Jezik: slovenski jezik
Število strani: 44
Vezava: broširano
ISBN: 9616037226

4,50 

Mali Grad v Kamniku

KATEGORIJA:

REDNA CENA:

5.00 €

VAŠ PRIHRANEK: 0,50 

VAŠA CENA

4.50 €

4,50 

1 na zalogi

DOBAVNI ROK:
1 - 3 DNI
Jezik: slovenski jezik
Število strani: 44
Vezava: broširano
ISBN: 9616037226

Preden se Kamniška Bistrica, okrepljena s potoki iz Tuhinjske doline in doline Črne, prebije iz ozkih predalpskih grap na prodnato Kam nisko – dupliško polje, mora premagati še zadnjo tesen med Bre gantovo goro (Starim gradom) na vzhodu in Žalskim hribom ter Kalvarijo na zahodu. To tesen močno zožuje apnenčast skalni gre ben, ki kot prava dolinska zapora povezuje oba hriba. Vztrajna Bi strica si je prav ob vznožju Bregantove gore, tam, kjer naj bi se ta staknila s skalno pregrajo in povsem zapahnila kotanjo na severu, sicer utrla svojo strugo, a tako ozko, da je človek obnjo komaj še stisnil pot zase.

In ker se zdi, da skalna jjobočja na bregovih reke vsak hip lahko zaprejo pot vodi, tudi v celoti lahko nadzirajo življenje ceste pod seboj. K sreči je bila ta odvisnost vedno obojestranska – kolikor pomembnejša je bila pot, toliko pomembnejši je bil nadzor nad njo. Vloga ceste v zgodovini mesta ob njej pa se je v stoletjih spreminjala, saj o njej niso odločale le naravne danosti, pač pa tudi vsakokratni politični položaj. Svojo zlato dobo je nedvomno doživela takrat, ko je postala glavna vez med obsežnimi posestvi pomembne fevdalne rodbine Andeškifi, ki so si prav to skalno do linsko pregrado nad Bistrico izbrali za svoj sedež. Že njihovi pred hodniki pa so njeno kamnito zavarovanost okrepili še z močnimi zidovi Starega gradu na Bregantovi gori in Malega gradu na skalnem grebenu pod njim. Naravna pregrada je postala tako popotniku ali napadalcu, ki se ji je bližal z juga, še bolj nedostopna in nepre magljiva, povzdignjena še s "kuliserijo" Kamniških planin v ozadju.

Dostava in osebni prevzem

Blago naročeno v naši spletni knjigarni, bomo po pošti poslali na navedeni naslov. Blago je navadno dostavljeno v 1. do 3. delovnih dneh po naročilu. Pri naročilih katerih skupni znesek ne presega 40,00 EUR, se obračuna pavšalni strošek soudeležbe pri dostavi v višini 4,50 EUR in velja za pošiljke dostavljene na območju Slovenije. Stroškom dostave se lahko izognete tudi z osebnim prevzemom  na sedežu podjetja Buča d.o.o. (Kolarjeva ulica 47, Ljubljana). Plačilo na sedežu podjetja je možno tudi s plačilnimi karticami.

PRIPOROČA
ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

DOSTAVA

Hitra dostava.