Jezik: slovenski jezik
Število strani: 34
Vezava: broširano
ISBN: 9616037102

4,50 

Vodnik po mariborski okolici

KATEGORIJA:

REDNA CENA:

5.00 €

VAŠ PRIHRANEK: 0,50 

VAŠA CENA

4.50 €

4,50 

1 na zalogi

DOBAVNI ROK:
1 - 3 DNI
Jezik: slovenski jezik
Število strani: 34
Vezava: broširano
ISBN: 9616037102

Mariborsko okolico deli reka Drava na dve pokrajinsko različni polovici. Severna polovica obsega vzhodna slemena Kobanskega in severozahodni del Slovenskih goric, ki ga prepreda pesniško povirje . Sestavljajo jo tri geografske enote. Prva je Dravska dolina, prodnata diluvialna tvorba, ki se nekoliko razširi le pri Selnici. Spremlja jo kopasti Kozjak, živahno razčlenjeno hribovje z globoko urezanimi grabami, ki sega do Šobra nad Mariborom, kjer prehaja v Slovenske gorice, terciarno gričevje, ki so ga rečice in potoki slikovito razrezali, po sredini pa ga deli mokrotna dolina Pesnice.

Zahodni del ozemlja sestavljajo kristalasti skrilavci, zlasti blestniki, delno pokriti s terciarnimi miocenskimi laporji in peščenjaki, ki zavzemajo ostali del pokrajine. Nižini ob Dravi in Pesnici pokrivajo diluvialne in aluvialne naplavine. Ugodni življenjski pogoji so povzročili naselitev obravnavanega ozemlja že v predzgodovinski dobi, še posebej pa v času Rimljanov. V srednjem veku se je vzhodni del ozemlja intenzivneje poselil šele po konsolidaciji meje z Madžari na začetku 12. stoletja. Takrat je nastalo več strelskih dvorov in straž po zahodnih obronkih Slovenskih goric. Kar zadeva cerkveno upravo, je ozemlje spadalO pod salzburško nadškofijo oziroma pod pražupniji v Mariboru in Jarenini, iz katerih so se v teku stoletij razvile sedanje župnije. V dolinskih predelih prevladujejo razložena naselja, ki na območju Slovenskih goric dobijo nekaj svojevrstnih značilnosti. Prometno in turistično je to ozemlje zanimivo zaradi bližine državne meje in vrste naravnih lepot. Južno polovico mariborske okolice zavzema geografsko neenoten svet severovzhodnega Pohorja, Mariborskega polja in severozahodnega dela Dravskega polja. To neenotnost pogojuje oblikovanost tal, ki je rezultat zelo različne geološke sestave. Osredje Pohorja je zgrajeno iz gnajsa in kristalastih skrilavcev, ki obdajajo eruptivno tonalitsko jedro, Mariborsko in Dravsko polje sestavljajo diluvialne terase, obrobje Pohorja pa oblikujejo terciarne miocenske in pliocenske plasti, ki v obliki gričevja obkrožajo njegovo osrednjo gmoto.

Dostava in osebni prevzem

Blago naročeno v naši spletni knjigarni, bomo po pošti poslali na navedeni naslov. Blago je navadno dostavljeno v 1. do 3. delovnih dneh po oddanem naročilu (na zalogi) oz. 2. do 5. delovnih dneh (na zalogi pri dobavitelju). Pri naročilih katerih skupni znesek ne presega 40,00 EUR, se obračuna pavšalni strošek soudeležbe pri dostavi v višini 4,50 EUR in velja za pošiljke dostavljene na območju Slovenije. Stroškom dostave se lahko izognete tudi z osebnim prevzemom  na sedežu podjetja Buča d.o.o. (Kolarjeva ulica 47, Ljubljana). Plačilo na sedežu podjetja je možno tudi s plačilnimi karticami.

PRIPOROČA
ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

DOSTAVA

Hitra dostava.