska neenakost v končni instanci temelji na pravnem kodiranju kapitala. Monografija omogoča vpogled v specifične oblike oblikovanja in kodiranja pravnih norm, s katerim se ustvarja in obnavlja vladavina kapitala na globalni ravni.

Monografija je interdisciplinarno delo, ki v središče postavlja enega izmed najbolj perečih problemov v 21. stoletju: ustvarjanje bogastva in reprodukcijo ekonomskih neenakosti.

Besedilo je povzeto iz recenzije, ki jo je napisal dr. Marko Hočevar.

Dostava in osebni prevzem

Blago naročeno v naši spletni knjigarni, bomo po pošti poslali na navedeni naslov. Blago je navadno dostavljeno v 1. do 3. delovnih dneh po oddanem naročilu (na zalogi) oz. 2. do 5. delovnih dneh (na zalogi pri dobavitelju). Pri naročilih katerih skupni znesek ne presega 40,00 EUR, se obračuna pavšalni strošek soudeležbe pri dostavi v višini 4,50 EUR in velja za pošiljke dostavljene na območju Slovenije. Stroškom dostave se lahko izognete tudi z osebnim prevzemom  na sedežu podjetja Buča d.o.o. (Kolarjeva ulica 47, Ljubljana). Plačilo na sedežu podjetja je možno tudi s plačilnimi karticami.

PRIPOROČA
VAŠA CENA

20.00 €

20,00 

98 na zalogi

ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

DOSTAVA

Hitra dostava.