Mehka vezava
224 strani
slovenski jezik
Velikost: 210 x 280 x 16 mm
Leto izida: 2023
ISBN: 9789616243872

30,00 

Astronomija za gimnazije

KATEGORIJA: , ,

VAŠA CENA

30.00 €

30,00 

DOBAVNI ROK:
1 - 3 DNI
Mehka vezava
224 strani
slovenski jezik
Velikost: 210 x 280 x 16 mm
Leto izida: 2023
ISBN: 9789616243872

Astronomija za gimnazije Rasta Snoja je po dvainpetdesetih letih nov sodoben učbenik za astronomijo. Bralcem prinaša osnove astronomije z rešenimi nalogami. Usklajen je z učnim načrtom za izbirni predmet astronomija.

Po dvainpetdesetih letih smo končno dobili nov sodoben učbenik za astronomijo, ki nam poleg klasičnih vsebin (npr. koordinatnih sistemov, magnitude, gravitacije in Keplerjevih zakonov) prinaša tudi najnovejša spoznanja v astronomiji (npr. gravitacijske spektralne premike, kritično gostoto vesolja in kozmologijo). V tem dolgem obdobju smo imeli na voljo učbenik Astronomija iz l. 1971 avtorjev Marijana Prosena in Franceta Avsca.

Snov v enajstih poglavjih je za lažje razumevanje in boljšo predstavo podprta z večbarvnimi skicami in z enačbami, ki jih avtor razvije skozi natančno razlago. V teoretično razlago so vključeni računski primeri in praktične vaje; podani so s komentiranimi rešitvami. Učbenik je opremljen tudi z odličnimi barvnimi fotografijami nebesnih objektov.

Učbenik je usklajen z učnim načrtom za izbirni predmet astronomija. V roke ga bodo z veseljem vzeli tako profesorji fizike kot amaterski astronomi; pa tudi osnovnošolci in srednješolci, ki se pripravljajo na astronomska tekmovanja.

O avtorju:

Rasto Snoj je dolgoletni gimnazijski profesor fizike, mentor astronomskih krožkov ter avtor strokovnih del in gradiv s teh področij, med katerimi so številni članki za revije Življenje in tehnika, Fizika v šoli, Spika, pa tudi knjig Teleskopi in Fizikalne vaje ter fizikalnega dela priročnika Raketno modelarstvo. Je soavtor različnih učnih načrtov za sred­nješolsko fiziko in gimnazijsko astronomijo.

Snov, ki je podana v skladu s sodobnimi spoznanji na obravnavanem področju, je razdeljena na naslednja poglavja:

 • 1. Astronomija – stara znanost,
 • 2. Nebesna krogla,
 • 3. Magnituda,
 • 4. Zakoni sevanja (Stefanov, Wienov in Planckov zakon),
 • 5. Opazovanje skozi atmosfero,
 • 6. Razdalje v astronomiji,
 • 7. Osnove nebesne mehanike,
 • 8. Astronavtika – vesoljski poleti,
 • 9. Sončev sistem in globoko vesolje,
 • 10. Teleskopi,
 • 11. Osnove astrofizike.
Dostava in osebni prevzem

Blago naročeno v naši spletni knjigarni, bomo po pošti poslali na navedeni naslov. Blago je navadno dostavljeno v 1. do 3. delovnih dneh po oddanem naročilu (na zalogi) oz. 2. do 5. delovnih dneh (na zalogi pri dobavitelju). Pri naročilih katerih skupni znesek ne presega 40,00 EUR, se obračuna pavšalni strošek soudeležbe pri dostavi v višini 4,50 EUR in velja za pošiljke dostavljene na območju Slovenije. Stroškom dostave se lahko izognete tudi z osebnim prevzemom  na sedežu podjetja Buča d.o.o. (Kolarjeva ulica 47, Ljubljana). Plačilo na sedežu podjetja je možno tudi s plačilnimi karticami.

PRIPOROČA
ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

DOSTAVA

Hitra dostava.