Mehka vezava
170 strani
slovenski jezik

Leto izida: 2016
Založba:
ISBN: 9789612549084

17,10 

Moja doživetja z bojnega pohoda proti Prusiji leta 1866

KATEGORIJA:

ZALOŽBA:

REDNA CENA:

19.00 €

VAŠ PRIHRANEK: 1,90 

VAŠA CENA

17.10 €

17,10 

99 na zalogi

DOBAVNI ROK:
1 - 3 DNI
Mehka vezava
170 strani
slovenski jezik

Leto izida: 2016
Založba:
ISBN: 9789612549084

Gre za doslej najbolj obširen spominski zapis kakšnega udeleženca iz naših dežel o tej bitki, pomembni tudi za nadaljno zgodovino slovenskega naroda. Prispevki, ki so dodani tem spominom, so izvirne znanstvene razprave in celovito osvetljujejo dobo in življenje pisca. Vsebina je zanimiva tako v spominih kot tudi v ostalih prispevkih in pomeni bistveno dopolnitev naših dosedanjih vedenj o teh dogodkih, ki so bili doslej precej mačehovsko obdelani.

Kastl je v svojem somninskem besedilu živo in mestoma tudi duhovito popisal pot na fronto, razmere v krajih mimo katerih se je premikal njegov polk in odnos češkega prebivalstva do avtrijske vojske, nato pa tudi razmere v vojski, sam vojaški spopad in ozračje oz. razpoloženje med vojaki. Knjiga je torej izjemno spominsko gradivo, saj imamo v slovenščini o prusko-avstrijskem vojskovanju na Češkem doslej le precej krajši spominski zapis poznejšega politika Frana Šukljeta, avstrijsko-pruska vojna in avstrijski poraz v njej pa sta pomembna mejnika v zgodovini monarhije, saj sta dokončno odprla vrata dualizmu.

Karl Kastl (1848 – 1920) je bil avstrijski častnik, doma iz Badna pri Dunaju, ki se je leta 1882 poročil z Ljubljančanko Frančiško Peterka in v Ljubljani ostal do smrti. Leta 1866 se je kot 18-letni kadet udeležil vojne proti Prusiji oz. bitke pri Kraljevem Gradcu na Češkem. Kmalu zatem je napisal spomine na bitko, v katerih je opisal njen potek in med vrsticami podal oceno, zakaj je avstrijska vojska doživela poraz. To je njegov edini (ohranjeni) literarni tekst, ki je do danes ostal v rokopisu in kot memoarska literatura predstavlja izredno dragocen vir prve roke.

Dostava in osebni prevzem

Blago naročeno v naši spletni knjigarni, bomo po pošti poslali na navedeni naslov. Blago je navadno dostavljeno v 1. do 3. delovnih dneh po naročilu. Pri naročilih katerih skupni znesek ne presega 40,00 EUR, se obračuna pavšalni strošek soudeležbe pri dostavi v višini 4,50 EUR in velja za pošiljke dostavljene na območju Slovenije. Stroškom dostave se lahko izognete tudi z osebnim prevzemom  na sedežu podjetja Buča d.o.o. (Kolarjeva ulica 47, Ljubljana). Plačilo na sedežu podjetja je možno tudi s plačilnimi karticami.

PRIPOROČA
ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

DOSTAVA

Hitra dostava.