Mehka vezava
139 strani
slovenski jezik
Velikost: 135 x 200 mm
Leto izida: 2017
Založba:
ISBN: 9789612570828

16,00 

Zapiski o okupaciji : Nablus, Kalkilija, Hebron

PREVOD:

ZALOŽBA:

ZBIRKA:

VAŠA CENA

16.00 €

16,00 

DOBAVNI ROK:
1 - 3 DNI
Mehka vezava
139 strani
slovenski jezik
Velikost: 135 x 200 mm
Leto izida: 2017
Založba:
ISBN: 9789612570828

Francoski publicist in založnik Eric Hazan je, nezaupljiv do poročanja francoskih medijev o izraelsko-palestinskem »konfliktu«, pri sedemdesetih odšel v palestinska mesta Nablus, Kalkilijo in Hebron in v njih preživel poldrugi mesec, potem pa leta 2006 izdal knjigo Zapiski o okupaciji.

Ko se je približevala štiridesetletnica okupacije Palestine (l. 1967), je Eric Hazan, nezaupljiv do poročanja francoskih medijev o izraelsko-palestinskem »konfliktu«, preživel mesec dni (od maja do junija 2006) na tem območju, da bi, med drugim, poskusil razumeti, kaj je lahko pripeljalo na oblast stranko z religioznim programom, in doživeti stanje duha v Izraelu, Gazi in na Zahodnem bregu (spopad Fatah/Hamas, upanje v poseg t. i. »mednarodne skupnosti«, ki naj bi mirno razrešila konflikt). Obiskal je tri mesta: Nablus, Kalkilijo in Hebron.

Nablus leži v dolini, ki jo na severu in na jugu zamejujejo hribi, od koder izraelska vojska redno vdira z džipi in tanki in ustrahuje tamkajšnje prebivalce. Kalkilija je mestece, popolnoma obdano z zidom, prebivalci pa ga lahko zapustijo samo skozi vhod, ki ga »varuje« vojska. V središču Hebrona se nahaja judovska naselbina s štiristo prebivalci, za varnost katerih skrbi vojska, ki greni življenje vseh prebivalcev mesta.

Hazanov obisk je potekal v sorazmerno mirnem obdobju, ko so vsak teden ubili »največ pol ducata mladih«. Po avtorjevem mnenju ni več nobenega izraelsko-palestinskega konflikta, ampak samo ljudstvo, ki se poskuša, kakor ve in zna, upirati judovskim naseljencem in vojski.

Knjiga je napisana v obliki lapidarnih zapiskov (pogovori na ulicah in trgih z družinami zapornikov in politiki, prizori s ceste, obiski v izoliranih vaseh, razmišljanja …), ki si prizadevajo prikazati vsakdanje življenje tamkajšnjih prebivalcev in ugotoviti, kaj je raison d’être velikanskega vojaškega in birokratskega stroja, ki ga svet označuje z abstraktno in hkrati varljivo besedo »okupacija«. – Amelia Kraigher

O avtorju:

Eric Hazan je ustanovitelj založbe La Fabrique, založnik, prevajalec in avtor številnih knjig, med katerimi so L’Invention de Paris: Il n’y a pas de pas perdus (2012), L’Antisémitisme partout. Aujourd’hui en France (z Alainom Badioujem, 2011), Paris sous tension (2011), Une histoire de la Révolution française (2012), Reflections on Anti- Semitism (z Alainom Badioujem in Ivanom Segréjem, 2013), Premières mesures révolutionnaires (s kolektivom Kamo, 2013), La Barricade: Histoire d’un objet révolutionnaire (2013), La dynamique de la révolte: Sur des insurrections passées et d’autres à venir (2015), Une traversée de Paris (2016), Pour aboutir à un livre (2016).

Iz medijev:

  • Mateo Hočuršćak: Zapiski in pripiski o okupaciji, Radio Študent (9. 1. 2018)
  • Bernard Nežmah: recenzija knjige, Mladina (6. 10. 2017)

Vabljeni k ogledu pogovora Ali obstaja možnost enotne palestinsko-izraelske države?, ki je potekal v sklopu Kooperative THD na 33. Slovenskem knjižnem sejmu, Cankarjev dom, 25. 11. 2017. Sodelovali so Erik Valenčič, dr. Nikolai Jeffs in dr. Primož Šterbenc.

Dostava in osebni prevzem

Blago naročeno v naši spletni knjigarni, bomo po pošti poslali na navedeni naslov. Blago je navadno dostavljeno v 1. do 3. delovnih dneh po oddanem naročilu (na zalogi) oz. 2. do 5. delovnih dneh (na zalogi pri dobavitelju). Pri naročilih katerih skupni znesek ne presega 40,00 EUR, se obračuna pavšalni strošek soudeležbe pri dostavi v višini 4,50 EUR in velja za pošiljke dostavljene na območju Slovenije. Stroškom dostave se lahko izognete tudi z osebnim prevzemom  na sedežu podjetja Buča d.o.o. (Kolarjeva ulica 47, Ljubljana). Plačilo na sedežu podjetja je možno tudi s plačilnimi karticami.

PRIPOROČA
VAŠA CENA

18.00 €

18,00 

ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

DOSTAVA

Hitra dostava.