Jezik: slovenski jezik
Število strani: 32
Vezava: broširano
ISBN: 9616037145

5,00 

Grad Podčetrtek

KATEGORIJA:

VAŠA CENA

5.00 €

5,00 

DOBAVNI ROK:
1 - 3 DNI
Jezik: slovenski jezik
Število strani: 32
Vezava: broširano
ISBN: 9616037145

Grad Podčetrtek leži na obrobju pokrajine, iz zgodovine znane kot Savinjska marka, o njej pa v zgodovinskih virih že zgodaj najdemo prva sporočila. Stari historiografi omenjajo, da je bila v letih 963 in 980 v posesti mogočnega dinastičnega ro.du grofa Engelberta Pilštanj-skega in njegove žene Tute, katere potomka naj bi bila tudi sv. Ema Breže – Selška, ki jo je nemški cesar Henrik II. iz saške hiše imenoval svojo nečakinjo, vendar v novejših virih za to trditev ne najdemo potrditve.

Zato pa se je z dne 24. oktobra 980 ohranila listina, v kateri se Savinjska marka vsaj vzporedno omenja. Takrat je cesar Oton II. podelil grofu Viljemu 20 kraljevih kmetij z vsemi pritiklinami v grofiji grofa Rachwina, ležečih na vzhodni strani gore, imenovane Dobrič (blizu sv. Andreja nad Polzelo, torej v neposredni bližini alodialne posesti gospodov Žovneških), pa do vrhov Stenice (gorovje južno od Vitanja) in Brezja (jugozahodno od Vitanja in zahodno od Stenice), potem med Dobričem in lastnino grofa Markwarda ter na tisti strani Rachwinove grofije, kjer se ta dotika Savinjske grofije. Ker vemo, da je to območje s središčem na starem vitanjskem gradu pozneje pripadlo krškemu samostanu oz. pozneje krški škofiji, lahko darovnico razlagamo kot potrditev močne posestvene razširitve tedaj že obstoječe Savinjske marke oz. grofije.

Dostava in osebni prevzem

Blago naročeno v naši spletni knjigarni, bomo po pošti poslali na navedeni naslov. Blago je navadno dostavljeno v 1. do 3. delovnih dneh po oddanem naročilu (na zalogi) oz. 2. do 5. delovnih dneh (na zalogi pri dobavitelju). Pri naročilih katerih skupni znesek ne presega 40,00 EUR, se obračuna pavšalni strošek soudeležbe pri dostavi v višini 4,50 EUR in velja za pošiljke dostavljene na območju Slovenije. Stroškom dostave se lahko izognete tudi z osebnim prevzemom  na sedežu podjetja Buča d.o.o. (Kolarjeva ulica 47, Ljubljana). Plačilo na sedežu podjetja je možno tudi s plačilnimi karticami.

PRIPOROČA
ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

DOSTAVA

Hitra dostava.