Vezava: mehka
Število strani: 176
Format: 115 x 190 x 11 mm
Teža: 186 gr
Jezik: slovenski
Leto izida: 2023
ISBN: 9789616369565

22,00 

Igrati (se)

KATEGORIJA:

ZBIRKA:

VAŠA CENA

22.00 €

22,00 

DOBAVNI ROK:
1 - 3 DNI
Vezava: mehka
Število strani: 176
Format: 115 x 190 x 11 mm
Teža: 186 gr
Jezik: slovenski
Leto izida: 2023
ISBN: 9789616369565

Knjiga igralke Nataše Burger spregovori o igri in igralstvu kot (po)klicu tistega notranjega glasu v nas samih, ki se oglaša že v otroštvu in nas nagovarja, da vstopimo v igro življenja. Dolgoletne izkušnje v igralskem poklicu in izzivi s pedagoškim delom so avtorico opogumili, da je svoje izkušnje, spomine in razmišljanja prelila v knjigo živih občutij, globokih čustev in duhovitih zgodb s poudarjeno esejistično noto, vendar v duhu svobodne improvizacije.

V prvem delu sledimo raznim igralskim vajam, ki se osredotočajo na dih, gib in glas, kar nas v nadaljevanju vodi do razmišljanj o igralski improvizaciji, o razliki med gledališko in filmsko igro in o študiju »dialoga s samim sabo«, ter trem avtorskim zgodbam – izpovedim.

Drugi del tvori prevod avtorske monodrame Ko spregovori telo. Avtorica se zaveda, da v »resničnem« življenju igramo vloge naših spremenljivih identitet, a s to razliko, da se »igranja« ne zavedamo, tako kot se ga lahko zaveda igralec, ki nam kaže ogledalo naših človeških odnosov in dejanj.

Igrati (se) je igralska etika bivanja v najžlahtnejšem pomenu »biti-tu«, je prikaz igrive človeške duše na poti k svobodi. Knjigo zaokroža spremna beseda Primoža Viteza, poznavalca dramatike in gledališča ter ustvarjalne poti Nataše Burger.

Iz spremne besede Primoža Viteza:

Iz starega, obstoječega, znanega – iz doživete izkušnje – izumiti nekaj čisto novega, prenoviti doživljanje: mar ni v tem tako rekoč kartezijanskem projektu tudi srž igralčevega poslanstva? Znati luščiti osebno preteklost, sloj za slojem, in ozavestiti svojega igrivega duha. Vprašanje je le, kako to narediti.

Nataša Burger je igralka, ki si je zastavila prav to vprašanje. Poklicna in življenjska pot jo je iz Slovenije odpeljala na Češko, v Prago. Tam je, per aspera ad astra, dozorela v igralsko bitje, ki svojo umetniško izkušnjo kot pedagoginja daje na razpolago še drugim igralcem in igralkam. Kot svetovalka za gledališko in filmsko igro je sodelovala pri številnih produkcijah in v pripravljalnih fazah pomagala mnogim, da so se laže, bolje in učinkoviteje spoprijemali z igralskimi nalogami. Njen pedagoški postopek, kot pravi, je zrasel na bolj ali manj uspešnem srečevanju z bolj ali manj učinkovitimi obstoječimi igralskimi metodami, ki so se ji večinoma izkazale kot presplošne oziroma takšne, da skušajo ciljati na igralstvo kot objektivno izmerljivo veščino.

Na podlagi teh izkušenj in mnogih branj (ne le gledališke literature) je spoznala, da mora biti igralsko početje ukoreninjeno v igralčevi osebi in v njegovi osebnosti, se pravi neponovljivi enkratnosti. To enkratnost Nataša Burger imenuje življenje, bivajoče tukaj in zdaj. Kakor avtorica v uvodu svojega teksta napoveduje, da bo – ker so samo njena – s težavo ubesedila svoja igralska ravnanja in občutja, tako je težavno opredeliti in opisati posameznikovo bivanje v neponovljivosti.

Dostava in osebni prevzem

Blago naročeno v naši spletni knjigarni, bomo po pošti poslali na navedeni naslov. Blago je navadno dostavljeno v 1. do 3. delovnih dneh po oddanem naročilu (na zalogi) oz. 2. do 5. delovnih dneh (na zalogi pri dobavitelju). Pri naročilih katerih skupni znesek ne presega 40,00 EUR, se obračuna pavšalni strošek soudeležbe pri dostavi v višini 4,50 EUR in velja za pošiljke dostavljene na območju Slovenije. Stroškom dostave se lahko izognete tudi z osebnim prevzemom  na sedežu podjetja Buča d.o.o. (Kolarjeva ulica 47, Ljubljana). Plačilo na sedežu podjetja je možno tudi s plačilnimi karticami.

PRIPOROČA
ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

DOSTAVA

Hitra dostava.