Spremna beseda: Ana Makuc
Vezava: mehka
Jezik: slovenski
Število strani: 168
Velikost: 140 x 210 mm
Teža: 230 g
Leto izida: 2022
Založba:
ISBN: 9789617003765

18,00 

Feminizem je za vsakogar: Strastna politika

PREVOD:

ZALOŽBA:

ZBIRKA:

VAŠA CENA

18.00 €

18,00 

DOBAVNI ROK:
2 - 5 DNI
Spremna beseda: Ana Makuc
Vezava: mehka
Jezik: slovenski
Število strani: 168
Velikost: 140 x 210 mm
Teža: 230 g
Leto izida: 2022
Založba:
ISBN: 9789617003765

Feminizem je za vsakogar (Feminism is for everybody) je kultno delo ameriške pesnice, feministične teoretičarke in aktivistke bell hooks (1952–2021). Je apel k širokemu razumevanju feminizma, ker se ga še vedno prepogosto dojema kot pristranskega, ozkega, izključevalnega.

V iskrivem, kritičnem družbeno angažiranem tonu podaja temeljne probleme spola, seksualnosti, družbe, in sicer z vidika sprege kapitalizma, rase, razreda in spola, sprege, ki proizvaja in ohranja sisteme zatiranja in dominacije. Feminizem utemeljuje v pristni človeški izkušnji, potrebi po tvorni, sprejemajoči in ustvarjalni družbi, vzajemnem spoštovanju, dostojanstvu, enakosti in pravičnosti. Izpostavlja najbolj človeštva nevredne ovire, s katerimi se morajo ženske nasploh, ne le feministke, še vedno spoprijemati v vsakdanjem življenju, in poziva k feminizmu, ki naj bo osvobojen ovir in bogat v razpravah, ki odpirajo oči in spodbujajo k opuščanju homofobije, patriarhalnosti in rasizma, zato da bi skupaj gradili drugačno prihodnost.

Poziva k ženski in moški emancipaciji od patriarhata, ki ga v družinah pogosto reproducirajo prav matere, moške pa sili v pozicije, ki jih sami najverjetneje niti ne bi izbrali: »Kulture nadvlade ogrožajo samozavest in jo nadomeščajo s predstavo, da svoj občutek biti pridobivamo z nadvladovanjem drug drugega. Patriarhalna moškost uči moške, da je njihov občutek jaza in identitete, njihov razlog za obstoj v njihovi zmožnosti nadvladovanja drugih. Da bi to spremenili, morajo moški kritično izprašati moško prevlado nad planetom, nad moškimi z manj moči, nad ženskami in otroki. Toda imeti morajo tudi jasno predstavo o tem, kako je videti feministična moškost. Kako naj postaneš nekaj, česar si ne moreš predstavljati? In to vizijo morajo feministke in feministi šele povsem razjasniti. […] Ko sem se začela upirati moški prevladi in patriarhalnemu mišljenju (in nasprotovati najmočnejšemu patriarhalnemu glasu v svoji glavi – glasu moje matere), sem bila še vedno najstnica, s samomorilskimi nagnjenji, depresivna, negotova, kako bom našla smisel v svojem življenju in svoje mesto pod soncem. Potrebovala sem feminizem, da mi je dal temelje enakosti in pravičnosti, na katere sem se lahko postavila. Mama je sprejela feministično mišljenje. Sedaj vidi, da jaz in vse njene hčere (šest nas je) živimo boljša življenja zaradi feministične politike. V feminističnem gibanju vidi obljubo in upanje. To obljubo in upanje bi v tej knjigi rada delila z vami, z vsakomer.«

Naslovna ilustracija: Samira Kentrić

Dostava in osebni prevzem

Blago naročeno v naši spletni knjigarni, bomo po pošti poslali na navedeni naslov. Blago je navadno dostavljeno v 1. do 3. delovnih dneh po oddanem naročilu (na zalogi) oz. 2. do 5. delovnih dneh (na zalogi pri dobavitelju). Pri naročilih katerih skupni znesek ne presega 40,00 EUR, se obračuna pavšalni strošek soudeležbe pri dostavi v višini 4,50 EUR in velja za pošiljke dostavljene na območju Slovenije. Stroškom dostave se lahko izognete tudi z osebnim prevzemom  na sedežu podjetja Buča d.o.o. (Kolarjeva ulica 47, Ljubljana). Plačilo na sedežu podjetja je možno tudi s plačilnimi karticami.

PRIPOROČA

REDNA CENA:

21.00 €

VAŠ PRIHRANEK: 1,10 

VAŠA CENA

19.90 €

19,90 

98 na zalogi

VAŠA CENA

10.00 €

10,00 

99 na zalogi

ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

DOSTAVA

Hitra dostava.