Mehka vezava
171 strani
Slovenski jezik
Leto izida: 2022
Založba:
ISBN: 9789617114249

15,00 

Trije japonski meči : katana (604), vakizaši (1899), tanto (1946) : od budističnega samostana do ustavne monarhije : zgodovinski razvoj japonske ustave

KATEGORIJA: ,

ZALOŽBA:

REDNA CENA:

19.00 €

VAŠ PRIHRANEK: 4,00 

VAŠA CENA

15.00 €

15,00 

DOBAVNI ROK:
1 - 3 DNI
Mehka vezava
171 strani
Slovenski jezik
Leto izida: 2022
Založba:
ISBN: 9789617114249

Ustavni razvoj Japonske je “sui generis”. V svetovnem merilu ni ustave, ki bi jo po usodnosti lahko primerjali z Japonsko. Deželo vzhajajočega sonca je popeljala prek princa Šotokuja v 7. stoletju in pravzora ustave sedemnajstih členov z budizmom, taoizmom, konfucijanstvom ter kitajsko pisavo v spremenjeni način življenja cesarskega dvora in aristokracije, s čimer je vzniknil tisočletni samosvoj družbeni sistem bušida, ki je bil z drugo ustavo leta 1899 skoraj v popolnosti opuščen, da bi bil lahko prevzet model zahodne parlamentarne monarhije, ki so jo Japonci najbližje svojemu pojmovanju našli v pruski ustavi in njenih določilih močne države. Vendar je ta druga ustava s sabo prinesla tudi model zahodnega imperializma, ki je trčil ob interese že takrat izjemno močnega ameriškega imperija.

Zgodovinski pregled triade ustavnega razvoja Japonske na osupljiv način prikaže usoden vpliv na transformacijo japonske družbe. Ustava kot Sveto pismo, ustava kot prelomnica in ustava kot usoda. Če japonska izvorna religija šintoizma nima svetih knjig, bi lahko poleg budizma, kot druge veje “svetih spisov”, opredelili tri ustavne dokumente, ki so deželo vzhajajočega sonca odprli svetu in ji v tisoč štiristo let dolgem časovnem obdobju odvzeli skoraj vse oziroma dodali “skoraj vse”. Ali se je dalo kaj storiti? Nič se ni dalo storiti.

Dostava in osebni prevzem

Blago naročeno v naši spletni knjigarni, bomo po pošti poslali na navedeni naslov. Blago je navadno dostavljeno v 1. do 3. delovnih dneh po naročilu. Pri naročilih katerih skupni znesek ne presega 40,00 EUR, se obračuna pavšalni strošek soudeležbe pri dostavi v višini 4,50 EUR in velja za pošiljke dostavljene na območju Slovenije. Stroškom dostave se lahko izognete tudi z osebnim prevzemom  na sedežu podjetja Buča d.o.o. (Kolarjeva ulica 47, Ljubljana). Plačilo na sedežu podjetja je možno tudi s plačilnimi karticami.

PRIPOROČA
ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

DOSTAVA

Hitra dostava.