Spremna beseda: Nil Baskar
Vezava: trda
Jezik: slovenski
Število strani: 370
Velikost: 170 x 240 mm
Teža: 770 g
Leto izida: 2022
Založba:
ISBN: 9789617003734

35,00 

V Stalinovi ekipi: Leta nevarnega življenja v sovjetski politiki

KATEGORIJA: ,

PREVOD:

ZALOŽBA:

ZBIRKA:

VAŠA CENA

35.00 €

35,00 

DOBAVNI ROK:
2 - 5 DNI
Spremna beseda: Nil Baskar
Vezava: trda
Jezik: slovenski
Število strani: 370
Velikost: 170 x 240 mm
Teža: 770 g
Leto izida: 2022
Založba:
ISBN: 9789617003734

Sheila Fitzpatrick (1941) je avstralsko-ameriška zgodovinarka, ki velja za eno najboljših strokovnjakinj za rusko zgodovino. Monografija V Stalinovi ekipi: Leta nevarnega življenja v sovjetski politiki (On Stalin’s team: the years of living dangerously in Soviet politics) je nekakšna kolektivna biografija, v kateri avtorica kronološko popisuje vzpon Stalinove vodilne ekipe, ki se je začel po Leninovi smrti.

“V akademskem svetu, kjer je bil Stalin dolgo časa edinstven predmet političnih življenjepisov, bi lahko obravnavanje njegove ekipe vzbudilo napačen vtis, da hočem Stalina prikazati manj mogočnega, kot se je predpostavljalo. Ne gre za to. Ko sem raziskovala gradivo za knjigo, me je pravzaprav presenetilo, kako veliko avtoriteto je imel pri preostali ekipi in kako nespodbitna je bila njegova prevlada celo takrat, ko so okoliščine tako rekoč klicale po tem, da se ji kdo upre, recimo junija 1941. Bil je pobudnik velikih političnih ukrepov, medtem ko se prispevki članov ekipe (ki jih je pogosto težko natančno določiti, kajti navada je bila, da se vse pobude pripišejo Stalinu) v glavnem nanašajo na njihova strokovna področja in institucionalne dolžnosti, na zadeve, ki so bile po Stalinovem mnenju drugotnega pomena. Toda dejstvo je, da je hotel Stalin, čeprav je bil nedvomno veliki šef, v nasprotju s svojima sodobnikoma Mussolinijem in Hitlerjem delati s skupino vplivnih osebnosti, ki so mu izkazovale osebno zvestobo, a hkrati delovale kot ekipa. Ti možje niso bili njegovi tekmeci za vodstvo, a tudi ne politični nepomembneži oziroma zgolj »spremstvo« kot njegovi tajniki oziroma pripadniki tajnih služb. Vodili so pomembne sektorje, recimo vojsko, železnice in težko industrijo, in to pogosto zelo vešče. V politbiroju so bili zagovorniki institucij, ki so jih vodili v danem obdobju. Najpomembnejša politična vprašanja so (skupaj s Stalinom) obravnavali kot ekipa na svojih pogostih formalnih in neformalnih sestankih. Stalinu za svoje pobude ni bilo treba pridobivati njihove podpore, a kadar je zaslutil, da je nima oziroma da je mlačna, je včasih odnehal ali pa (recimo v primeru političnega izobčevanja) kratko malo počakal, da so si premislili.”

Knjiga je napisana v dopadljivem jeziku in utemeljena na zgodovinskih virih.

Dostava in osebni prevzem

Blago naročeno v naši spletni knjigarni, bomo po pošti poslali na navedeni naslov. Blago je navadno dostavljeno v 1. do 3. delovnih dneh po oddanem naročilu (na zalogi) oz. 2. do 5. delovnih dneh (na zalogi pri dobavitelju). Pri naročilih katerih skupni znesek ne presega 40,00 EUR, se obračuna pavšalni strošek soudeležbe pri dostavi v višini 4,50 EUR in velja za pošiljke dostavljene na območju Slovenije. Stroškom dostave se lahko izognete tudi z osebnim prevzemom  na sedežu podjetja Buča d.o.o. (Kolarjeva ulica 47, Ljubljana). Plačilo na sedežu podjetja je možno tudi s plačilnimi karticami.

PRIPOROČA
VAŠA CENA

10.00 €

10,00 

99 na zalogi

ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

DOSTAVA

Hitra dostava.