Uredil: dr. Damjan Hančič
Recenzenta: dr. Aleš Gabrič in dr. Damijan Guštin
Vezava: trda
Jezik: slovenski
Število strani: 326
Velikost: 170 x 240 x 30 mm
Leto izida: 2024
ISBN: 9789617120127

25,00 

Kazen naj obsojenca prevzgoji: kazenske ustanove v Ljubljani in okolici, 1945–1954

KATEGORIJA: ,

VAŠA CENA

25.00 €

25,00 

DOBAVNI ROK:
1 - 3 DNI
Uredil: dr. Damjan Hančič
Recenzenta: dr. Aleš Gabrič in dr. Damijan Guštin
Vezava: trda
Jezik: slovenski
Število strani: 326
Velikost: 170 x 240 x 30 mm
Leto izida: 2024
ISBN: 9789617120127

Znanstvena monografija Kazen naj obsojenca prevzgoji celovito obravnava kazenske ustanove, delovišča in taborišča v Ljubljani in okolici med letoma 1945 in 1954. V njej je objavljeno različno fotografsko in dokumentarno gradivo, pri čemer avtorici – dr. Mateja Čoh Kladnik, dr. Jelka Piškurić – izpostavita skice različnih delovišč, ki so objavljene prvič.

Kazenske ustanove so bile pomemben del povojnega represivnega aparata, preko katerega je oblast obračunavala z dejanskimi in domnevnimi političnimi nasprotniki. Avtorici v prvem delu predstavita razvoj organov za notranje zadeve, organizacijo kazenskih ustanov na področju Slovenije ter predpise o izrekanju in izvrševanju kazni. Osrednji del monografije predstavljajo poglavja o kazenskih ustanovah v Ljubljani in njeni okolici, in sicer o zaporih državne varnosti, Kazensko poboljševalnem domu Ljubljana ter različnih deloviščih in taboriščih.

Ministrstvo za notranje zadeve Ljudske republike Slovenije je upravo nad posameznimi kazenskimi zavodi in taborišči prevzelo v začetku septembra 1945. Po prevzemu kazenskih zavodov je bil pri ministrstvu vzpostavljen oddelek za izvrševanje kazni, ki je vodil in koordiniral delo vseh zaporov, kazenskih zavodov in delovnih taborišč na ozemlju Slovenije. Cilj izvrševanja kazni je bila prevzgoja obsojencev v duhu nove družbenopolitične ureditve.

Fizično delo je bilo razumljeno kot eno glavnih sredstev prevzgoje, obsojence pa so pri tem izkoriščali kot poceni delovno silo ali izkoristili njihovo znanje. Delo kot kazen ni bilo namenjeno le obsojencem, ampak tudi tistim, ki jim je bila izrečena upravna kazen poboljševalnega dela in prisilni upravni ukrep družbeno koristnega dela. Fizično delo se je prepletalo z drugim prevzgojnim delom, od predavanj in političnih ur do kulturnega in športnega udejstvovanja, kar naj bi obsojencem privzgojilo »pravilen« odnos do dela in do nove družbene ureditve.

Avtorici predstavita tudi bivanjske razmere obsojencev v kazenskih ustanovah, na deloviščih in v taboriščih ter ravnanje vodstvenega in pazniškega kadra z njimi.

Monografija temelji na arhivskem gradivu. V njej je objavljeno različno fotografsko in dokumentarno gradivo, pri čemer avtorici izpostavita skice različnih delovišč, ki so objavljene prvič. Objavljena sta tudi zemljevida do sedaj ugotovljenih lokacij kazenskih ustanov, zaporov državne varnosti ter delovišč in taborišč v Ljubljani in njeni bližnji okolici.

Dostava in osebni prevzem

Blago naročeno v naši spletni knjigarni, bomo po pošti poslali na navedeni naslov. Blago je navadno dostavljeno v 1. do 3. delovnih dneh po oddanem naročilu (na zalogi) oz. 2. do 5. delovnih dneh (na zalogi pri dobavitelju). Pri naročilih katerih skupni znesek ne presega 40,00 EUR, se obračuna pavšalni strošek soudeležbe pri dostavi v višini 4,50 EUR in velja za pošiljke dostavljene na območju Slovenije. Stroškom dostave se lahko izognete tudi z osebnim prevzemom  na sedežu podjetja Buča d.o.o. (Kolarjeva ulica 47, Ljubljana). Plačilo na sedežu podjetja je možno tudi s plačilnimi karticami.

PRIPOROČA

REDNA CENA:

14.50 €

VAŠ PRIHRANEK: 4,50 

VAŠA CENA

10.00 €

10,00 

97 na zalogi

ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

DOSTAVA

Hitra dostava.