Jezik: slovenski jezik Št. strani: 52
Vezava: broširana
Leto izida: 2012
Založba:
ISBN: 9789616879064

9,00 

Polnočni blues

KATEGORIJA: ,

PREVOD:

ZALOŽBA:

REDNA CENA:

10.00 €

VAŠ PRIHRANEK: 1,00 

VAŠA CENA

9.00 €

9,00 

99 na zalogi

DOBAVNI ROK:
1 - 3 DNI
Jezik: slovenski jezik Št. strani: 52
Vezava: broširana
Leto izida: 2012
Založba:
ISBN: 9789616879064

Izbrane avtorske pesmi vplivnega bluesovskega glasbenika, člana "družine" založbe Chess iz Chicaga, ki je svojo pot začel v Memphisu. Z Muddyjem Watersom je v petdesetih letih 20. stoletja bil pionir električnega bluesa. V drugem delu antologije pa so pesmi, ki jih je za Wolfa napisal Willie Dixon.

Iz spremne besede:
Ko govorimo o intimni bluesovski izpovednosti, mislimo seveda predvsem na Wolfovo interpretacijo, ki iz poigravanja z ustaljenimi tradicionalnimi besedilnimi bluesovskimi obrazci ustvari turobno, »volkodlakasto« poetično vzdušje. Poezija je, kot vemo, zelo širok pojem, gre lahko tako za besedilno, formalno dovršenost, kot za »občutje«, ki bralca ali poslušalca prevzame, ko prebere ali sliši določen tekst. Pesmi Howlina Wolfa, zbrane v tej antologiji, razdeljeni v dva dela, torej na pesmi, ki jih je »podpisal« sam Wolf, in na tiste večinoma bolj komično obarvane in poskočnejše, ki jih je zlasti od leta 1960 za Wolfa ustvarjal Willie Dixon, legendarni studijski basist založbe Chess in eden avtorskih utemeljiteljev chicaškega bluesa. Ne glede na svoje »poreklo«, Wolfove pesmi stavijo na kar najširšo »poetičnost« v obeh pomenih besede, pri čemer je v knjigi in v slovenskem jeziku zanimivo prebirati besedilne bluesovske vzorce iz mississippijske delte, ki pri nas pravzaprav niso bili širše obravnavani, z izjemo tematskih radijskih oddaj in strokovnih člankov Janeta Webra ter omembe bluesa kot pesniške oblike v knjigi dr. Borisa A. Novaka Oblike srca (Modrijan, 1997). S tem je tudi pri nas bluesu podeljena poetična (akademska) legitimnost. Oba tukajšnja avtorska protagonista, tako Wolf kot Dixon, sta pri svojem delu črpala iz bogate zakladnice bluesa, v Wolfovem opusu pa je najvidnejši vpliv dela Charlieja Pattona, ki je bil v Wolfovi mladosti tudi njegov sosed in ga je učil igrati na kitaro. Howlin’ Wolf si je iz tistih let zapomnil prenekatere Pattonove pesmi, med drugimi Spoonful Blues, High Water Everywhere ter Pony Blues; iz tega gradiva sta pozneje črpala oba z Williejem Dixonom. Na koncu je uvrščena še pesem Goin’ Down Slow Jamesa B. Odena, ki sodi med najbolj znane Wolfove izvedbe in tu ni smela umanjkati.

Dostava in osebni prevzem

Blago naročeno v naši spletni knjigarni, bomo po pošti poslali na navedeni naslov. Blago je navadno dostavljeno v 1. do 3. delovnih dneh po naročilu. Pri naročilih katerih skupni znesek ne presega 40,00 EUR, se obračuna pavšalni strošek soudeležbe pri dostavi v višini 4,50 EUR in velja za pošiljke dostavljene na območju Slovenije. Stroškom dostave se lahko izognete tudi z osebnim prevzemom  na sedežu podjetja Buča d.o.o. (Kolarjeva ulica 47, Ljubljana). Plačilo na sedežu podjetja je možno tudi s plačilnimi karticami. Hvala za razumevanje!

PRIPOROČA
ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

ZALOGA

Večina knjig na zalogi.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

VARNO NAKUPOVANJE

Možnost plačila s kreditnimi karticami,
po predračunu ter plačilo po povzetju.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

KNJIGA TEDNA

Knjiga tedna po posebni ceni.

DOSTAVA

Hitra dostava.