Zbirka: Knjižnica Mestnega gledališča ljubljanskega
Vezava: mehka
Število strani: 346
Format: 11,50 x 19 x 2 cm
Teža: 327 gr
Jezik: slovenski
Leto izida: 2022
ISBN: 9789616369541

20,00 

Gledališče in vojna : uprizoritveni odzivi na vojne v 90. letih v nekdanji Jugoslaviji

KATEGORIJA:

REDNA CENA:

22 €

VAŠ PRIHRANEK: 2,00 

VAŠA CENA

20.00 €

20,00 

DOBAVNI ROK:
1 - 3 DNI
Zbirka: Knjižnica Mestnega gledališča ljubljanskega
Vezava: mehka
Število strani: 346
Format: 11,50 x 19 x 2 cm
Teža: 327 gr
Jezik: slovenski
Leto izida: 2022
ISBN: 9789616369541

Knjiga Gledališče in vojna dramaturginje in kritičarke Zale Dobovšek je nastala na podlagi njene doktorske disertacije. Za svoje delo je leta 2024 je prejela priznanje Vladimirja Kralja za kritiške in teatrološke dosežke za obdobje 2022 in 2023.

Njena izhodišča bodo preplet teatroloških, socioloških, kulturoloških in umetniških analitskih pristopov. Predstavila bo tematsko raznovrsten kontekst, ki nam bo približal fenomen vojne ter razjasnil izvor potrebe ustvarjalcev in ustvarjalk, da po tako travmatičnem dogodku, kot je vojna, o izkušnji govorijo in jo predelujejo ob ustvarjanju gledališke uprizoritve.

Zala Dobovšek je leta 2024 prejela priznanje Vladimirja Kralja za kritiške in teatrološke dosežke za obdobje 2022 in 2023.

Obrazložitev: 

“Zala Dobovšek je dramaturginja, gledališka kritičarka, teatrologinja in docentka za področje dramaturgije in študijev scenskih umetnosti na AGRFT. Njen dosedanji opus obsega in dokazuje najširši interes za polje uprizoritvenih praks tako žanrsko kot poklicno: bila je selektorica številnih festivalov, tudi Borštnikovega srečanja, nagrajena je bila za svoje delo praktične dramaturginje, že v študijskih letih pa se je uveljavila kot gledališka kritičarka. Poleg lastnega pronicljivega pisanja za različne medije kritično teatrološko misel za prihodnost vztrajno goji tudi z dolgoletnim mentorstvom najrazličnejših kritiških delavnic in seminarjev.

Leta 2019 je doktorirala z disertacijo, ki je, posodobljena in vsebinsko prilagojena novemu bralstvu, izšla v Knjižnici MGL (2022) z naslovom Gledališče in vojna: Uprizoritveni odzivi na vojne v 90. letih v nekdanji Jugoslaviji.

V knjigi skozi vrsto praktičnih primerov, s fokusom na Sarajevo, problemsko raziskuje kontekst Balkana, družbeno-psihološke fenomene vojne in potrebo po njenem odrskem uprizarjanju, scela in analitično pa se posveti izjemnemu opusu evropsko uveljavljenega režiserja Oliverja Frljića. Izstopajoča knjiga Zale Dobovšek – ki ne bi mogla iziti ob bolj pravem času – je premišljeno in natančno izpisano delo, ki teatrologijo postavlja ob bok uprizoritveni praksi, jo spretno prepleta s sociologijo, predvsem pa se z natančnim in brezkompromisnim pristopom odziva na svet, ki jo obdaja.”

O nagradi:

Priznanje Vladimirja Kralja se podeljuje vsaki dve leti za kritiško in teatrološko delo v zadnjih dveh letih, ne glede na to ali gre za mlade ali že uveljavljene kritike in teatrologe. Priznanje podeljuje Društvo gledaliških kritikov in teatrologov Slovenije.

Dostava in osebni prevzem

Blago naročeno v naši spletni knjigarni, bomo po pošti poslali na navedeni naslov. Blago je navadno dostavljeno v 1. do 3. delovnih dneh po oddanem naročilu (na zalogi) oz. 2. do 5. delovnih dneh (na zalogi pri dobavitelju). Pri naročilih katerih skupni znesek ne presega 40,00 EUR, se obračuna pavšalni strošek soudeležbe pri dostavi v višini 4,50 EUR in velja za pošiljke dostavljene na območju Slovenije. Stroškom dostave se lahko izognete tudi z osebnim prevzemom  na sedežu podjetja Buča d.o.o. (Kolarjeva ulica 47, Ljubljana). Plačilo na sedežu podjetja je možno tudi s plačilnimi karticami.

PRIPOROČA
ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

DOSTAVA

Hitra dostava.