Trda vezava
110 strani
slovenski/angleški jezik

Leto izida: 2015
Založba:
ISBN: 9789612548209

21,60 

JAMA VELIKA PASICA: zgodovina, okolje in življenje v njej

ZALOŽBA:

REDNA CENA:

24.00 €

VAŠ PRIHRANEK: 2,40 

VAŠA CENA

21.60 €

21,60 

99 na zalogi

DOBAVNI ROK:
1 - 3 DNI
Trda vezava
110 strani
slovenski/angleški jezik

Leto izida: 2015
Založba:
ISBN: 9789612548209

Jama Velika Pasica je kljub imenu za slovenske razmere pravzaprav majhna. v dolžino, vključno s stranskimi rovi, meri 105 m in v globino nekaj več kot 12 m. Podatki so iz katastra Društva za raziskovanje jam Ljubljana. Jama je bila kot jamski objekt uradno registrirana 15. maja 1927, ko je bil narejen "Zapisnik terenskih ogledov" (med jamarji bolj znan kot "jamarski zapisnik") z opisom jame in dostopa ter izrisanim načrtom.

Jama ima zaporedno številko 75 in zapisano ime kot "Velika Pasica pri
Zgornjem Igu". V njeni neposredni bližini je jama Mala Pasica s
katastrsko številko 76. V geološki preteklosti sta bili jami del
enotnega sistema, danes pa sta to dve jami, saka s svojim vhodom, saj se
je del jamskega stropa med njima porušil.

V preteklosti je bila jama zlasti priljubljen cilj zbirateljev jamskih hroščev, saj je bilo v njej najdenih in nato opisanih nekaj vrst in podvrst. Bila pa je tudi cilj bolj ali manj turističnih obiskov, ki so v jami pustili negativne posledice v obliki počrnelihsten in stropov zaradi bakel, s karetimi so si obiskovalci svetili. Žal so si ti za spomin odlomili tudi tudi prenekateri kapnik, tako da je dandanašnje jamsko okrasje močno okrnjeno oziroma polomljeno.
Jama se uvršča v kategorijo hidrološko neaktivnih jam, saj v njej ni tekoče vode. Edina voda, ki se pojavlja, je prenikajoča voda, ki skozi drobne razpoke v stropu ali ob dnu jamskih rovov priteka v jamo kot posledica dežja oziroma talečega se snega. Že v preteklosti so obislopvalci poleg nekaterih kopenskih jamskih živali, v večjih lužicah na dnu jamskih rovov opazili tudi bele in slepe, kakšen centimeter velike rakce iz skupine slepih postranic, natančneje iz rodu Niphargus. Vendar vodnim živalim dolgo niso posvečali posebne pozornosti, saj v suhi jami in tako visoko v hribih kakšnih posebnosti ni bilo pričakovati….

Dostava in osebni prevzem

Blago naročeno v naši spletni knjigarni, bomo po pošti poslali na navedeni naslov. Blago je navadno dostavljeno v 1. do 3. delovnih dneh po oddanem naročilu (na zalogi) oz. 2. do 5. delovnih dneh (na zalogi pri dobavitelju). Pri naročilih katerih skupni znesek ne presega 40,00 EUR, se obračuna pavšalni strošek soudeležbe pri dostavi v višini 4,50 EUR in velja za pošiljke dostavljene na območju Slovenije. Stroškom dostave se lahko izognete tudi z osebnim prevzemom  na sedežu podjetja Buča d.o.o. (Kolarjeva ulica 47, Ljubljana). Plačilo na sedežu podjetja je možno tudi s plačilnimi karticami.

PRIPOROČA

REDNA CENA:

21.90 €

VAŠ PRIHRANEK: 6,90 

VAŠA CENA

15.00 €

15,00 

99 na zalogi

REDNA CENA:

20.00 €

VAŠ PRIHRANEK: 2,00 

VAŠA CENA

18.00 €

18,00 

98 na zalogi

ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

DOSTAVA

Hitra dostava.