Mehka vezava
170 strani
slovenski jezik

Leto izida: 2016
Založba:
ISBN: 9789612549084

17,10 

Moja doživetja z bojnega pohoda proti Prusiji leta 1866

KATEGORIJA:

ZALOŽBA:

REDNA CENA:

19.00 €

VAŠ PRIHRANEK: 1,90 

VAŠA CENA

17.10 €

17,10 

98 na zalogi

DOBAVNI ROK:
1 - 3 DNI
Mehka vezava
170 strani
slovenski jezik

Leto izida: 2016
Založba:
ISBN: 9789612549084

Gre za doslej najbolj obširen spominski zapis kakšnega udeleženca iz naših dežel o tej bitki, pomembni tudi za nadaljno zgodovino slovenskega naroda. Prispevki, ki so dodani tem spominom, so izvirne znanstvene razprave in celovito osvetljujejo dobo in življenje pisca. Vsebina je zanimiva tako v spominih kot tudi v ostalih prispevkih in pomeni bistveno dopolnitev naših dosedanjih vedenj o teh dogodkih, ki so bili doslej precej mačehovsko obdelani.

Kastl je v svojem somninskem besedilu živo in mestoma tudi duhovito popisal pot na fronto, razmere v krajih mimo katerih se je premikal njegov polk in odnos češkega prebivalstva do avtrijske vojske, nato pa tudi razmere v vojski, sam vojaški spopad in ozračje oz. razpoloženje med vojaki. Knjiga je torej izjemno spominsko gradivo, saj imamo v slovenščini o prusko-avstrijskem vojskovanju na Češkem doslej le precej krajši spominski zapis poznejšega politika Frana Šukljeta, avstrijsko-pruska vojna in avstrijski poraz v njej pa sta pomembna mejnika v zgodovini monarhije, saj sta dokončno odprla vrata dualizmu.

Karl Kastl (1848 – 1920) je bil avstrijski častnik, doma iz Badna pri Dunaju, ki se je leta 1882 poročil z Ljubljančanko Frančiško Peterka in v Ljubljani ostal do smrti. Leta 1866 se je kot 18-letni kadet udeležil vojne proti Prusiji oz. bitke pri Kraljevem Gradcu na Češkem. Kmalu zatem je napisal spomine na bitko, v katerih je opisal njen potek in med vrsticami podal oceno, zakaj je avstrijska vojska doživela poraz. To je njegov edini (ohranjeni) literarni tekst, ki je do danes ostal v rokopisu in kot memoarska literatura predstavlja izredno dragocen vir prve roke.

Dostava in osebni prevzem

Blago naročeno v naši spletni knjigarni, bomo po pošti poslali na navedeni naslov. Blago je navadno dostavljeno v 1. do 3. delovnih dneh po oddanem naročilu (na zalogi) oz. 2. do 5. delovnih dneh (na zalogi pri dobavitelju). Pri naročilih katerih skupni znesek ne presega 40,00 EUR, se obračuna pavšalni strošek soudeležbe pri dostavi v višini 4,50 EUR in velja za pošiljke dostavljene na območju Slovenije. Stroškom dostave se lahko izognete tudi z osebnim prevzemom  na sedežu podjetja Buča d.o.o. (Kolarjeva ulica 47, Ljubljana). Plačilo na sedežu podjetja je možno tudi s plačilnimi karticami.

PRIPOROČA
ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

DOSTAVA

Hitra dostava.