Jezik: slovenski jezik Št. strani: 132
Vezava: broširana
Leto izida: 2011
ISBN: 9789616420846

22,50 

Vestnik XXII

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on reddit

REDNA CENA:

25.00 €

VAŠ PRIHRANEK: 2,50 

VAŠA CENA

22.50 €

22,50 

99 na zalogi

DOBAVNI ROK:
1 - 3 DNI
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on reddit
Jezik: slovenski jezik Št. strani: 132
Vezava: broširana
Leto izida: 2011
ISBN: 9789616420846

V monografiji avtor mag. Dušan Štepec, ki je zaposlen kot konservator na novomeški območni enoti Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, predstavlja značilnosti kozolcev na Dolenjskem, s posebnim poudarkom na Simončičevem toplarju v Bistrici pri Šentrupertu, ki je eden najpomembnejših kulturnih spomenikov v državi.

Rezultat avtorjevega dolgoletnega raziskovalnega dela je celostna predstavitev tega kulturnega spomenika v prostoru in času. Knjiga je razdeljena na devet poglavij. V prvih treh poglavjih avtor analizira, kaj je kozolec in od kod izvira. Sledita analiza vseh doslej znanih teorij o izvoru in genezi kozolca ter predstavitev značilnosti kozolcev na Dolenjskem. Avtor ugotavlja, da je njihova sedanja podoba rezultat več kot tristoletne tradicije izdelovanja in postavljanja kozolcev v tem delu Slovenije. Na Dolenjskem so razviti vsi tipi kozolcev, ki jih poznamo na Slovenskem. Najzgodnejši primerki so izpričani že od 17. stoletja dalje. Z doslej opravljenimi dendrokronološkimi raziskavami je bilo ugotovljeno, da je najstarejši ohranjen kozolec na Dolenjskem Kosov toplar v Grebenju pri Velikih Laščah iz leta 1769.
Osrednji del knjige avtor posveča predstavitvi Simončičevega toplarja v Bistrici pri Šentrupertu, ki je od leta 2001 razglašen za kulturni spomenik državnega pomena. Predstavlja njegovo konstrukcijsko zasnovo in vzrok za njegov nastanek. Podrobno predstavi življenje njegovega naročnika ter delo in življenje tesarskega mojstra Janka Gregorčiča iz Slovenske vasi pri Šentrupertu, ki je leta 1936 izdelal obravnavani kozolec. Bralca seznani tudi s sestavnimi deli kozolca in z navedbo lokalnih izrazov zanje. V zadnjem delu knjige avtor predstavlja spomeniškovarstveno problematiko varovanja in ohranjanja Simončičevega toplarja. Kronološko predstavi vse dejavnosti, s katerimi si je Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije prizadeval za njegovo ohranitev in obnovo na mestu nastanka. Podrobno predstavi njegovo fizično stanje ter konservatorska izhodišča za obnovo in ohranitev. Obravnava dve modelni rešitvi: model ohranitve kozolca na mestu nastanka in model ohranitve kozolca s prestavitvijo na novo lokacijo – na rob vasi Šentrupert na Dolenjskem, kjer lokalna skupnost načrtuje tematski muzej na prostem, posvečen kozolcem Mirnske doline. Avtor analizira prednosti in slabosti obeh modelnih rešitev. Glede na to, da druga rešitev prinaša več prednosti, ugotavlja, da velja resno razmisliti o možnosti, da bi se kozolec, če bodo izčrpane vse možnosti za ohranitev na mestu nastanka, prestavil v muzej na prostem. K tej rešitvi se nagiba tudi zaradi želje lokalne skupnosti – Občine Šentrupert, ki je leta 2008 postala lastnik kozolca –, da bi se kozolec po možnosti obnovil na mestu nastanka, nato pa bi mu dali novo vsebino ter ga vključili v mrežo lokalne turistične ponudbe. V skrajnem primeru ga je občina pripravljena prestaviti v načrtovani muzej na prostem.

Dostava in osebni prevzem

Blago naročeno v naši spletni knjigarni, bomo po pošti poslali na navedeni naslov. Blago je navadno dostavljeno v 2. do 5. delovnih dneh po naročilu. Pri naročilih katerih skupni znesek ne presega 30,00 EUR, se obračuna pavšalni strošek soudeležbe pri dostavi v višini 3,50 EUR in velja za pošiljke dostavljene na območju Slovenije. Stroškom dostave se lahko izognete tudi z osebnim prevzemom  na sedežu podjetja Buča d.o.o. (Kolarjeva ulica 47, Ljubljana). Plačilo na sedežu podjetja je možno samo z gotovino.

PRIPOROČA
VAŠA CENA

90.00 €

90,00 

VAŠA CENA

19.00 €

19,00 

VAŠA CENA

19.00 €

19,00 

REDNA CENA:

35.00 €

VAŠ PRIHRANEK: 3,50 

VAŠA CENA

31.50 €

31,50 

ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

DOSTAVA

Hitra dostava.