Vezava: mehka z zavihki
Jezik: slovenski
Število strani: 415
Velikost: 190 x 250 x 25 mm
Teža: 967 g
Leto izida: 2023
ISBN: 9789616192897

29,99 

Rogaška Slatina pod kljukastim križem: zdravilišče med okupacijo (1941-1945) – 2. izdaja

KATEGORIJA:

VAŠA CENA

29.99 €

29,99 

DOBAVNI ROK:
1 - 3 DNI
Vezava: mehka z zavihki
Jezik: slovenski
Število strani: 415
Velikost: 190 x 250 x 25 mm
Teža: 967 g
Leto izida: 2023
ISBN: 9789616192897

Druga izdaja predstavlja dopolnjeno izdajo in razširjeno verzijo pionirske zgodovinopisne raziskave o nacistični okupaciji zdravilišča Rogaška Slatina in štiriletnem represivnem delovanju okupatorjeve oblasti. Prva izdaja je izšla leta 2021.

Leta 2021 je minevalo 80 let od vdora Hitlerjeve vojske v Rogaško Slatino. 11. aprila 1941 je namreč svastika prvič zaplapolala z Zdraviliškega doma. V primerjavi z drugimi okupiranimi kraji je imelo mesto specifično zgodbo s pomembnimi razlikovanji. Kljub mikrozgodovinskemu značaju knjiga močno presega lokalne okvire. Pomen proučevanega prostora je bil zaradi zdraviliške in steklarske dejavnosti, namestitvenih kapacitet, lagerja za ogrožene otroke, lege ob nemško-hrvaški državni meji, sedežev raznarodovalnih in ponemčevalnih organizacij in zvez, vzvodov polvojaške in vojaške, gestapovske in carinske oblasti ter gradbenih štabov veliko širši in ponekod celo ključen za delovanje Spodnje Štajerske, kjer je zdravilišče kot pomembna obmejna postojanka pridobilo izrazito varovalno vlogo.

Avtor z drugo izdajo bralcem še nazorneje razpira najmračnejše poglavje v večstoletni zgodovini kraja. Prikazane so pretresljive zgodbe ljudi – podvrženih raznarodovanju, ponemčevanju, terorju, zaplembam, rasnim pregledom, deportacijam v koncentracijska taborišča, prisilnim izselitvam in mobilizaciji, pomorom in drugim nepopravljivim grozotam. Naj ta knjiga poleg celostne osvetlitve takratnega dogajanja in počastitve še živečih in umrlih žrtev terorja v Rogaški Slatini ter njihove nezlomljive volje, zdajšnjim in naslednjim generacijam služi kot orodje ohranjanja zgodovinskega spomina, podajanja nauka in večnega opominjanja pred ponovitvami tovrstnih zločinov.

Dostava in osebni prevzem

Blago naročeno v naši spletni knjigarni, bomo po pošti poslali na navedeni naslov. Blago je navadno dostavljeno v 1. do 3. delovnih dneh po oddanem naročilu (na zalogi) oz. 2. do 5. delovnih dneh (na zalogi pri dobavitelju). Pri naročilih katerih skupni znesek ne presega 40,00 EUR, se obračuna pavšalni strošek soudeležbe pri dostavi v višini 4,50 EUR in velja za pošiljke dostavljene na območju Slovenije. Stroškom dostave se lahko izognete tudi z osebnim prevzemom  na sedežu podjetja Buča d.o.o. (Kolarjeva ulica 47, Ljubljana). Plačilo na sedežu podjetja je možno tudi s plačilnimi karticami.

PRIPOROČA
ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

DOSTAVA

Hitra dostava.